Hangisi Daha Güvenli: iPhone X mi, Galaxy S8 mi?
iPhone X'in Face ID'si mi yoksa Galaxy S8'in iris tarayıcısı mı daha güvenli? Karşılaştırdık!
Apple'ın yeni amirali iPhone X sahip olduğu özellikleri ve fiyatıyla uzunca bir süre konuşulacak gibi görünüyor. Telefon, Apple çizgisine o kadar farklı ve yeni özellikler getiriyor ki, iPhone 8 ve iPhone 8 Plus modelleri gölgesinde kaldı bile. Ancak karşısındaki Samsung Galaxy S8 ve Galaxy Note 8'i silmesi biraz zor görünüyor. Bunun sebeplerini daha önce yaptığımız iPhone X vs Galaxy S8 ve iPhone vs Galaxy Note 8 karşılaştırmalarımızda göstermiştik.
Karşılaştırma makalelerimizde paragraf ayırdığımız önemli bir konu, telefonlar arasındaki güvenlik önlemi farklılıklarıydı. Bilindiği gibi iPhone X'te herhangi bir parmak izi okuyucu yer almıyor. Bunun yerine Face ID ile yüz tanıma işlevi gerçekleştiriliyor. Peki, bu işlev ne kadar güvenli? Galaxy S8 ve Note 8'deki iris tarayıcısına göre farkları neler?
Face ID nedir, nasıl çalışır?
Önce Face ID'yi biraz teknik altyapısıyla değerlendirelim. Face ID'de yüz tanıma işlevini kolaylaştırmak için 3 ana bileşen yer alıyor. Bunlar Dot Projektor, Infrared Camera ve Flood Illuminator isimli sensörler. iPhone X'in hemen tepesinde yer alan bu sensörlerden Dot Projektor, yani nokta projektör yoluyla 3D yüz haritası oluşturabilen iPhone X, bunu, yüzünüze 30 binden fazla görünmez nokta yayarak gerçekleştiriyor. İkinci sensör olan kızılötesi kamerayla da, nokta projektöründen elde edilen nokta desenleri analiz eden iPhone X, yüzünüzün kızılötesi fotoğrafını çekiyor. Ardından elde ettiği fotoğraf verisini karşılaştırma işlemine geçiyor ve bunun için de A11 Bionic işlemciden yararlanıyor.
Üçüncü sensör olan Flood Illuminator ise, Face ID'nin karanlıkta çalışmasını sağlamak üzerine eklenen bir sensör. Dot Projektör ve Infrared Camera'nın karanlıkta da çalışabilmesi için kızılötesi özel bir flaş işlevi gören Flood Illuminator, böylece bu özelliğin karanlıkta da kullanılabilmesini sağlıyor.
Face ID, ayrıca yüz değişikliklerinize düzenli olarak adapte olması için bir AI (yapay zeka) ile de destekleniyor. Böylece, mesela sakal bırakırsanız veya gözlük kullanmaya başlarsanız bile Face ID sorunsuz şekilde çalışmaya devam edebiliyor. Yapay zeka kullanımı, yalnızca yüzünüzde olan değişikliklerde kullanılmak üzere değil, aynı zamanda yüzünüzün taklit edilme ihtimaline karşılık da bir önlem. Bu sayede ne maske, ne fotoğraf ne de makyaj yoluyla, yüzünüz taklit edilemiyor; Face ID'nni arkasındaki yapay zeka, aradaki farkı anlayabiliyor.
İris tarayıcısı nedir, nasıl çalışır?
Evet, iPhone X'in Face ID'sinin çalışma mantığını anladık. Peki, iris tarayıcı nasıl çalışıyor? Aslında Face ID ile oldukça benzer özelliklere sahip olan iris tarayıcı, Face ID'ye farklı olarak yüzün tamamına değil, sadece gözlere odaklanıyor.
İris tarayıcıda, karşılaştırma yapılması için göz kapağı, göz bebeği, iris ve göz akı gibi bölümler kamerayla izleniyor ve bunlar karşılaştırma için telefonun veri deposuna gönderiliyor. Gözde yer alan bu dört bölüm, her kişiye özel olduğu için fazlasıyla güvenli olan bu sistem, IR LED ile gece kullanımında da destekleniyor.
SONUÇ: Face ID vs iris tarayıcı
Her iki yöntemin çalışma mantığı hemen hemen aynı olsa da, Face ID daha komplike bir sistem gibi görünüyor. Fakat her iki yöntem de benzersiz olanı tespit edebildiği için aynı oranda güvenli. Fakat Face ID, tamamen yüz üzerinden bir karşılaştırma yaptığı için, taklit edilmesi ve atlatılması iris tarayıcı yöntemine göre daha zor bir yöntem olarak duruyor.
Elbette sonunda hiçbir güvenlik yöntemi atlatılamaz değil. Bunun örneğini iPhone X lansmanında yaşanan Face ID sorununda gördüğümüz gibi, Samsung'un iris tarayıcısının bir grup hacker tarafından aldatıldığında da görmüştük.