Hesaplı kişisel bilgisayar rehberi!

İnternete bağlanıp temel işleri halletmek ve eğlenmek için, hesaplı bir PC rehberi...

Günümüzde ülkeden ülkeye değişiklik gösterse de, bilgisayarsız bir ev değil, neredeyse bilgisayarsız bir birey bile kalmayacak.

Bir bilgisayar, internetin kapısını ve sınırsız imkanları beraberinde getiriyor. Giriş seviyesi, hesaplı bir kişisel bilgisayar bile hayatı değiştiren bir araç.

İster yepyeni ama hesaplı bir sistem alın, ister olan çok eski bir bilgisayarı düzgün işler hale getirmeye çalışın; bütçeniz kısıtlıysa bu makalemizdeki tavsiyelerimiz size yol gösterecektir.

Anakart, işlemci, bellek, sabit disk, monitör, ekran kartı başta olmak üzere adım adım sizinle ilerleyeceğiz...

Anakart seçimi

Ekonomik ve işlevsel

En önemli temel bileşen olan anakartı doğru seçmek gerçekten çok önemlidir.

İşlemci seçimini direkt olarak etkilemesi bir yana, iyi bir anakart üzerindeki dahili grafik çipi ve ses çipi sayesinde sizi pek çok gereksiz masraftan kurtarabilir.

İşte bunun için işlemciyi de seçmek gerekiyor. Elbette anakartın desteklediği bellek türünü ve miktarını, kaç slotu olduğunu da hesaba katmak gerekiyor ama öncelikli işimiz işlemci seçimi.

Intel işlemcilerin performansı çok daha yüksek olmasına karşın AMD düşük fiyat aralığında sunduğu seçenekler ile pek çok kullanıcının gözdesi olmayı başarmış durumda.

Soket karmaşası

Ekonomik ve işlevsel

AMD anakartlar AM2, AM2+ ve-veya AM3 sokete sahiptir. Intel ise işlemci soketleri konusunda biraz daha karışıktır.

Intel'de bacak sayısına göre 478, 775, 1156 ve 1366 standartları vardır. 478 bacak soket sadece Pentium 4 işlemciler tarafından kullanılır ve çok eskidir, 1156 ve 1366 yeni olmalarına karşın pek de hesaplı değildir. En ekonomik ve uygun tercih 775 soketlerdir.

Sıra üreticilere ve soket türlerine bakmakta. Elbette anakartın soket türünden sonra kaç kanal ses destekleyen bir ses çipi var, onboard yani dahili ekran kartı güçlü mü, ekran bağlantısı HDMI, DVI destekliyor mu sorularına da cevap aramak gerekiyor.

Detaylı anakart incelemelerini, karşılaştırma tablolarını özel makalelerimizde ve detaylı testlerimizde bulabilirsiniz.

RAM seçimi

Ekonomik ve işlevsel

Hesaplı bir ev bilgisayarında RAM'in hızından ziyade miktarı önemlidir. DDR2 ile 3 arasındaki fark bu tür bir bilgisayarda çok önemli değildir.

Önemli olan tek bir 2 GB bellek modülü takmak yerine 2 adet 1 Gb modül takarak çift kanal çalıştırmak ve aynı fiyata daha fazla performans sağlamaktır. Elbette bunun için daha sonra bellek ekleme imkanı sağlayacak bir soketi doldurmuş olursunuz.

Anakartınızın desteklediği bellek türüne bakmanız son derece önemlidir. Genel olarak AMD AM2 ve Intel 775 soket anakartlar DDR2 bellek kullanırlar. AMD AM3 ve Intel 1156-1366 soket anakartlar ise DDR3 kullanır.

