Günümüze ulaşamayan 10 otomobil teknolojisi!
Bu otomobil teknolojileri zamanında ilginç ve hatta müthiş görünseler de, günümüze ulaşamadılar!
Yeni otomobil teknolojileri başınızı döndürmüş olabilir, ancak her teknoloji günümüze ulaşmayı başaramadı. Aslında hepsi büyük iddia ile ortaya atılmış olan ilginç teknolojiler, bir şekilde ortadan yok oldu.
İşte bunlardan en ilgi çekici 10'u:
10. Direksiyon yerine joystick
Saab, 1990'larda kazalarda kafanızı direksiyona çarpma olasılığınızı ortadan kaldırmak için yeni bir fikir üretmişti. Firma bunun için otomobilin sürüş şeklini değiştirdi ve ortaya bir joystick ekledi. Ancak bu ilginç fikir, pek tutmadı.
9. 85 MPH'lik gösterge
'80'lerin başlarında ABD, hız sınırını saatte 88 kilometreye çekmişti. Göstergelerdeki en yüksek hız 137 km/saat (85 MPH) idi ve 88 km/saat'e kırmızıyla vurgu yapılıyordu. Ancak göstergenin 137 km/saatin üzerine çıkmaması, hız sınırının aşılmayacağı anlamına gelmiyordu.
8. Modüler arabalar
Dünyadaki birçok iyi şey gibi, bu ilginç fikir de fazla yaşamadı. Modüler arabalar sayesinde bir gün sportif bir araca, ertesi gün bir çekiciye sahip olabilecektiniz. Fikre elveda demiş olsak da, onu hatırımızdan tamamen çıkarmadık.
7. 8 izli kaset
CD ve teyp kasetlerinin yaygınlaşmasından önce otomobilde kaydedilmiş müzikleri dinlemenin bir yolu, 8 izli kasetlerden geçiyordu. Ford ve GM, '60'larda bu kasetçalarları otomobilleriyle entegre ettiği için oldukça yaygınlardı.
6. Tweel
Michelin, Tweel üretiminden ve tanıtımından vazgeçmemiş olsa da, teknolojinin tüketici taşıtlarında önemli bir gelişme sağladığını görmüyoruz. Kim bilir, belki de 2015, Tweel'lerin yılı olur.
5. Mekanik yakıt enjeksiyonu
İlk olarak uçaklar için geliştirilen teknolojinin otomobillere uyarlanması çok uzun sürmedi. Mekanik yakıt enjeksiyonu, yüksek performanslı otomobillerde olduğu kadar '70 ve '80'lerde Avrupa'daki otomobil üreticilerinin performans otomobillerinde sıkça kullanıldı. Ancak sıkça rastlanan yakıt iletim sorunları, teknolojinin getirdiği faydanın zararından az olması anlamına geliyordu.
4. Emniyet kemeri marş kilidi
Otomobilde ister sürücü olun, ister yolcu, emniyet kemeri takmanız gerekiyor. Ancak ABD hükümetinin "emniyet kemerini takmadan otomobili çalıştıramama" fikri o kadar da parlak değildi. Kemerin bağlı olup olmadığını algılamakta kullanılan sistemler oldukça hassastı ve sinir bozucuydu. ABD yönetiminin, bu kararının bir hata olduğunu anlaması ve gereksinimi kaldırması, bir seneyi bulmadı.
3. Nükleer otomobiller
Atomik otomobiller, konsept aşamasını hiç geçemediler. Sanırız bu konuda şanslıyız, çünkü herhalde hiçbirimiz, arkasında nükleer reaktör bulunan bir arabanın bizi sıkıştırıp sollamasını istemezdik.
2. Açılır farlar
Bu tür farları herkesin sevdiğinden şüphemiz yok. Bugün hala bu farları kullanan bir otomobile rastlamamak ise üzüntü verici. Geçmişte bu farlara sahip arabalar çok tutmadı, çünkü far motoru bozulduğunda çıkıp farı kendiniz açmak zorunda kalabiliyordunuz.
1. Karbüratörler
Modern yakıt enjeksiyonu ortaya çıkana kadar yakıt sevkinde en çok kullanılan yöntem, karbürasyondu. Yakıt verimliliği endişeleri ortaya çıktıkça ve yakın enjeksiyonu daha kararlı ve güvenli bir hale geldikçe karbüratörler, yok olmaya başladı.
Bugün modern otomobillerde hava/yakın ayarlamasını değiştirme imkanınız, doğru araçlarınız ve yeteri kadar bilginiz yoksa, mümkün değil.