Greyfurtun faydaları ne? Greyfurtun araştırmalara dayanan 9 faydası

Greyfurt, ekşi tadıyla bilinen tropikal bir narenciye meyvesi. Besin değerleri, lif ve antioksidan açısından zengin. Peki, greyfurtun içinde neler var? Araştırmalar greyfurtla ilgili neler söylüyor ve faydaları ne? Bu makalede bu soruların yanıtlarına bakıyoruz...

Greyfurt her dönem faydalarıyla gündeme gelen bir besin. Peki, araştırmalar greyfurt için neler söylüyor? Kimler dikkat etmeli? Önce araştırmaların greyfurtla ilgili söylediklerine ardından bir uzman yorumuna bakıyoruz.

GREYFURTUN POTANSİYEL FAYDALARI

1-Kalorisi düşük, besin değeri yüksektir.
2-Bağışıklık sistemini destekleyebilir
3-Kilo kontrolüne destek sağlayabilir.
4-İnsülin direncine karşı destek sağlayabilir.
5-Kalp sağlığına destek olabilir.
6-Antioksidan açısından güçlüdür.
7-Böbrek taşı riskine karşı destek olabilir.
8-Sıvı alımı için yararlıdır.
9-Cilt için faydalıdır.

BİR UZMAN GÖZÜNDEN GREYFURT

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Tuba Kayan Tapan, greyfurtun faydaları ve sağlığa etkileri hakkında merak edilenleri anlattı... Greyfurtun bileşiminde neler var? Greyfurtun insan sağlığı açısından etkileri neler? Greyfurt ne kadar tüketmeli? İşte greyfurt ile ilgili söyledikleri:

Greyfurtun Yararları

Greyfurt, diğer meyveler gibi, aşağıdakileri desteklemeye yardımcı olabilecek iyi bir lif yardımı sağlar:

Kalp sağlığı: Lif bakımından zengin gıdalar inflamasyonu azaltabilir ve yüksek tansiyonu hafifletebilir.

Bağırsak sağlığı: Lif, kabızlığın önlenmesine yardımcı olur ve faydalı bakterilerin büyümesini teşvik eder.

Daha sağlıklı kolesterol seviyeleri: Bol miktarda lif tüketmek, düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterolünü kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir.

Kilo yönetimi: Lif, daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur, böylece daha az yiyecekle doyabilirsiniz. Yapılan bir çalışmada araştırmacılar greyfurtun insanların kilo vermesine yardımcı olabileceğini gösteren hiçbir kanıt bulamadılar. Ancak greyfurtun kan basıncını ve kandaki lipit (yağ) seviyelerini iyileştirmeye yardımcı olabileceği sonucuna vardılar. Yüksek tansiyon, lipit seviyeleri ve obezite arasında bir bağlantı vardır. Daha ileri çalışmalar, greyfurttaki besin maddelerinin kilo kontrolü ve obezitenin önlenmesinde uzun vadeli faydalara sahip olduğunu kanıtlayabilir.

Greyfurtun Bileşiminde Neler Var?

200 gramlık bir taze greyfurt porsiyonu şunları sağlar:

  • 100 kcal/101 KJ

  • 1.2 g protein

  • 0.3 g yağ

  • 17.9 g karbonhidrat

  • 1.4 g lif

  • 278 mg potasyum

  • 88 mg C vitamini

  • 3 iu A vitamini

Greyfurtun İnsan Sağlığı Açısından Etkileri Neler?

Greyfurt, portakal ve diğer turunçgiller gibi yüksek C vitamini içerir. Aslında, bir bütün orta boy greyfurt, bağışıklık sisteminiz için harika olan ve size yardımcı olabilecek güçlü bir antioksidan olan C vitamini günlük ihtiyacınızın yüzde 100'ünü sağlar. Hastalığa neden olabilecek virüs ve bakterilerle savaşır. Greyfurtun diğer turunçgiller tarafından paylaşılmayan başka bir faydası da vardır; bu da yüksek düzeyde A vitamini veya beta karoten içermesidir. Bir portakal ihtiyacınız olan A vitamininin yaklaşık yüzde 4'ünü sağlarken, bütün bir greyfurt ihtiyacınızın yüzde 50'sinden fazlasını karşılayabilir. 

A vitamini göz sağlığı için çok önemlidir ve C vitamini gibi bağışıklık sistemini destekler ve iltihaplanmalara karşı korunmaya yardımcı olur. Greyfurt, karbonhidratların kan şekerinizi ne kadar hızlı yükselttiğini gösteren bir ölçü olan düşük glisemik indekse (GI) sahiptir. Düşük GI gıdalar kan şekerini yüksek GI gıdalar kadar hızlı veya fazla yükseltmez. Tip 2 diyabetli kişiler, kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olmak için düşük GI gıdalarını tercih eder.

Amerikan Kalp Derneği'nin (AHA) bir araştırmasına göre, daha fazla flavonoid tüketmek kadınlar arasında iskemik felç riskini azaltabilir. Flavonoidler portakal ve greyfurt gibi turunçgillerde bulunan bileşiklerdir. En fazla turunçgil tüketenlerde iskemik felç riski yüzde 19 daha düşüktü. Greyfurtta bulunan lif, potasyum, likopen, C vitamini ve kolin kombinasyonu kalp sağlığına katkıda bulunabilir. AHA, insanları diyetteki potasyum alımını artırmaya ve gıdalara ekledikleri tuz miktarını azaltmaya teşvik ediyor. Bu, yüksek tansiyonu ve bundan kaynaklanabilecek çeşitli komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilir.

Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı'na (USDA) göre, 3,5 inç çapında ve yaklaşık 200 gram ağırlığında (g) küçük bir greyfurt 278 miligram (mg) potasyum içerir.

Greyfurt, C vitamini gibi zengin bir antioksidan kaynağıdır. Bunlar, uzmanların kansere yol açtığına inandığı serbest radikallerin oluşumuyla mücadeleye yardımcı olabilir. Küçük bir greyfurt 68,8 mg C vitamini sağlayabilir. Yetişkinlerde önerilen C vitamini alımı kadınlar için günde 75 mg, erkekler için ise 90 mg'dır.

Küçük bir greyfurt ayrıca başka bir antioksidan olan 2.270 mikrogram (mcg) likopen içerir.

2016 yılında yapılan bir nüfus araştırmasında yaklaşık 50.000 erkeğin verileri incelendi. Yazarları, likopen içeren domates sosu tüketiminin yüksek olması ile prostat kanseri riskinin azalması arasında bir bağlantı olduğu sonucuna varmıştır.

Kimler dikkat etmeli? Greyfurt bazı ilaçlarla etkileşime girebilir!

Bazı ilaçları kullanıyorsanız greyfurt yemek veya greyfurt suyu içmek sorun yaratabilir. Bağırsaklarınızda bazı ilaçların emilimini azaltan bir enzim vardır. Greyfurtta bulunan bir kimyasal olan furanokumarin bu enzime bağlanarak onun düzgün çalışmasını engeller. Sonuç olarak vücudunuz olması gerekenden daha fazla ilacı emer. Furanokumarin ayrıca tangelos ve Seville portakallarında (marmelat için kullanılan tür) bulunur. Greyfurttan etkilenen çeşitli reçeteli ve reçetesiz ilaçlar vardır.

Greyfurt Ne Kadar Tüketmeli?

Günde 1 greyfurt tüketilmelidir.

Sonraki Haber

Forum