İşlemci seçimi

Ekonomik ve işlevsel

AMD'nin en hesaplı Sempron serisi işlemcileri oldukça iyi bir seçenektir. Ancak Athlon X2 ve Athlon 2 işlemciler çok az bir fiyat farkına, çok daha güçlü 2 çekirdekli seçenekler sunuyorç

Intel'İn hesaplı işlemcilerinin adı ise Celeron'dur. Tek ve çift çekirdekli modeller vardır. Pentium Dual Core isimli eski modeller ya da çok eski Pentium 4 işlemciler de aynı fiyatlara mevcut. Ancak yeni işlemci almak şart. Bu eski işlemcilerin komut setleri ve teknolojileri, saat hızı farkının avantaja dönüşmesini engellemektedir.

Çok uygun fiyatlara 4 çekirdekli AMD işlemciler bulmak mümkündür. Phenom serisini gözden kaçırmayın.

Bu konudaki detaylı karşılaştırmaları işlemci incelemelerimizde ve rehberlerimizde bulabilirsiniz.

Sabit disk seçimi

Ekonomik ve işlevsel

Sabit disk teknolojisi seneler zarfında çok değişmedi. Daha çok kapasite, daha ucuz fiyat ile mekanik sabit disklerin tahtı sarsılmadı.

SSD gibi hızlı ve pahalı sabit diskleri unutun ve 3.5 inçlik, ucuz, geniş kapasiteli bir klasik mekanik sabit disk bakın. Çok eski sabit diskler IDE ile bağlanırdı ancak uzun zamandır standart SATA oldu. SATA 1.0 teknolojisi 1.5Gb hızı sunarken, SATA 2.0 3.0Gb hız sunar ve daha idealdir.

Windows 7 kurmak yaklaşık 20 GB alan demektir, 1GB alan 250 Mp3 parça ya da yüksek çözünürlüklü JPEG fotoğraf depolamak demektir. 250 GB'lık bir HDD de işinizi görebilir, üzerine 2-3 tane daha takılabilir. Ancak hesaplı bir ev PC'si de toplasak, güç kaynağını fazla sabit disk takıp zorlamamak ve yersiz kalmamak için 1 TB civarında bir sabit disk satın almak en mantıklı seçenektir.

Ekran seçimi

Ekonomik ve işlevsel

Monitör seçimine gelecek olursak, sistemin kalanına göre yüklü bir mebla tutan monitörde elbette geniş ekran çok daha iyi.

CRT ekranlar hala ucuza bulunsa da kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Göz sağlığınız açısından LCD artık şart. 17 inç civarı monitörler son derece uygun fiyatlara satılıyor. Ayrıca 2. elde de dikkatli davranarak alışveriş yapmak mümkün. Ancak belirli modellerin, belirli ömürleri olduğu için iyi araştırma yapmak gerekiyor.

HDMI, DVI ve VGA gibi çıkış türlerinin de ekran kartı ya da onboard grafik çipi çıkışına uygun olduğuna emin olmalısınız. Bazı adaptörlerin fiyatı, biraz daha pahalı ama çıkışları daha iyi olan bir mönitörü seçmenizi haklı çıkartacak miktarda olabilir.

Ekran kartı seçimi

Ekonomik ve işlevsel

Entegre bir grafik çipi olan anakart seçtiyseniz, ,internette gezmek, ofis işlemlerini halletmek vb için ek bir ekran kartı almaya ihtiyacınız yok demektir.

Çok eski 3D oyunları bile rahatça oynayabilirsiniz ama eğer yeni oyunlara merak saldıysanız ekonomik PC'yi unutup, bir oyun PC'si toplamanız gerekiyor. Ekonomik bir PC toplayıp da son çıkan oyunları oynamak pek söz konusu değil. Bazı oyunlarda grafikleri ne kadar kısarsanız kısın, doğru düzgün oynanabilir bir hız elde edemeyebilirsiniz.

Yine de şanısınızı denemek, donanımsal hızlandırmadan yararlanmak ve HD video izlemek isterseniz Nvidia GT240 ya da GT250, ya da AMD HD5670 ve HD5570 gibi modelleri düşünebilirsiniz.

Sonraki Haber

Forum