Güvenli arama kilidi nasıl açılır? Güvenli arama kilidi ne işe yarar? Devre dışı bırakma yolları

Tablet ve cep telefonuyla ilgilenen çocukların internet ortamında karşılaştığı içeriklerden olumsuz etkilenmemesi için kullanılan güvenli arama kilidi nasıl açılır ya da nasıl kapatılır? sorusu sıklıkla merak konusu oluyor. İşte güvenli arama kilidi nasıl açılır? sorusunun yanıtı ve detaylar...

İnternet üzerindeki erişim kısıtlamasını olarak tanımlanan güvenli arama, özellikle ebeveynler tarafından tercih ediliyor. Çocukların teknoloji dünyası içine doğması, internetle erken tanışmalarını sağlıyor. Web siteleri ve uygulamalarda çocukların gelişimine katkı sağlayanların yanı sıra olumsuz etki bırakan içerikler de bulunuyor. Bu nedenle ebeveynler zararlı içeriklere ulaşmaması için internete kısıtlama getirecek yollar arıyor. Güvenli arama kilidi ise en çok tercih edilen yöntem oluyor.

Güvenli Arama Kilidi Nasıl Açılır?

Tablet ve cep telefonuyla ilgilenen çocukların internet ortamında karşılaştığı içeriklerden olumsuz etkilenebileceği biliniyor. Bu nedenle ebeveynlerin aklına güvenli arama kilidi nasıl açılır sorusu geliyor. Google uygulamasının ayarlar bölümüne giderek güvenli arama özelliği aktif hale getirilebiliyor. İçerikler tamamen gizlenebiliyor veya bulanıklaştırılabiliyor.

Uygulamanın sağ üstünde beliren kilit işareti, özelliğin açık olduğunu gösteriyor. Bazı televizyonlarda da bulunan bu özellik, aynı şekilde televizyonun ayarlar bölümünden açılabiliyor.

Güvenli Arama Kilidi Ne İşe Yarar?

İnternette yer alan olumsuz fotoğraf veya videoların filtrelenmesini sağlayan güvenli arama özelliği, sık kullanılan güvenlik sistemleri arasında yer alıyor. Güvenli arama açık olduğu zaman olumsuz içerikli reklamlar da gösterilmiyor. Bu sayede yalnızca çocuğun izlediği içerikler değil, karşısına çıkacak reklamlar da kontrol ediliyor. Yalnızca yetişkinlere uygun olan içerikleri algılayan sistem, bu özellik açık olduğu zaman sansürlenmemiş şiddet gibi içerikleri filtreliyor.

Bazı tarayıcı ve uygulamalarda kullanıcıya yaş veya doğum günü bilgisi soruluyor. Eğer kullanıcı 18 yaş altındaysa güvenli arama filtresi otomatik olarak devreye giriyor ve yetişkinlere uygun olan içerikler gösterilmiyor. İçerikleri kapatma yerine bulanıklaştırma özelliği seçildiğinde görseller gizleniyor fakat metinler erişilebilir olmaya devam ediyor. Bu nedenle 18 yaş altı çocukların kullandığı arama motoru veya uygulamalar için bulanıklaştırma değil gizleme özelliği öneriliyor.

Güvenli Arama Kilidi Nasıl Devre Dışı Bırakılır?

Hesabı yöneten kişiler, 18 yaştan büyükse güvenlik ayarını değiştirebiliyor. Küçük olması durumunda ise yalnızca ebeveynlerin değişiklik yapmasına izin veriliyor. Toplu kullanım alanlarında ise yönetici olarak tanımlanan kişinin onayı olmadan değişik yapılamayabiliyor. Güvenli arama kilidi kapatma için şu aşamaların izlenmesi gerekiyor:

  • Google uygulaması üzerinden profil resmine dokunup ayarlar bölümüne gidiliyor. Güvenli arama seçeneği seçildikten sonra sağ üstteki kilit simgesine tıklayarak filtre devre dışı bırakılabiliyor.

  • Mobil tarayıcıdan güvenli arama kilidini kapatmak için güvenli arama ayarlarına giriliyor. Devre dışı bırak seçeneğiyle filtreleme özelliği kapatılıyor.

  • Android TV’lerde ise ayarlar bölümünde tercih ksmının alt sekmesi olan güvenli arama bölümüne girilerek kapalı seçeneği işaretlenebiliyor.

  • iPhone ve iPad cihazlarda bu özelliği devre dışı bırakmak için ana ekrandan güvenli arama ayarları bölümü seçilerek devre dışı bırakma işlemi gerçekleştiriliyor. Sağ üst köşedeki kilit simgesinin kalkması, özelliğin devre dışı kaldığı anlamına geliyor.

Güvenli Arama Kilidi Nerelerde Kullanılabilir?

Güvenli arama filtresi özelliğini sıklıkla ebeveynler kullanıyor. Böylece çocukların gelişimini olumsuz etkileyecek içeriklere ulaşması engelleniyor. Çocuklara ait olan tablet veya telefonlarda onların doğum günüyle kayıt oluşturulduğuna özellik aktifleşmiş oluyor. Bazı cihazlarda bu ayar yalnızca ebeveyn tarafından değiştirilebiliyor. Aynı zamanda kütüphane gibi toplu kullanım alanları, okul ve eğitim kurumlarında da yöneticiler bu özelliği aktifleştirebiliyor. Böylece aynı ağ üzerinden internete bağlanan kişilerin istenmeyen sitelere girişi engellenebiliyor. 

Masaüstü bilgisayar, Android TV, iPhone ve iPad cihazlara bulunan özellik, zararlı olma potansiyeli bulunan içeriklere ulaşımı kısıtlıyor. Çocukların yaptığı arama sonucu yanlış sitelere yönlendirilmesini engellerken toplu kullanım alanlarında kötü niyetli kişilerin de olumsuz içerikli sitelere girişi engelleniyor. Bazı kötü niyetli içeriklerin bu filtreyi de aşabileceğini düşünerek dikkatli olmakta fayda görülüyor. Çocukların telefon veya tablet kullanımının ebeveyn gözetiminde yapılması öneriliyor.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir:

Çocukları YouTube'daki Riskli İçerikten Nasıl Korursunuz?

Sonraki Haber

Forum