Güneş Sistemi'nde Gezegen Dokuz heyecanı!

Bugüne dek öğrendiklerinizi unutun... Güneş Sistemimizde yeni bir gezegen daha bulunmuş olabilir!

Her ne kadar Plüton cüce statüsüne çekilmiş olsa da, Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü (California Institute of Technoloji – CIT) astronomları Güneş Sistemimizde bir diğer gezegenin daha olabileceğine dair kanıtlar bulmuş durumda.

Ne yazık ki Gezegen Dokuz olarak hitap edilen bu gezegenin kendisi şimdilik bulunmuş değil ama astronomlar, bu gezegenin Dünya'nın 10 katı boyuta sahip olabileceğini ve Plüton'un çok daha ilerisinde, Kuiper Kemeri'nin ötesinde ve 32 milyar ile 160 milyar kilometre arasında uzaklıkta olduğunu düşünüyorlar.

Eğer bu gezegen tahmin edilen yerindeyse, bunun anlamı gezegenin Güneş etrafındaki yörüngesini 10.000 ile 20.000 yıl arasında bir sürede tamamladığı olacak ve bu da astronomların bu gezegeni neden daha önce bulamadığının sebebi olabilir.

Bulguları Astronomical Journal'da yayınlanan 2 CIT astronomu, profesörler Michael Brown ve Konstantin Batygin'in söylediğine göre Gezegen Dokuz'un varlığı, Kuiper Kemeri'nin ötesinde bulunan ve eliptik yörüngelere sahip olan 6 nesneden anlaşılabiliyor. Bu altı nesne, Güneş sisteminin aynı bölgesinde yörüngede bulunuyorlar ve aynı açıda eğikler; aynı düzen ile dönüyorlar. Bunun şans eseri olmasının ihtimali de yaklaşık olarak 14.000'de bir olarak gözükmekte.

Astronomlar, devasa gezegen Gezegen Dokuz'un çekim kuvvetinin bu altı nesneyi yörüngede tutabileceğini düşünüyorlar. Ancak gezegen henüz bulunabilmiş değil ve gezegeni aramaya bir yıl önce başlayan Dr. Brown, gezegeni bulmanın 5 yıl sürebileceğini düşünüyor...

Sonraki Haber

Forum