Güneş'in "dibinden geçti" ama kavurucu sıcağa da yenilmedi

NASA'nı Güneş'e gönderdiği uzay aracı, beklentilerden çok daha fazla Güneş'e yaklaşmayı başardı. Üstelik kavurucu sıcaklıklara dayanarak görevine devam ediyor.

Parker Güneş Sondası, Güneş'e bugüne dek olan en yakın temasını atlatarak, kavurucu sıcak geçişinden birkaç gün sonra görev operasyon ekibiyle iletişimini yeniden kurdu.

NASA'nın güneş sondası, Perşembe günü gece yarısından hemen önce Dünya'ya bir işaret sinyali iletti. Böylece uzay aracının iyi durumda olduğu ve normal şekilde çalıştığı anlaşıldı. Uzay ajansı bu gelişmeyi bir blog makalesiyle duyurdu.

Parker Güneş Sondası, geçtiğimiz Salı günü güneşe en yakın yaklaşımı sırasında sessizliğe bürünmüştü. Bu beklenen bir iletişim kesintisiydi ve uzay aracının bu noktada eriyerek yok olması gibi bir ihtimal bulunuyordu. 

Ekip artık uzay aracının görevine devam ettiğini biliyor ve yeni çalışmalar için hazırlıklar başladı. Parker Solar Probe, Güneş'in yüzeyine 6,1 milyon kilometre yaklaştı. Bu mesafe insan yapısı bir uzay aracının yıldızımıza en fazla yaklaştığı mesafe olarak tarihe geçti. Karşılaştırma yapmak gerekirse, Dünya gezegeni ev sahibi yıldızımızdan 93.149 milyon kilometre uzakta. 

Hız rekoru da kırıldı

Sonda, Güneş'e en yakın noktasında saatte 692.000 kilometre hıza da ulaşarak insan yapımı bir nesnenin şimdiye kadar seyahat ettiği en büyük hız rekorunu da kırdı. Sonda güneşe en yakın olduğu noktada yaklaşık 982,2 derece Santigrat sıcaklığı gördü ve tüm donanımları bu aşırı sıcağa rağmen hayatta kalmayı başardı.

Sonraki Haber

Forum