Güvenli İnternet 7 Yaşında!

Güvenli İnternet Hizmeti 7. Yıl Etkinliği Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Merkez Yerleşkesinde gerçekleştirildi.

Güvenli İnternet Hizmeti 7. Yıl Etkinliğinde konuşan BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, "Güvenli İnternet Hizmetimiz ile çocuk ve gençlerimizi korumaya ve bilinçlendirmeye devam ediyoruz. Bilinçli ailelerin de desteğiyle bu yolda önemli mesafeler kat edildiğini görmek bizleri memnun ediyor. Daha iyiye hep beraber yürümek gerekiyor." dedi.

Güvenli İnternet Hizmeti 7. Yıl Etkinliği, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Merkez Yerleşkesi'nde gerçekleştirildi. Etkinliğe Erişim Sağlayıcıları Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Bülent Kent yanı sıra GSM operatörü yöneticileri ile alanında uzman akademisyenler, sektör temsilcileri ve farklı okullardan birçok genç katıldı.

"Hepimizi mutlu ediyor"

Bugün, internet kullanımının bütün fonksiyonlarıyla yaygınlaştığı bir dünyada yaşadığımızı belirten Sayan, "İnsanımıza ulaşan kaliteli ve yasal içeriklerin hem sayısal olarak artışı hem de nitelik bakımından üstünlüğü hepimizi mutlu ediyor. Ancak bunlarla birlikte yasa dışı içeriklerin de maalesef kendine bir alan açtığı hepimizin malumu. Diğer taraftan; Internet kullanımının yaygınlaşması ile beraber İnternet üzerindeki olumsuz içeriğin ve Internet üzerinden işlenen suçların da artarak yaygınlaştığı görülmektedir. 2017'de yapılan araştırmaya göre sadece bir dakika içerisinde; Youtube'da 4 milyon 100 bin videonun görüntülendiği, 150 milyonun üzerinde e-postanın gönderildiği, 16 milyon yazılı mesajın iletildiği, Instagram'da 46 bin 200 gönderinin paylaşıldığı, 452 bin twitin yazıldığı, Facebook'a 900 bin girişin yapıldığı, 1.8 milyon Snap'in atıldığı, Google'da 3.5 milyon aramanın gerçekleştiği bir dünyadan bahsediyoruz.

"1 dakikada 35 bin siber saldırı"

Bir dakikada internette kötü niyetli kullanımlar da durmuyor. 35 bin siber saldırı gerçekleşiyor, 21 bin spam e-posta gönderiliyor, 470 bin networke ihlal girişiminde bulunuluyor, 95 bin kötücül yazılım programı nötralize ediliyor, 32 bin bilgisayar botnete dahil oluyor, 30 kişinin kimlik bilgileri çalınıyor. Yani, İnternetin geleceğini tehlikeye sokan siber tehditler gerçekleşiyor. Bununla beraber; çocukların cinsel istismarı,       ülke kaynaklarını sömüren/çoğu yurt dışında bulunan yasa dışı kumar siteleri, yavrularımızı bazı oyunlar marifetiyle intihara yönlendirme, zararlı yazılımlar yoluyla fidye isteme, sanal zorbalık gibi suçlar da bu mecrada kendisine yer buluyor. Bu olumsuz içeriklerin artması sonucunda, gelişmiş ülkelerde bu olumsuzlukların önlenmesine yönelik olarak bir farkındalık oluşmuştur. Avrupa Birliğine bağlı ülkelerde "çocuklar için daha iyi internet" (Better Internet for kids) programı kapsamında; çocukların ve gençlerin, İnternet üzerinden cinsel istismarı, siber zorbalık ve şiddet içeriğine maruz kalma gibi olumsuz içeriklerinden ve zararlarından korunmasına yönelik çalışmalar yapılmaktadır," şeklinde konuştu.

