HGS nedir? HGS ücreti 2022 ne kadar? HGS nereden alınır? Sorular ve cevaplarla HGS

Özellikle tatil dönemlerinde HGS ile ilgili sorular internette çok arananlar arasında... Bu makalede HGS ile ilgili her dönem merak edilen HGS nedir? HGS ücreti 2022 ne kadar? HGS kaydı nasıl yapılır, HGS nereden alınır? gibi soruların yanıtlarına bakıyoruz...

HGS etiketi araç sahiplerinin yakından tanıdığı bir etiket... Bu makalede soru ve cevaplarla HGS sistemine bakıyoruz.

HGS NEDİR?

Öncelikle HGS nedir? HGS Hızlı Geçiş Sistemi'nin kısaltmasıdır.... Türkiye'de ilk kez 2012 yılında İzmir-Aydın Otoyolu, İzmir-Çeşme Otoyolu, Boğaz Köprüleri, Avrupa Otoyolu, Anadolu Otoyolu ve Niğde-Mersin-Şanlıurfa otoyollarındaki ücret toplama istasyonlarında PTT Genel Müdürlüğü tarafından devreye alınmıştı. HGS, ücretli otoyol ve köprülerden, araçtaki HGS etiketi ile durmadan geçiş yapmayı sağlayan bir sistem.

HGS ÜCRETİ 2022 NE KADAR?

HGS ürün satış ve bakiye yükleme işlemleri PTT işyerleri, anlaşmalı GSM şirketleri, anlaşmalı bayilikler, anlaşmalı petrol şirketleri ve anlaşmalı bankalar aracılığıyla yapılıyor. PTT işyerleri tarafından satılan HGS ürünlerinden etiket ücreti 15 TL, kart tipi etiket ücreti ise 30 TL. HGS etiketi veya kartı anlaşmalı bankalardan da alınabiliyor. Bu nedenle bankanıza da ücret konusunu sorabilirsiniz.

HGS KAYDI İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELER?

HGS kaydında gerçek kişiler için araç ruhsatının aslı ya da fotokopisi ile kimlik bilgileri gerekiyor. Tüzel kişiler için başvurularda yetki belgesi ve imza sirküleri de gerekebiliyor.

HGS Anlaşmalı Bankalar Hangileri?
PTT.gov.tr'de yer alan bilgiye göre HGS anlaşmaları bankalar şöyle: İş Bankası, Albara Türk, Garanti Bankası, TEB, Kuveyt Türk, Denizbank, Yapı Kredi, Vakıfbank, Halk Bankası, Türkiye Finans, Akbank, Ziraat Bankası, Finansbank

Anlaşmalı Petrol İstasyonları
Petrol Ofisi, Shell, BP, Opet, TPPD, Total Yetkili İstasyonları

HGS ARAÇ SINIFLARI NE?

Köprü ve otoyollarda HGS kullanan araçlar 6 sınıf üzerinden ücretlendiriliyor. Motosikletler ise 6. sınıf araç olarak HGS ye abone olabiliyor ve 1. Sınıf araç ücretinin yarısı kadar bir ücret ile Otoyol ve Boğaz Köprülerinden geçiş yapabiliyor. HGS araç sınıfları şöyle:

1. Sınıf Araçlar : Aks aralığı (Dingil Mesafesi) 3.20 metre altında olan araçlar

2. Sınıf Araçlar : Aks aralığı (Dingil Mesafesi) 3.20 metre üzerinde olan her türlü 2 akslı araçlar

3. Sınıf Araçlar : Aks adedi (Dingil Sayısı) 3 olan tüm araçlar.

4. Sınıf Araçlar : Aks adedi (Dingil Sayısı) 4 ve 5 olan tüm araçlar.

5. Sınıf Araçlar : Aks adedi (Dingil Sayısı) 6 olan tüm araçlar.

6. Sınıf Araçlar : Motosikletler.

BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sonraki Haber

Forum