Güneş 1 saniye yok olsa neler olurdu?
Güneş sadece bir saniyeliğine yok olsaydı, neler olurdu hiç düşündünüz mü?
Güneş bir saniyeliğine yok olsaydı neler olacağını hiç düşünmüş müydünüz? Eğer sadece "gözükmemesi" durumundan bahsedersek, çok fazla bir şey olmuyor. Aynı tutulmalarda olduğu gibi bir saniyeliğine karanlıkta kalıyoruz ve sonra yaşam normal bir şekilde devam ediyor. Ancak "yok olmak" veya "varlığının kaybolması" durumundan bahsedersek, olay çok farklı boyutlara ulaşabiliyor.
Güneş sistemimizdeki gezegenlerin ve pek çok diğer cismin yörüngeleri, yer çekiminin etkisi ile sürekli güneşe doğru yapılan bir ivme ile oluşuyor. Örneğin Dünya, Güneş etrafında ortalamada saniyede 30 kilometre hız ile dönmekte. Tabii ki bu hız, güneşe ne kadar yakın ve uzak olduğumuza göre (yörüngemiz daireselden ziyade eliptik bir şekilden oluşuyor) değişiklikler göstermekte.
Güneşin bu denklemden çıkması ile beraber, Güneş sistemi üzerindeki cisimler ve gezegenlere etkiyen çekim etkileri de ortadan kalkmış oluyor. Bu yüzden de bu cisimler dairesel bir yörüngede hızlanmak yerine, doğrusal bir çizgide sabit bir hız ile ilerlemeye başlıyorlar.
En başta bu durum da büyük bir sorun gibi gözükmeyebilir. Ancak Güneş sistemindeki her gezegen, kuyruklu yıldız, asteroid ve toz bulutunun birbirlerinden ayrı olarak hareket etmesi nedeniyle, Güneş'in etkisi geri geldiğinde her bir objenin yörüngesi değişiklik gösteriyor.
Bazı objeler Güneş'e daha yakın bir yörüngeye sahip olurken, bazıları daha uzaktan dönmeye başlıyorlar. Bu da pek çok objenin kararsız yörüngelere sahip olmalarına ve çekim kuvvetindeki küçük bir artışın bu objeleri küçük bir şekilde itmesine ve zaman içerisinde bazı objelerin Güneş sisteminden veya diğer objelerin yörüngelerinden tamamen çıkmalarına ve başka yörüngelere sahip olmalarına sebep olabiliyor.
Daha geniş bir çerçeveden bakıldığında ise, Güneş'in anlık olarak yok olması aynı zamanda onun koruyucu manyetik alanının da Güneş sisteminin çevresinden ayrılmasına sebep oluyor. "Heliosheath" olarak adlandırılan bu alan, bizleri Güneş sistemi dışarısından gelen pek çok ışıma ve parça etkilerinden korumakta.
Heliosheath'in bir saniyeliğine yok olması ile bütün bu ışıma Güneş sistemine bir giriş kazanıyor. Işık hızında bile hareket ederken bu ışıma çok fazla yol almayacaktır, sonuç olarak ışığın Güneş'ten bize ulaşması yaklaşık olarak 8 dakika alıyor ve heliosphere'ın dış sınırları yaklaşık olarak 84 kat daha uzakta bulunuyor. Güneşin koruması tekrar devreye girdikten sonra, içeri giren ışımaları saptırmak için pek bir şey yapamayacaktır ve ışımanın büyük bir kısmı muhtemelen bize ulaşacaktır.