"Abone sayısı 5 milyonu aştı"

Ülkemizde, internet ortamındaki olumsuz içeriklerden, çocukları, gençleri ve aileleri korumaya yönelik olarak 2011 Yılından itibaren Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından oluşturulan, Güvenli İnternet Hizmetinin tercih eden abonelere internet servis sağlayıcıları tarafından ücretsiz olarak sunulduğunu hatırlatan Sayan şu bilgileri paylaştı:

"Hizmete başladığı tarihten itibaren geçen altı yıllık süre zarfında, başta ülkemiz üzerinden erişilen alan adları olmak üzere; Kurumumuz tarafından 10 milyonun üzerinde alan adının sınıflandırılması yapılmış, Vatandaşlarımız tarafından iletilen 2.7 milyon ihbar ve itirazın değerlendirilmiş, Güvenli İnternet Hizmetini tercih eden abone sayısı ise 5 milyonu aşmış bulunmaktadır. Ayrıca vatandaşlarımızda İnternetin Bilinçli ve Güvenli Kullanımını tesis etmek amacı ile Kurumumuz tarafından bu kapsamda "Güvenli İnternet Kullanımı İçin Çocuklara Tavsiyeler" kitapçığı İngilizce ve Türkçe olarak hazırlanarak tüm devlet ve özel ilköğretim okullarına gönderilmiştir.  Ebeveynlere yönelik olarak "İnternetin Güvenli Kullanımı İçin Anne-Babalara Öneriler" kitapçığı hazırlanmış ve ülkemiz genelinde günümüze kadar 5 milyonun üzerinde kitapçık ve broşür dağıtımı yapılmıştır. Ülkemizde 2010 yılından itibaren Avrupa Birliği ile uyumlu olarak "Güvenli İnternet Günü" kutlamaları her yıl Şubat ayında yapılmaya başlanmış, düzenlenen etkinlikler kapsamında İnternetin Bilinçli ve Güvenli kullanımı konusu kamuoyunun gündemine taşınmıştır. Bu süre zarfında Kurumumuz tarafından yürütülmekte olan İnternetin bilinçli, güvenli ve etkin kullanımına yönelik olarak düzenlenen 300'den fazla seminer vasıtasıyla yaklaşık 50 bin kişiye İnternetin getirdiği faydalar, içerisinde barındırdığı riskler ve bu risklere karşı alınması gereken tedbirler konusunda bilgilendirmeler ve eğitimler yapılmıştır."

"Önemli faaliyetlere imza attık"

Milli Eğitim Bakanlığımız ile BTK arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde Fatih Projesi'nden sorumlu öğretmenlerin de eğitildiğini anlatan Sayan şunları söyledi: "İnternetin Bilinçli, Güvenli Kullanımı" konusunda yüz yüze eğitim verilen öğretmen sayısı yaklaşık 107.000'e ulaşmış, bu eğitimler çerçevesinde 2016 yılında yüz yüze eğitim içerikleri uzaktan eğitim modüllerine dönüştürülmüştür. Hazırlanan uzaktan eğitim modülü ile bugüne kadar yaklaşık 51.000 kişiye İnternetin bilinçli güvenli ve etkin kullanımı eğitimleri verilmiştir. Yine Kurumumuz katkılarıyla "Avrupa'da Çocukların Çevrimiçi Korunması ile ilgili Bölgesel Ülkelerin Etkinliklerinin İncelenmesi" raporu Uluslararası Telekomünikasyon Örgütü ITU bünyesinde hazırlanmıştır. Çalışma kapsamında, Avrupa'da çocukların çevrimiçi korunması ile ilgili ulusal faaliyetlerin bölgesel olarak incelenmesi için anket çalışması ITU ve BTK ortaklığında gerçekleştirilmiştir. Rapora ITU'nun "Child Online Protection" girişimi sayfasından erişilebilmektedir. 9-10-11 Ekim 2017 tarihlerinde ise Kurumumuz, ilgili Bakanlıklarımız, Çocuk ve Bilgi Güvenliği Derneği ile birlikte dijital oyunlar temalı Uluslararası Çocuk ve Bilgi Güvenliği etkinliklerini gerçekleştirdik. Etkinlikte çocuklar için kodlama eğitimi, çocuklar ve aileler için güvenli internet eğitimi ve dijital oyunların tüm yönleri ile tartışıldığı çalıştaylar ve uluslararası sempozyum gerçekleştirilmiştir. Çalıştaylar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve sektörden uzmanların koordinasyonunda beş ayrı oturumda gerçekleştirilip çalıştay raporları www.guvenliweb.org.tr ve http://cocukvebilgiguvenligihaftasi.com internet sitelerinde yayınlanmıştır."

