Günün Birinde, Dünya'ya Bir Asteroit Çarpabilir mi? Cevap Hem İyi, Hem Kötü
Gerçekten de Dünya'ya günün birinde bir asteroidin çarpma tehlikesi bulunuyor mu? NASA bilim insanları bu sorunun yanıtını verdi...
İnsanlığın yüreğini ağzına getirmek için uzaydan Dünya'ya
bir asteroidin yaklaştığını söylemek gibisi yok.
Armageddon gibi uzay felaketi filmleri de
insanlığın bu en büyük korkusunu pompalamakta büyük başarı
sağladılar. Peki bir NASA bilim insanı bu konuda ne söylüyor? Bir
asteroit gerçekten günün birinde Dünya'ya çarpabilir mi?
NASA'nın yayınladığı bir kısa videoda, asteroit savunma sistemleri üzerinde uzman bir bilim insanı olan Kelly Fast, "Günün birinde Dünya'ya bir asteroit çarpacak mı?" sorusunu yanıtladı. Sorunun yanıtı kısaydı: "Evet, Dünya'nın tarihine baktığımızda bu gezegene asteroidlerin çarptığını görüyoruz ve bu bir kere daha gerçekleşebilir."
Ancak hemen panik olmayın. Bu çok sıklıkla yaşanan bir durum değil ve potansiyel tehditleri önceden fark etmek ve izlemek konusunda gün geçtikçe de daha iyiye gidiyoruz.
Küçük uzay kayaları aslında düzenli olarak Dünya'ya çarpıyor. Gece izlediğimiz mükemmel meteor yağmurları aslında bu. Ancak Dünya'nın yüzeyine kadar ulaşan asteroidler çok nadir olarak ortaya çıkıyor; bir çoğu atmosferde yanıyor. Fast bunu "yüzlerce hatta binlerce milyon yılda bir olan bir olay" olarak nitelendiriyor.
Haziran ayında yapılan bir hesaplama, Dünya'ya çarpıp dinozorların neslinin tükenmesine neden olan büyüklükte bir asteroit çarpmasının ortalama 250 milyon yılda bir gerçekleşebileceğini ortaya koydu. En son felaket 66 milyon yıl önce yaşanmıştı. Demek ki daha epey bir zamanımız var...