Hediye olarak düşünüyorsanız az daha bekleyin

Bazı ürünler var ki, bunları almak için piyasanın bir miktar durulması gerekir. İşte o ürünler...

Şimdi mi satın almalı yoksa önümüzdeki seneyi mi beklenmeli? Teknoloji fanları her sene bu soru ile karşı karşıya kalıyorlar. CHIP Online, neyi ne zaman satın almanız gerektiği konusunda size sebeplerini anlatarak yardımcı olacak.

Hediye olarak bir teknoloji satın almak biraz çetrefilli bir konu. Bir taraftan yeni bir trendi en kısa zamanda elde etmek istiyor, diğer yandan çoğu ürün ilk çıktığı anda bir miktar hastalıklı oluyor ve ancak yılbaşından birkaç ay sonra kendine geliyor ve fiyatı düşüyor.

Yanlış bir yatırım yapmamanız için CHIP Online size riskli teknoloji-hediyeleri hakkında bir rapor verecek.

Tavsiyemiz: bu durumda en iyisi satın alma işlemini bir sonraki seneye bırakmaktır.

Windows Vista: En iyisi Servis Paketini bekleyin

Microsoft'un yeni işletim sistemi Vista'ya geçiş temelde hiç de kötü bir fikir değil. Fakat eski bir XP-Sisteminden yükseltme yapmak isteyenler, beklemenin faydasını görecektir.

Bu tavsiye kim için geçerli
Yeni bir sistem satın almayı planlayanların Windows Vista'nın yanından geçmemeleri mümkün değil. Bu aslında iyi bir şey zira XP ile karşılaştırıldığında Vista birçok şeyi daha iyi yapabiliyor. Fakat bir o kadar çok şeyi de iyi yapamıyor. İşte bu durum 2008 Şubatında Servis Paketinin getireceği yeni çekirdek (kernel) ve çeşitli güvenlik güncellemeleri ile düzelecek.

XP'den Vista'ya yükseltme de ise durum farklı: memnun olduğu XP-Sistemine Vista kıyağı geçmek isteyenler soğukkanlılıkla 2008'i bekleyebilirler. DirectX 10 bile, bir elin parmak sayısını geçmeyen oyunlar yüzünden yükseltme için geçerli bir sebep değil.

Neden beklemeli?
XP veya Vista ne kadar iyi olursa olsun. Vista selefinden çok daha yüksek sistem gereksinimlerine sahip. Bu yüzden Vista'ya geçiş için bariz bir sebep bulamayanlar özellikle de eski sistemlerden yükseltme yapmak isteyenler, bundan vazgeçmeliler. Çıkacak olan Servis Paketi sadece performans ve güvenilirlik güncellemeleri getirmekle kalmıyor. Buna ek olarak önümüzde sene Vista ile Servis Paketini bir arada barındıracak "Slipstream" sürümler çıkacak. Böylece Vista'ya doğrudan SP1'li olarak sahip olabileceksiniz.

Dört çekirdekli işlemciler: Dört kalbin gücü

Piyasada dört çekirdekli komple sistemler bulmak mümkün. Fakat bu sistemlerde üreticiler fiyatı düşük tutmak için geri kalan bileşenleri kısıyor.

Şu an için amiral gemisi niteliğindeki işlemci modelleri çok pahalı ve sadece özel durumlarda belirgin bir performans artışı sunuyorlar. Intel'in Core 2 Duo platformundan yükseltme yapmak ancak profesyonel ve tek tük render/grafik uygulamalarında bir anlam kazanıyor.

Neden beklemeli?
Buna rağmen birçok üretici yılbaşı bahanesiyle güçlü PC sistemlerinde dört kalbin gücünü kullanıyor. İyi bir fiyat sunmak içinse diğer PC bileşenleri zayıf bırakılıyor. Böyle bir durumda dört çekirdekli bir işlemci asla tam potansiyelini gösteremez. Önümüzdeki seneye kadar bu fiyatlar belirgin bir şekilde düşecek. O ana kadar çift çekirdekli işlemciler enerji konusunda tasarruflu kalacaklar fakat performansları düşmeyecek.

Ayrıca AMD'nin rakip modeli olan Phenom işlemciler de var. Burada iş beklemeye düşüyor. Bakalım performans, güç tüketimi ve fiyat unsurları kullanılarak nasıl karışımlar yapılacak?

N-Router: Daha standart olamadı

Yönlendirici paketinde büyük bir "N" varsa bunun anlamı bir iletişim-sarmalı değil. O yüzden soğukkanlı olun. G-Yönlendiriciler çok hızlı olmayabilirler fakat bunun yerine güvenli bir standardı destekliyorlar.

Üreticiler büyük bir zevkle Router-Paketlerinin üzerine "N" harfi yapıştırırlar böylece çok daha yüksek iletişim hızının reklamını yapmış olurlar. Evet, bu doğru. N-Router'lar, 802.11b/g standardındaki modellerden çok daha hızlılar. Fakat bu yeni modeller sadece N-Draft diye adlandırılan bir sonraki N-Standardı ile çalışıyorlar.

Neden beklemeli?
En erken 2008'de IEEE tarafından belirlenecek standardı hesaba katmamak gerekir. Asıl sorun: kimse kesin olarak Draft ve N-Standartlarının birbirleriyle uyumlu olup olmadığını söyleyemiyor. En kötü ihtimalle 2008 sonunda N-Draft Router'lar bir raya oturur. G-Standardının hızı ile yetinebilenler bu yüzden yükseltme için bir süre daha beklemeliler.

DDR3-Bellek: Pahalı bir donanım-yükseltmesi

Yeni bellek standardı DDR3, mağaza raflarına ve PC'lere giriş yaptı. Ama bu yükseltme ekstra donanım gerektiriyor. Ayrıca fiyatları şu sıralar hiç de uygun değil.

Yeni DDR3-Bellekler eski standardı önlenemez bir şekilde zorlayacak. Bu yeni parçacıklar hafızaya aç olan uygulamalarda DDR2-Belleklere göre daha hızlı olacaklar. Ama bu yeni RAM utanmaz derecede pahalı.

Neden bekliyoruz?
Bu son derece "mütevazı" DDR3-Belleklerin 1 GB'ını şu sıralar 220 Dolardan başlayan fiyatlarla bulabiliyorsunuz. DDR2 hafızlarla karşılaştırıldığında ise fiyat neredeyse dört katı. Buna ek olarak bir de yeni bir anakart satın alımı da işin için giriyor zira DDR3-Bellekler, DDR2-Anakartlara uymuyor. Bu yüzden iyisi seneyi bekleyin. İşte o zaman seri-üretimin değirmenleri işleyecek ve DDR3-Belleklerin ve uyumlu anakartların fiyatı bariz bir şekilde düşecek.

Sonraki Haber

Forum