Güneş, Atlas kuyrukluyıldızını işte böyle yuttu

Gökyüzünde Venüs kadar parlak görünmesi beklenen Atlas kuyruklu yıldızı Güneş'in çekim gücüne karşı koyamadı ve yok oldu. Bu sırada ise kameralar kayıttaydı.

This browser does not support the video element.

Dünyanın dört bir yanından insanlar ATLAS Kuyrukluyıldızının Güneş'le beklenmedik buluşmasına tanıklık etti.

ATLAS Kuyrukluyıldızının (C/2024 S1) Cadılar Bayramı'na kadar Venüs kadar parlak olması bekleniyordu, ancak Güneş ona çok acımasız davrandı. ATLAS; 24 Ekim'de Dünya'ya en yakın noktasından geçti ve 28 Ekim'de Güneş'le son derece yakın bir karşılaşmaya doğru harekete başladı. Güneş'e 1,2 milyon kilometre yaklaşan kuyruklu yıldız, Güneş'in çekim kuvvetinden kaçamadı ve yıldız kısa sürede buharlaşarak yok oldu. Bu anlar ise NASA tarafından kayıt altına alındı ve ortaya yukarıdaki video çıktı.

Şov erken bitti

Gökbilimciler kuyrukluyıldızın yok olma riski olduğunu biliyorlardı. Bu kuyrukluyıldız, Güneş tarafından yok edilen nesneler olan Kreutz sungrazer ailesine aitti, çünkü perihelionları yıldızımıza aşırı yakındı. Bu kuyrukluyıldızların hepsi, yüzyıllar önce parçalanan ve ilişkilerini ilk kez 19. yüzyılda gösteren Heinrich Kreutz'un adını taşıyan çok daha büyük bir kuyrukluyıldız gövdesinin parçalarıydı.

Aslında bu olay, Güneş'in veya Jüpiter gibi dev kütlelerin dünyayı ölümcül kuyruklu yıldızlardan korduğunu da gösteren bir örnek. Güneş sisteminde kontrolsüzce uçan pek çok iri asteroidin, Güneş, Jüpiter veya Ay gibi kütlelerin çekimine girerek yok olduğu biliniyor, böylece o dev kayaların gezegenimize çarpma riski ortadan kalkıyor.

Sonraki Haber

Forum