Güneş'i hiç böyle görmediniz!

NASA tarafından çekilen yeni fotoğraflar, Güneş hakkındaki pek çok sırrı aydınlatacak!

Güneş koronasının şimdiye dek elde edilmiş en yüksek çözünürlüklü fotoğrafları, NASA'ya ait bir roketteki teleskop tarafından çekildi. Resimlerin çekimi 620 saniyelik kısa bir uçuş sırasında New Mexico White Sands füze üssünün üzerinde gerçekleştirildi.

Uçuşun sadece yarısında çekim yapıldı. Harvard-Smith Astrofizik Merkezi'nden Leon Golub "Bu uçuş sadece birkaç dakika uzunluğundaydı ama korona araştırmaları açısından büyük bir devrim yaratabilir" dedi.

Güneş koronası (hâlesi), güneşi çevreleyen yüksek ısılı gaz bulutuna verilen isim. Bu bulut güneşten daha yüksek bir ısıya sahip ve araştırmacılar güneşin sırlarını çözmek için koronayı incelemek gerektiğini düşünüyorlar.

Çekimlerde kullanılan teleskoba Hi-C adı verilmiş. İçindeki yeni ayna tasarımı sayesinde bir uçtan bir uca 135 mil uzunluğunda yapıların resmi çekilebiliyor. Bu, teleskoplar için oldukça düşük bir büyüklük, diğer bir deyişle yüksek bir çözünürlük. Yeni resimler sayesinde 11 yıllık faaliyet döngüsünün zirvesine gelecek sene ulaşacak olan güneşin işleyişine dair çok değerli bilgiler elde edilebilir.

Bu görev, aynı zamanda uzun süreli uçuşlar yerine kısa uçuşlarda daha ekonomik ve etkin araştırma sonuçları elde edilebileceğini de gösteriyor.

Sonraki Haber

Forum