Güneş kremleri zararlı mı? Hiç bitmeyen tartışmaya cevap aradık!

Güneş kremleri hakkındaki tartışmalar yıllardır bitmiyor. Kimileri mutlaka kullanın diyor, kimileri ise zararlı olduklarını iddia ediyor. Ama aslında bu konu çok detaylı bir şekilde ele alınmalı. Peki güneş kremleri insan sağlığı için zararlı mı, yararlı mı?

Cildimizin hemen her maddeyi emerek vücudumuza alması gibi bir özelliği var. Dolayısıyla teninize sürdüğünüz her şeyi özenle kontrol etmelisiniz. Bunların başında da, özellikle yaz aylarında çok sık kullanılan güneş kremleri geliyor.

Bazı sosyal medya kullanıcıları, güneş kremlerinin içinde sağlığa zararlı maddeler olduğunu savunarak, güneş kremi kullanmaya karşı çıkıyorlar. Peki bu doğru mu?

Öncelikle doğruluğundan emin olacağımız bir konu var... Güneş insan vücudu için zararlıdır. Gezegendeki canlılar, vahşi hayvanlar, bitkiler dünyanın yıldızı güneşten olumsuz etkilenmezken, koca gezegende sadece insanoğlu, güneş altında birkaç uzun dakika geçirmesi halinde yanmaya başlıyor, ultraviole ışınlarından zarar görmeye başlıyor. Sanki insan bu gezegene ait değilmiş de, yanlışlıkla geldiği gezegendeki zor şartlara dayanmak zorundaymış gibi...

Bu zor şartlara dayanabilmek için de güneş kremini icat eden insanoğlu, ne var ki bazen güneş kreminin içinde sağlığa zararlı maddeler kullanabiliyor.

Her güneş kremi değil ancak bazıları, oksibenzon, octinoxate, homosalate, nanopartiküller gibi kimyasal maddeler içeriyor. Bu maddeler güneş ışığını yansıtarak cildinizi güneşin kanser yapması olası zararlı ışınlarından koruyor ancak deriden vücuda geçerek organlarda toksik etkiler de gösterebiliyor.

On katı fiyat ödemek herkes için uygun değil

Öte yandan bazı markalar, bu tür toksik riski bulunan maddeleri ürünlerinde kullanmıyorlar ancak bunlar da üretiminin zorluğu nedeniyle astronomik fiyatlarla satılabiliyor. Normal bir güneş kremi için 1 lira ödemeniz gerekirken bu kremler için 10 lira istenebiliyor.

Dolayısıyla, güneş kremleri güneş altında oturacaksınız hayati önem taşıyan gerekli ürünlerdir ancak içeriğindeki maddelere dikkat etmeniz ve hatta kullanmadan önce doktorunuza danışarak, vücudunuz için zararlı ve belki de alerjik maddeleri tespit etmeniz faydalı olacaktır.

Sonraki Haber

Forum