Haswell ve Ivy Bridge arasında ne fark var?
Intel'in bir önceki ve son nesil işlemcileri arasındaki farkları açıklıyoruz!
Yeni bilgisayarınızda Intel işlemciye yer vereceksiniz, ancak en son nesil Intel işlemcileri arasındaki farkı bilmiyor musunuz? Intel, işlemci teknolojilerini "tik" ve "tak" adını verdiği güncelleme döngüsüyle geliştiriyor. Tik'ler "die boyutunun küçülmesi", "tak"lar ise mimarinin yükseltilmesi anlamına geliyor.
Son nesil Ivy Bridge, şu anki nesil olan Haswell'den küçük ancak önemli farklara sahip. Intel'in sisteminin can alıcı noktalarını öğrenerek laptop'unuzda 3-9 saat arası pil ömrü farkı elde edebilirsiniz. En önemlisi ise tik ve taklar arasındaki farkları anlamanız.
Intel'in Tik ve Tak yükseltme döngüsü
Intel'in güncelleme planı, her 18 ay yayınlanan, iki tür yükseltmeye dayanıyor. Firma bunları tik ve tok kod olarak adlandırıyor.
Tik nedir: Intel, die (işlemci çekirdeği ve diğer bileşenlerin bulunduğu bölge) boyutunu küçülttüğünde, bu çipin güç gereksinimlerini de azaltır. Haswell ve Ivy Bridge, şu an 22-nm üretim işlemini kullanıyor. Yakın gelecekte ortaya çıkacak Broadwell işlemciler ise 14-nm üretim işlemini kullanacak ve iddialara göre Haswell'den de az enerji harcayacak.
Tok nedir: Haswell, güncelleme döngüsündeki "tak"u temsil ediyor; yani işlemci yeni bir mimariyle ve yeni LGA 1150 soketiyle geliyor. "Tak" yükseltmelerinin çoğu, soket değişimiyle sonuçlanıyor. Bu yükseltme, performans artışıyla sonuçlanıyor.
Güç tüketimini azaltma ve mobil
Güç tüketimini azaltma ve mobil
Masaüstü işlemcilerin mobil sürümleri de gelişmelerden nasibini alıyor. Mobil işlemciler güç tüketimlerini azaltırken, ısı üretimlerini de aşağı çekiyorlar. Mobil işlemcilerdeki bu geliştirmelerde frekans ve çekirdek sayısının düşürülmesinin de payı var. İsminde "U" veya "Y" harfi bulunan işlemciler, Intel'in mobil işlemcilerini temsil ediyor (Core i7-4610Y gibi). "Core i7-"den sonra gelen bölüm, işlemcinin neslini ifade ediyor. "3", Ivy Bridge, "4" ise Haswell işlemci anlamına geliyor. Intel, Pentium ve Celeron serisi CPU'larda bu terminolojiyi ne yazık ki kullanmıyor.
Intel, Haswell tasarımında düşük güç tüketimine odaklanıyor. Bunun sonuçları, Ivy Bridge ve Haswell'li laptop'ların pil ömrünü incelediğinizde ortaya çıkıyor. Haswell çipleri, genel larak Ivy Bridge'e kıyasla yaklaşık iki kat pil ömrü sunabiliyorlar.
Z87 çipseti ve türevleri
Ivy Bridge'den Haswell'e geçişin önemi, çipsette yatıyor. Z87, "Quick Sync" adında, medya dosyalarını cihazdan cihaza hızla aktarmanıza izin veren bir işlevle geliyor. Quick Sync, Ive Bridge'in selefi Sandy Bridge'de bulunsa da, şu an video dosyalarını anında kodlama için optimize edilmiş bulunuyor. Z87, işlemci, RAM ve GPU'yu overclock etmenize de izin veriyor.
Z87'nin B85, Q85, Q87, H81 ve H87 gibi farklı türevlerinin de bulunduğunu söyleyelim.
Daha iyi işlemci performansı
Daha iyi işlemci performansı
Haswell'in çekirdek başına sunduğu performans, Ivy Bridge'den sadece biraz daha iyi. Yani Haswell'in Ivy Bridge'den çok daha hızlı olduğunu söylemek zor. Hız testleri, Intel işlemcilerin son nesillerinde büyük bir hız artışı olmadığını gösteriyor. Ancak Intel'in işlemci performansının AMD'yi hem mobilde, hem de masaüstü platformlarında bozguna uğrattığını unutmayın.
Overclock yetenekleri.
Ivy Bridge gibi Haswell'in de overclock yetekleri oldukça kısıtlı. Bunun nedeni, voltaj regülatörünün işlemciye entegre edilmiş olması ve Intel'in tercih ettiği termal macun.
İyi haber ise Intel'in geçtiğimiz günlerde kullandığı termal macunun kalitesini artıracağını söylemiş olması.