Her web tarayıcısı için geçerli 4 ipucu!
Günümüzdeki her web tarayıcısı için geçerli, hayatınızı kolaylaştıracak ipuçlarını sıraladık!
İster Chrome olsun, ister Firefox veya Edge, web tarayıcınız, tüm dünyaya açılan pencereniz olma özelliğine sahip. Hangi tarayıcıyı kullanırsanız kullanın, hepsi için geçerli olan bazı kısayollar ve ipuçları var. İşte muhtemelen kullanmadığınız 4 web tarayıcısı ipucu.
Klavye kısayolları
Herhangi bir programda olduğu gibi, web tarayıcılarında da klavye kısayollarını kullanarak bazı işleri fareden daha hızlı yerine getirebilirsiniz. Web tarayıcılarının ortak klavye kısayolları listesi oldukça geniş. Aşağıda sadece sık kullanılan görevlerle ilgili kısayolları vermek istiyoruz.
Esc: Sayfayı yüklemeyi durdur.
Ctrl+Tab: Sonraki sekmeye git.
Ctrl+Shift+Tab: Önceki sekmeye git.
Ctrl+1, 2, 3, ...9: Birinci, ikinci ve dokuzuncu sekmeye git.
Ctrl+T: Yeni sekme aç.
Ctrl+Shift+T: Son kapatılan sekmeyi aç.
Ctrl+L: Adres çubuğuna git.
Space: Bir sayfa aşağıya kaydır.
Shift+Space: Bir sayfa yukarı kaydır.
Ctrl+D: Geçerli sayfayı yer imlerine ekle.
Sekme eylemleri ve seçenekleri
Sekme sabitleme: Sekmelere sağ tıklayarak onları "sabitleyebilirsiniz". Bunu yaptığınızda sekme, bir simge boyutuna küçülecek ve tüm sekmelerden önce görüntülenecektir. Sabit sekmeler, tarayıcınızı her açtığınızda otomatik olarak açılırlar.
Sağdaki sekmeleri kapat: Sekme sabitleme işlevini kullanmaya başladıktan sonra bu işlevi faydalı bulacaksınız. Çok sayıda normal sekme açıksa ve bunlardan kurtulmak istiyorsanız, sabit bir sekmeye tıklayın ve "Sağdaki tüm sekmeleri kapat"a tıklayın.
Diğer sekmeleri kapat: Bu seçenek, seçtiğiniz sekme dışındaki tüm sekmeleri kapatmanızı sağlayacaktır.
Yer imleri çubuğunda simge görüntüleyin
Yer imleri çubuğunuzdaki simgeleri muhtemelen isimleriyle birlikte görüntülüyorsunuz. Peki sitelerin ismini silerek, sadece simge olarak görüntüleyebileceğinizi biliyor muydunuz? Siteleri simgesinden tanıyabiliyorsanız, istediğiniz yer imine sağ tıklayıp Düzenle komutunu vererek ismini silebilirsiniz. Böylece site, yer imi çubuğunda yalnızca bir simge olarak görüntülenecek.
Web sitelerine çevrim dışı erişin
Pocket gibi eklentiler, web sitelerini daha sonra okumak üzere kaydetmenize yardımcı oluyor. Ancak bu gibi araçlar, masaüstünde internet bağlantısına ihtiyaç duyuyor. Peki önemli bir sayfayı internet bağlantısı olmadan da okuyabilmek için ne yapmalısınız?
Bu çok eskiden beri sunulan bir işlev olsa da, çok az kullanılıyor. Kaydetmek istediğiniz sayfayı açın ve Dosya > Sayfayı farklı kaydet yolunu izleyin. Şimdi dosya türü olarak "Web Sayfası, Tamamı" seçeneğini seçin. Dosyaya kolayca hatırlayacağınız bir isim vermeyi unutmayın.
Artık kaydettiğiniz html dosyasına çift tıklayarak, internet bağlantısı olmadan açabileceksiniz.