HDR TV nedir, ihtiyacınız var mı?

Çok sık karşımıza çıkmaya başlayan HDR (High Dynamic Range) TV nedir, ne işe yarar?

Yeni sanal gerçeklik teknolojilerinden tüketicilere yönelik drone'lara, 2016'nın Tüketici Elektronikleri Fuarı'nda bolca yenilik gördük. En çok öne çıkan alan ise ev eğlencesi trendleri oldu. Şu sıralar ağızlarda en çok dolanan sözcüklerden bir tanesi 4K. Çok yakın bir gelecekte ise 8K'ya geçiş yapmaya başlayacağız. OLED ekranlar ve Ultra HD Blu-ray'ler, ilgi çeken alanlar arasında ancak en büyük gelişme, bu sene TV'lere gelecek olan High Dynamic Range (Yüksek Dinamik Aralık – HDR) teknolojisi olacak.

High Dynamic Range (Yüksek Dinamik Aralık) nedir?

Bir resimdeki en karanlık noktayla en parlak nokta arasındaki fark "dinamik aralık" olarak adlandırılır. "Yüksek" dinamik aralık, karanlık yerlerin koyu, aydınlık yerlerin ise parlak göründüğü anlamını taşır. Bunun kontrastla ilgisi olduğunu düşünüyorsanız, haklısınız. Ancak dinamik aralığın renkle de ilgisi var – herhangi bir TV'nin HDR uyumlu olabilmesi için, hem kontrast, hem de renk aralığı olarak bazı gereksinimleri karşılaması gerekir.

Kontrast alanında iki önemli değer bulunuyor: tepe parlaklık noktası ve siyah seviyesi. Bu ikisi arasındaki fark, TV'nin kontrast oranını verir. Kontrast oranı ne kadar yüksek ise, TV ekranına yansıyacak görüntüler o kadar "dinamik" olacak demektir.

Renk aralığı alanında ise HDR uyumlu TV'lerin yeni bir standart olan 10-bit "deep color"u desteklemesi gerekiyor. Bu standart, 1 milyarın üzerinde renk üretebiliyor. HDTV ve Blu-ray diskleri, 25 yaşındaki bir standart olan 8-bit renk aralığına uyum gösteriyorlar. Bu standart ise 16 milyon renk üretebiliyor.

10-bit sinyal içerisinde ek bilgilere yer verilmesi gerektiğinden, bu standardın geriye yönelik uyumluluk sağlama ihtimali düşük görünüyor.

HDR TV'ler sizin için ne anlam taşıyor?

HDR TV'lerin siyahları daha siyah, beyazları daha beyaz. Bu aralıkta sunabileceği renkler de daha fazla. Peki bunlar sizin için ne anlama geliyor? HDR TV'ler, şimdiki TV'lerden çok mu iyi? Yoksa kağıt üzerinde güzel görünen bu değerler, gerçeğe pek yansımıyor mu?

HDR'nin gerçek özelliği, ekranda gerçeğe daha yakın görüntüler oluşturabilmesi. Ekran teknolojileri, bu alanda gelişim göstermek için çabalıyorlar ve HDR, bu yönde atılmış bir adım.  Gerçek şu ki HDR TV satın almak, izlediğiniz tüm dizileri ve filmleri bir anda HDR kalitesine yükseltmeyecek. Bunun için izlediğiniz içeriğin HDR için düzenlenmiş olması, kullandığınız medya arayüzlerinin HDR içeriğini desteklemesi gerekiyor.

Kafanız karıştıysa bir örnek verelim. Bugünkü Blu-ray diskleri, aslında 10-bit renkli filmleri destekliyor ancak bu filmleri Blu-ray player'ınız çözemeyebilir. Benzer şekilde Netflix'teki bir diziyi HDR TV'de izlediğinizde, dizi HDR seçeneği sunmadıkça, önemli bir fark görmeyeceksiniz. Ancak HDR TV'lerin kontrast oranının daha yüksek olması, daha iyi bir görüntü kalitesi elde etmenizi sağlayabilir.

Benzer bir durumu 4K TV'lerde de yaşamıştık: 4K TV satın aldığınızda seyrettiğiniz içeriklerin bir anda 4K'ya yükselmediğini biliyorsunuz. Upscaling diye bir teknoloji olsa da, bu teknoloji de bir yere kadar fayda sağlayabiliyor.

Küçük bir bilgi daha: HDR için TV'nin LED veya OLED olması önem taşımıyor. Daha parlak görüntüler için LED'i, daha karanlık görüntüler için ise OLED'i tercih etmenizde fayda var.

Sonraki Haber

Forum