Hacker'lar: Soğuk savaş internete mi kaydı?
Hacker dendiğinde aklınıza ne geliyor bilemeyiz; ama çok yakında fikriniz değişebilir...
İnternet üzerinde hacker saldırılarını genellikle popüler sitelere karşı kendilerini ispatlamak isteyen gruplar, ya da çıkar çatışması nedeniyle rakibinin internet sitesini çökertmek isteyen kişi ya da kurumlardan kaynakladığı düşünülür. Fakat bir internet sitesine erişimi tamamen kapatmaya yönelik DDOS saldırılarının her geçen gün daha da gelişmesi akla başka kullanım yollarını da getiriyor. ABD Boston'da düzenlenen online güvenlik konferansında konuşan Arbor Networks araştırmacısı Jose Nazario, DDOS saldırılarının sadece hacker gruplar tarafından değil, devletler tarafından da kullanıldığını ve internet üzerinde bir silahlanma yarışı başladığını iddia etti.
Nazario bu tarz hareketlerin bilinen ilk büyük örneği olarak 2001 yılında bir ABD casus uçağının Çin'de yakalanmasından kısa süre sonra Pentagon'un web sitesine tam olarak başarılı olamayan bir DDOS saldırısını gösteriyor. Benzer şekilde Çin'deki Olimpiyatlar sırasında olumsuz yorumlar yapan CNN'in sitesinin de defalarca saldırıya uğradığına dikkat çekiyor.
Arkasında kimler var?
Diğer yandan Nazario 2007 yılında Rus hacker'ların Estonya devletine ait sunuculara saldırılar düzenlediğini de hatırlatıyor. Ardından 2008 Ağustos'unda Rusya'nın Gürcistan'a kara saldırısı düzenlediği anda Gürcistan devletine ait sunucuların DDOS atakları yüzünden devre dışı kalmış olasının da bir tesadüf olmadığı görüşünde. Hatta geçenlerde Rus hacker'lar bu kez de Kırgızistan'ın internet sistemine ciddi zararlar vermişti.
Nazario, tüm bu ve benzeri olayların ardında herhangi bir devletin olduğunu ispatlamanın çok zor olduğunu belirtiyor fakat ABD'de ve pek çok Avrupa ülkesinde giderek yaygınlaşan sanal savunma ödeneklerinin tüm bunların gerçek olduğunun ispatı olduğunu söylüyor. ABD'de askeri amaçlarla kullanılması planlanan bir botnet ağı kurulma planları ve Fransa'nın da açık bir şekilde interneti siber bir savaş aracı olarak değerlendiriyor olması diğer önemli noktalar.
Hatta Estonya bu konuyu NATO'ya kadar taşımış olan bir ülke. Sanal saldırılara dikkat çekmek isteyen Estonya, NATO'nun ağır bürokratik süreçlerle işlemesi nedeniyle henüz başvurularına bir yanıt alamadı.
Nazario'ya göre tüm bunlar internet üzerinde silahlanma yarışının artık resmen başladığının ve kendini korumakta geç kalan ülkelerin olası saldırılar karşısında çok zor durumda kalacağı anlamına geliyor.