Hiç bilmediğiniz 10 web tarayıcısı!
Günümüz tarayıcılarından çok daha farklı ve özel işlevlere sahip bu 10 tarayıcıyla mutlaka tanışın!
Bir zamanlar tarayacı alanında rekabet yoktu ve çoğunlukla Internet Explorer kullanılıyordu. Firefox kullanarak çoğunluktan farklı olmak mümkündü. Ama bugün Firefox oldukça revaçta, Chrome ve Opera da onu takip ediyor. Safari ise her Mac'le varsayılan tarayıcı olarak geliyor.
Tabi ki hepsi de harika tarayıcılar, ama acaba değişiklik isteyenler için farklı alternatifler de mevcut mu? Değişik ve sıradışı bir tarayıcı bulmak, size farklı olmaktan fazlasını sunabilir. Alternatif tarayıcıların bir çoğu, bilindik sorunları gideriyor ve işimize yarayacak özellikler getiriyor.
Bazı alternatif tarayıcılar, açık kaynak kodlu uygulamaların özelleştirilmiş sürümleri olarak karşımıza çıkıyor. Farklı bir tarayıcı ihtiyacı olduğunu düşünen geliştiriciler, yeniden bir çekirdek yazmak gereksiz olduğundan Chrome, Firefox, Gecko veya Webkit çekirdeklerini kullanarak bunlara istedikleri özellikleri ekliyorlar.
Bu tarayıcıların farkları sadece isimleri veya tasarımları değil; aralarında web sitelerini daha kullanışlı bir halde görüntüleyen, sosyal sitelerle entegre olabilen, sayfaları çok daha hızlı ekrana getirebilen tarayıcılar var.
Sonraki sayfalarımızda sizi Firefox, Chrome, Opera, Safari ve Internet Explorer'ın dışında farklı 10 tarayıcıyla tanıştıracağız.
Web tablolarını hesap tablosu olarak kullanın
Web tablolarını hesap tablosu olarak kullanın
Strata internette rakamlarla dolu bir tablo içeren siteyi açtığınızda ortaya çıkıyor. Sadece bir tıklamayla normal bir tabloyu dinamik hesap tablosu haline getirmeniz mümkün.
Sıralama ve raporlama özelliklerinin diğer benzer araçlardan farkı yok, asıl fark özelliğin tarayıcınız ile birleşik olmasında yatıyor. Size gönderilen bir tabloyu istediğiniz hale getirmesi için gönderen kişiye geri dönüp uğraşmanız gerekmiyor. Herhangi bir tabloyu tarayıcı içinden düzenlemeniz mümkün.
Çoğumuz web sayfalarında bulunan raporlarla uğraşmak zorunda kalabiliyoruz. Raporu tekrar oluşturmak, veya IT departmanından yardım almak genellikle çok zaman alıyor. Strata'nın ücreti 250 dolar, fakat böyle bir durumdaysanız satın almanıza değecektir.
Flock ile daha da sosyal olun
Flock ile daha da sosyal olun
Sosyal ağlar popüler olmadan çok daha önce, Flock link paylaşma ve mesaj gönderme özelliğine sahipti. Fakat kullanıcılar Flock kullanmak yerine Facebook'a kaydolmayı tercih ettiler. Bugün bazı tahminlere göre internet trafiğinin yüzde 20'si Facebook güncellemelerine harcanıyor.
Flock, Facebook API'larına ulaşarak kendini bu duruma adapte ediyor. Siz internette gezinirken Facebook, Twitter ve diğer RSS beslemelerinden durum güncellemelerini alıyor ve ana sayfada görüntülüyor. Bu sayede herhangi bir web sayfasını Facebook ve Twitter'ı hiç terk etmeden rahatlıkla gezmeniz mümkün. Flock bu sitelerle tamamen entregre olarak çalışıyor. Ancak isterseniz Facebook.com sayfasını açmanız tabi ki mümkün.
Flock tarayıcısı, Facebook'un sunmadığı bazı faydalı özellikler de sunuyor. Örneğin arkadaşlarınızın bazılarını "daha iyi arkadaş" olarak tanımlayıp sınıflandırmanız mümkün. Bu arkadaşlara ait haberler Flock'un kenar çubuğunda anında beliriyor...
Önceleri Firefox çekirdeği etrafında geliştirilen Flock, artık Google Chrome'u kullanıyor.
Lynx ile interneti düz metin haline getirin
Dillo ile İnternet hepsinden hızlı
AJAX ve JavaScript özellikleri PC'nizin hızını düşürüyor mu? Linux kullanıyorsanız ve C kodunu kompile etmeyi biliyorsanız Dillo tam size göre.
