GTA'nın striptiz davası nihayet sonuçlandı

Ünlü bir striptiz kulübünün Grand Theft Auto'ya karşı açtığı dava sonuçlandı. İlginç detaylar burada

Grand Theft Auto: San Andreas oynayanlara, The Pig Pen adlı sanal striptiz kulübü çok da yabancı gelmeyecektir. Oyundaki Los Santos şehrinin bu ünlü striptiz kulübü, oyuncular tarafından sık sık ziyaret edilmesiyle ünlüdür. Fakat bu şöhret, gerçek dünyanın Los Angeles şehrinde çok benzer bir isme sahip, gerçek bir striptiz kulübü olan The Play Pen işletmecilerini rahatsız etti. Sonuç olarak The Play Pen, GTA'nın üreticisi Rockstar firmasını, marka haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle mahmekeye verdi.

Resimde de görebileceğiniz gibi ortada gerçekten bir benzerlik var. Mekanın içerisindeki dekorasyondan, çıplak olarak dans eden bayanlara kadar benzerlikler devam ediyor. Hatta Rockstar firması, oyundaki mekanı oluştururken The Play Pen ve benzeri striptiz kulüplerinden esinlendiklerini de inkar etmiyor. The Play Pen işletmecileri, oyuncuların GTA: SA'da dilerlerse tüm vakitlerini The Pig Pen'de geçirebiliyor olmalarının, bu sanal mekanı oyunun önemli bir parçası haline getirdiğini iddia etmiş ve 2005 yılında dava açmışlardı.

Ve karar: GTA suçsuz!

Çok ses getiren dava nihayet sonuçlandı ve mahkeme kararını, video oyunlarındaki ifade özgürlüğü lehine verdi. Mahkeme kararında şu açıklamalar yer aldı: "Aklı başında oyuncular bilgisayar oyunları ve striptiz kulüplerinin birbirleri ile ilişkili olmadığını farkedebilecek kapasitedirler. Bu oyun oynayan kimse The Play Pen'in bir bilgisayar oyunu ürettiğini veya Rockstar'ın bir striptiz kulübü işlettiği kanısına kapılmayacaktı. ... Bir sporsever bir maçı izlemeye stadyuma gittiğinde tüm vaktini sosli sandviç büfesi önünde geçirebilir ama bu stadyumun bir et mamülleri satılan bir yer olarak algılanmasına yol açmaz. Diğer bir deyişle, oyundaki sanal striptiz kulübünün, GTA'nın satılıyor olmasının birincil nedeni değildir".

Bu dava alehine sonuçlanmış bile olsa The Play Pen adını tüm dünyaya bir şekilde duyurmuş olmaktan memnun olsa gerek.

Sonraki Haber

Forum