"Hayatımın fikri" Girişimcilere fon sağlıyor
Avea ve TOG işbirliği ile girişimci gençler kendi işlerini kuruyor. İşte detaylar...
Türkiye'de girişimcilik eğitimini, projelerin fonlanmasını ve işini kuran gençlerin en kritik dönemde yönderlik ve işletme geliştirme danışmanlığını bir arada hayata geçiren tek girişimcilik projesi olan 'Hayatımın Fikri Gençlik İçin Girişimcilik', üç yılını tamamladı. Proje kapsamında 71 genç girişimciye toplam 1.245.000 TL fon verildi.
Avea ve Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) ortaklığında 2006 yılında hayata geçirilen, genç girişimci adaylarının henüz üniversitedeyken potansiyellerini ortaya çıkarmayı, onları desteklemeyi ve ürettikleri projeler ile yeni iş fikir ve alanları yaratmalarını hedefleyen "Hayatımın Fikri Gençlik için Girişimcilik" projesi 4 Kasım, Çarşamba günü gerçekleştirilen ödül töreniyle üçüncü yılını tamamladı.
Ödül töreni öncesinde yapılan kurul toplantısında, jüri üyeleri projeleri değerlendirerek, toplam 620.000 TL'lik bir kaynakla 28 genç girişimci tarafından hazırlanan 15 projenin desteklenmesine karar verdi.
"Gençlerimize girişmcilik ruhu aşılıyoruz."
Ödül töreninde bir konuşma yapan Avea CEO'su Erkan Akdemir, "TOG ile beraber hayata geçirdiğimiz bu projeyle 3 yıldır gençlerimize girişimcilik ruhunu aşılıyor ve girişimcilik konusunda gençlerimizin ve üniversitelerimizin referans kaynağı olmasını destekliyoruz. Türkiye'de bir ilk olan bu proje ile gençlerimizin sahip olduğu potansiyeli ortaya çıkarıyor ve birer girişimci adayı olarak onlara fikirlerini hayata geçirebilmeleri için ufuklar açıyoruz.
Projenin hayata geçirildiği 2006 yılından bu yana toplam 11 üniversitede, 2.017 gence toplam 2.742 saat eğitim ve danışmanlık verildi, 739 iş fikri projelendirildi. Toplam fon miktarımız ise 1.245.000 TL'ye ulaştı. Önümüzdeki dönemde de topluma ve ülke kalkınmasına fayda sağlayan çalışmaların içerisinde yer alma vizyonumuzdan hareketle faaliyetlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz." dedi. Akdemir, ülkenin en önemli sorunları arasında yer alan 'gençlerin işsizliği' konusuna ekonomik değeri olan çözümler getiren bu projeye Avea olarak destek vermekten de mutluluk duyduklarını ifade etti.
Gençlerin ekonomik yaşamdaki yeri
TOG Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Betil de "Gençlerin sosyal yaşamda olduğu kadar ekonomik yaşamda da girişimciliğe yönlendirilmesi önemlidir. Gençlerin kendi işlerini kurmaları kadar yeni istihdam alanları yaratabilmeleri açısından da Hayatımın Fikri projesinin büyük bir toplumsal değeri olduğunu düşünmekteyiz.
Uygulanan eğitim programlarının üniversitelerimiz tarafından da akredite edilmiş olması, geçmiş yıllarda bu projeyle iş fikrini hayata geçirmiş olan gençlerin başarıları, çalışmalarımızın ciddiyetinin önemli göstergeleridir. Toplum Gönüllüleri, Avea'nın kurumsal sosyal sorumluluk anlayışıyla sürdürmekte olduğu Hayatımın Fikri projesiyle ülkemizde gençlerin ekonomik alanda da güçlendirilmesine verdiği önemi kanıtlamaktadır. Ülkemizde özellikle genç yaş grubunda işsizliğin çok yüksek oranlara yükseldiği bir dönemde bu projenin anlamı daha da büyümüştür" dedi.
Bu yıl fon kazanan projeler:
48 genç girişimcinin 30 projesi arasından fon kazan projeler miktarlarıyla birlikte aşağıdaki gibidir:
Girişimci Proje Üniversite Fon (TL)
Yunus Umut Ünat Gübreleme Ünitesi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
45.000
G. Alper Figen
Murat Özsezer
Halil Kürşat Ersöz
Tezcan Satır
Bahadır Ünal Outlet Bus Çanakkale 18 Mart Üniversitesi 45.000
Adem Fidan
Mehmet Girgin
Burak Karakoyun Alüminyum Tezgahı Üretim ve Pazarlaması İzmir
Yüksek Teknoloji Enstitüsü 50.000
Kerem Kantar
Çiğdem Yılmaz Meyve Bahçesi Çanakkale 18 Mart Üniversitesi
60.000
Enes Yiğit Mobil Robotik Platform Trakya Üniversitesi 70.000
Mehmet Çakan
Halit Celayir
İbrahim Akça Plastik Örtü Altında Sebze Üretimi Van Yüzüncüyıl
Üniversitesi 30.000
Mehmet Sıddık Er Hindi Yetiştiriciliği Diyarbakır Dicle
Üniversitesi 40.000
Mina Altunevlek Jeotermal Fidelik Tesisi Abant İzzet Baysal
Üniversitesi 70.000
Miray Çelikbilek
Reşat Çiftçi Besicilik ve Veterinerlik Danışmanlığı Diyarbakır
Dicle Üniversitesi 15.000
Sadık Enes Sayın Fıstık Üretimi Eskişehir Anadolu Üniversitesi
35.000
Ali Kaplan
Salim Zeki Tek Kullanımlık Ustura Üretimi Trakya Üniversitesi
20.000
Sedat Gökmen Dikenli İncir Üretimi Eskişehir Anadolu Üniversitesi
26.000
Şeyhmus Biçer Van Bölgesi'nde Sebze Ürünü Desenini Çeşitlendirme
Van Yüzüncüyıl Üniversitesi 20.000
Talha Sever Yardımcı Hava Akımlı Hidrolik Pülverizatörün Püstürkme
Kollarının Dizayn Edilmesi Karadeniz Teknik Üniversitesi 30.000
Tayfun Değirmenci
Yunus Küçük Yerli Selestit Madeninden Stronsiyum Karbonat Üretimi
Mersin Üniversitesi 64.000
Yusuf Çelik
Basın bülteninden derlenmiştir