Dillo ile internette bir 486 ile bile daha hızlı gezinmeniz mümkün. JavaScript tag'leri yok sayılıyor ve bilgi anında yükleniyor. Diğerleri daha çok çekirdeği olan bilgisayarlara ihtiyaç duyarken, dedenizden kalma bir 486 ile hayatınızı sürdürebilirsiniz.
Lynx ile interneti düz metin şeklinde gezin
Lynx, komut satırından çalışan bir web tarayıcısı. Metinler ve bağlantılar ASCII terminal penceresinde gerçeğine yakın bir şekilde gösteriliyor. Resimler için varsa alternatif metin tag'i kullanılıyor.
Lynx komut satırı kullanırken İnternet'e bağlanması gerek kullanıcıların işine yarayabilir.
Mac OS X'de daha akıllı bir gezinti
Cruz, Fake, ve Fluid ile Mac OS X'de daha akıllı bir web gezintisi
Bu tarayacıların üçü de sadece Mac OS X'de çalışıyor ve aynı motoru kullanıyor. Web tarayıcılarının farkı, bilgiyi sunma şekillerinde yatıyor. Örneğin Cruz, Google'da arama sonuçlarını inceleyerek bağlantıları alıyor, sayfaları hazırlıyor ve sonuçları yeni bir sayfada gösteriyor, aynı iTunes'da olduğu gibi. Tarayıcı Twitter hesabınızı da tarayarak yan panelde gösterebiliyor.
Fake, web sitesi programcıları ve yöneticileri için ideal bir araç. AppleScripts kullanarak tarayıcının hareketlerini kontrol altına alabilir, sitenizi test edebilirsiniz. Cruz ve Fluid ücretsiz fakat Fake'e sahip olmak için 29 doları cebinizden çıkarmanız gerekiyor.
Fluid ile siteye özel tarayıcılar tanımlamak mümkün. Belirli bir web sitesine giden, düğmeleri olmayan basit bir uygulama oluşturmak istiyorsanız, Fluid bunu sizin için yapıyor.
Cruz web
sitesi
Fake web
sitesi
Fluid web
sitesi
SpaceTime ile 3 boyutlu gezinti
SpaceTime ile 3 boyutlu gezinti
Spacetime bize "sınırsız bir 3D alan" oluşturuyor ve veriyi bu üç boyut içersinde etrafa yayıyor. Tab kullanarak gezinmek bir eksenli ise SpaceTime üç eksen kullanıyor diyebiliriz.
Üç boyutlu gezinti sadece göze hitap eden bir özellik gibi gelse de, tarayıcı bazı web sayfalarında üç boyuttan da fazlasını sunuyor. Program, eBay, Flickr, Google gibi sitelerden arama sonuçlarını alıyor ve üç boyutlu pencereler halinde gösteriyor.
Gollum ile Wikipedia keyfi
Gollum, Wikipedia'dan bilgi görüntülemek için geliştirilmiş bir tarayıcı ve sadece bu amaçla kullanılıyor. Tarayıcı Wikipedia'ya bağlanmak için bir Proxy sunucusu kullanıyor ve sayfayı AJAX ile yeniliyor. Bu en çok Wikipedia'ya girmesi engellenen yerlerde işe yarıyor.
Gollum'un çok fazla özelliği yok, zaten buna ihtiyacı da yok. Ekstra tüm bilgiler ve özellikler Wikipedia'yı daha kullanışlı hale getirmek için kaldırılmış. Düzenle düğmesine bastığınızda ise bu basitlik sona eriyor ve Wikipedia sunucusuyla direkt bağlantı kurulan bir pencere açılıyor.
Program bize sitelerin post-processing ile nasıl geliştirebileceğine dair güzel bir örnek de sunmuş oluyor.
Songbird ile müzikli internet
Songbird ile müzikli internet
İnternette dolaşırken müzik dinleyen bir kullanıcıysanız Songbird tam size göre. Tarayıcı ile aynı anda hem müzik koleksiyonunuzu düzenleyebilir hem de internette gezinebilirsiniz. Programla gelen eklentiler sayesinde sevdiğiniz bir sanatçıyı ve konumunuzu seçerek, yakınınızda bir konser olduğu zaman bildirimler almanız mümkün. Buna benzer bir çok özellik tarayıcıda mevcut.
Songbird eklentileri sayesinde Last.fm, 7digital, veAmazon gibi şirketlerin web sayfasıyla entegre olabilirsiniz. Örneğin Last.fm, dinlediğiniz şarkıya göre size öneriler sunuyor.
Songbird, Firefox ile aynı çekirdeği kullanıyor. Tarayıcıyla internette gezinirken kendinizi Firefox kullanıyor gibi hissediyorsunuz fakat müzik işlevlerine geçiş yaptığınızda iTunes'ın daha özgür bir haliyle karşılaşıyorsunuz.