Hayal görmüyorsunuz: USB bellekler artık eskisi kadar kaliteli değil
Acı ama gerçek, USB belleklerin kalitesi günden güne düşüyor ve dolayısıyla güvenilirlikleri de azalıyor. Değerli verileriniz USB belleğin içinde güvende olmayabilir.
Bir Alman veri kurtarma uzmanı, yeni USB bellek satın alan pek çok kullanıcının şüphelerini doğruladı: USB belleklerin kalitesi giderek daha az güvenilir hale geliyor. Bunun nedeni, tahmin edebileceğiniz gibi, daha düşük kaliteli bellek yongaları kullanmak ve flash hücre başına birden fazla bit depolamaya çalışmak. Yani maliyetleri düşürmeye çalışan üreticiler, USB belleklerin güvenirliğini de düşürdüler.
CBL Data Recovery isimli veri kurtarma şirketi, microSD ve USB belleklerdeki yeni bellek bileşenlerinin kalitesinin düştüğünü, artık USB belleklerin veri kurtarma laboratuvarına giderek daha fazla geldiğini vurguladı.
Peki düşen kalitenin sebebi nedir?
Bu konuya kafa yoranlar, Sandisk ya da Samsung gibi üreticilerin kalite kontrol denetimlerinden geçemeyen flash yongalarının, daha düşük bellek kapasiteli ve daha ucuz bellekler olarak piyasaya yeniden satıldığından şüpheleniyor. Yani fiyat düştükçe, aslında sorunlu ve kalitesiz bir bellek satın alma riski o kadar yükseliyor.
CBL Genel Müdürü Conrad Heinicke, "Geçen yıl arızalı USB bellekleri açtığımızda, kapasitesi azaltılmış ve üreticinin logosu çipten çıkarılmış endişe verici sayıda düşük kaliteli bellek çipi bulduk" diyor.
Heinicke, USB belleklerin çoğunun aslında devre kartına monte edilmiş ve harici bir denetleyici çip tarafından yönetilen microSD kartlar içerdiğini söyledi. Bu tür USB bellekler çoğunlukla promosyon amaçlı hediyeler olsa da, aralarında markalı ürünlerin de bulunduğunu söyledi ve ekledi: "Flash belleğin güvenilirliğine çok fazla güvenmemelisiniz."
Heinicke'ye göre, tek bir bellek hücresinin voltajı değiştirilerek tek bir bitten daha fazlasını depolamaya çalışıldığı çok seviyeli hücre mimarilerinin kullanıma girmesi de kalite sorununu artırdı. Örneğin dört seviyeli hücrelerde (QLC), hücre başına dört bit depolanır, bu da 16 durumun ayırt edilmesi gerektiği anlamına geliyor. Ancak hassas dijital yongalar için bu yöntemler aynı zamanda çok kırılgan ve hataya açık durumlar da yaratıyor.
Her şey daha düşük maliyet için
Ne yazık ki bu yöntemler NAND flaş üreticileri tarafından tercih ediliyor çünkü daha yüksek depolama yoğunluğunu, daha düşük maliyetle elde edebiliyorlar. Ancak bu yoğun baskı hücrelerin dayanıklılığını ve ömrünü de olumsuz etkiliyor. Başka bir deyişle, hücreler depolamak için ne kadar çok bit kullanılırsa o kadar hızlı aşınıyor.
Özetle yeni aldığınız USB belleklere çok güvenmeyin, fiyatının ucuz olmasına da çok sevinmeyin. Çünkü değerli verileriniz, fotoğraflarınız, videolarınız, anılarınız ve daha da kötüsü çok kritik iş dosyalarınız bir anda buhar olabilir.