Güvenli İnternet Merkezi

2016 Aralık ayında kurulan Güvenli İnternet Merkezi'nin, dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi bilinçlendirme merkezi, yardım merkezi ve ihbar merkezinden oluştuğunu belirten Sayan, "Bilinçlendirme merkezimiz; internetin bilinçli, güvenli ve etkin kullanımına yönelik olarak başta çocuklar ve gençler olmak üzere tüm internet kullanıcılarını bilgilendirmek amacıyla bilinçlendirme ve farkındalık yaratma faaliyetlerine devam etmektedir. "internetyardim.org.tr" adresinden hizmet vermeye başlayan internet yardım merkezimiz, internet kullanıcılarının çevrimiçi ortamda karşılaştıkları problemlere yönelik tavsiyeler ve çözümler sunmayı amaçlayan bir yardım hattı olarak hizmet verecektir. İhbar merkezimiz de internette karşılaşılan yasadışı içeriklerin ihbar edilmesine olanak sağlamaktadır. İhbar merkezimiz, kurulduğu günden bugüne kadar 1.700.000 üzerinde ihbar almıştır," ifadelerini kullandı.

"Teknolojiyi üreten olun"

Gençlere, "Teknolojiye ayak uyduran kişiler olmak yerine teknolojiyi üreten gençler olmanızı istiyoruz ve bu yolda size destek vermek için elimizden geleni yapmaya hazırız. Bunu yapabilecek yegâne medeniyetin evlatları sizsiniz." Diyerek seslenen Sayan gençlere bu yolda önerilerini şöyle sıraladı:

"-İnternetin erişim, iletişim ve içerik imkanlarından olabildiğince faydalanın. İnternet teknolojilerinin getirmiş olduğu fırsatları kaçırmayın.

-Başkalarını incitici ve rahatsız edici davranışlardan sakının.

-Başkalarının internette sergilediği hoşunuza gitmeyen davranışlara karşı hoşgörülü olun, gerekirse ilgili kişiyi onu küçük düşürmeden ve özel bir iletişim kanalı ile uyarın.

-İnternette ve özellikle sosyal medyada başkalarına karşı her zaman kibar bir dil kullanın ve saygılı davranın.

-Gerçek hayatta başkalarına karşı söyleyemeyeceğiniz veya söylenmesi uygun olmayan sözleri, internette de söylemeyin. Çünkü gerçek hayatta suç olan her şey internette de suçtur.

-İnternette ileride pişman olabileceğiniz ve sizi olumsuz etkileyebilecek paylaşımlar yapmayın.

-İnternette okuduğunuz her bilginin kaynağını araştırın; yani internette sadece sörf yapmayın gerektiğinde dibe dalın.

-Sosyal medyada, internette dikkat etmemiz bir diğer hususta Türkçemizin düzgün kullanılmasıdır.

-Doğruluğuna emin olmadığınız hiçbir bilgiyi internette paylaşmayın. Gerekirse farklı kaynaklardan araştırma yapın ve eleştirel olun.

-İnternette kişisel bilgilerinizi koruyun, çevrimiçi gizliliğinize ve güvenliğinize özen gösterin."

Başta çocuklar ve gençler olmak üzere dijital çağın sunduğu fırsatlardan herkesin güvenli bir oramda yararlanmasını sağlamak için başta işletmeciler ve Erişim Sağlayıcılar Birliği olmak üzere diğer paydaşlarla birlikte çalışmalarına kesintisiz devam edeceklerini vurgulayan Sayan katılımcıları selamlayarak konuşmasına son verdi.

Güvenli İnternet Hizmeti 7. Yıl Etkinliği Erişim Sağlayıcıları Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Bülent Kent'in konuşması ve 'İnternetin Güvenli Kullanımı ve Karşılaşılabilecek Olası Riskler' konulu eğitimin ardından sona erdi.

Sonraki Haber

Forum