Google'dan, duygularını kullanarak insanları dolandıran "köpek dolandırıcısına" dava

Google, insanların duygularına oynayan ve bu yolla onları dolandırmayı başaran "köpek dolandırıcısına" dava açtığını duyurdu.

Dünyanın dört bir yanındaki çalışanlar COVID-19 salgını sırasında evden çalışmaya başlarken, birçok kişi geçişi biraz daha kolaylaştırmak için bir evcil hayvanın arkadaşlığını aradı. Ancak dolandırıcılar da bu durumun farkındaydı ve Google Arama'da "Köpek sahiplenme" aramaları önemli oranda arttı. Google'ın yeni bir blog gönderisine göreyse hacker ve dolandırıcılar, en savunmasız durumda olarak tanımlanan bu kişileri hedefleme fırsatını buldular.

Yasal bir emsal oluşturmaya yardımcı olmak, mağdurları korumak, bu tür planlarda kullanılan altyapıyı bozmak ve kamuoyunu bilinçlendirmek için arama devi, çevrimiçi "köpek yavrusu dolandırıcılığı planı" yürütmekle suçlanan bir dolandırıcıya dava açtı.

Kısa bir süre önce yapılan bir şikayete dayanarak, Kamerunlu Nche Noel'in çevrimiçi olarak safkan base türü köpekleri (Basset Hound) satan sahte bir işletme kurup işletmek amacıyla sahte web siteleri, Google Voice telefon numaraları ve Gmail hesaplarından oluşan bir ağ kullandığı iddia ediliyor. Ayrıca Google'ın yasal başvurularında, AARP'nin, geçtiğimiz Eylül ayında dolandırıcılık hakkında uyarı yayınlamasının ardından yaşlıların salgın sırasında gözlemlediği çeşitli köpek dolandırıcılığı dolandırıcılıklarını detaylandıran bir rapor yayınladığı da belirtildi.

Google, Noel'e karşı şikayetinde AARP'nin konuyla ilgili raporuna atıfta bulundu ve bir kurbanın bir köpek yavrusu satın almak için dolandırıcıya 700 dolarlık hediye kartı ödediği bir örneği vurguladı. Ancak hediye kartlarını gönderdikten sonra Noel, base yavrusunu evlerine getirecek teslimat şirketinin ek 1.500 dolara ihtiyacı olduğunu söylemesiyle sarsıldı. Ama bu parayı ödedi.

Dolandırıcıların sahte web sitelerinde yaptığı gibi Noel, kurbanların çevrimiçi işinin meşruluğuna ilişkin endişelerini gidermek için çekici fotoğraflar ve sahte müşteri referansları kullandı. Aynı zamanda, siber saldırılara karşı daha savunmasız olan yaşlı Amerikalıları hedef aldığı için AARP konuya dahil oldu.

Arama devi, kurbanlarla iletişim kurmak için Google'ın e-posta hizmetini kullanmanın yanı sıra Noel'i sahte web sitelerini tanıtmak amacıyla bir Google Ads kampanyası yürütmekle de suçladı. Henüz evcil hayvanı olmayan ve sahiplenmek isteyenler için Google, bunun gibi bir evcil hayvan dolandırıcılığının kurbanı olmamak için izlenmesi gereken bazı yararlı ipuçları ve adımlar sundu.

Öncelikle, potansiyel evcil hayvan sahipleri, herhangi bir parayı teslim etmeden önce hayvanı şahsen veya en azından bir video görüşmesinde görmelidir. Para el değiştirecekse Google, havale yapmak veya hediye kartları ya da ön ödemeli banka kartlarıyla ödeme yapmak yerine doğrulanmış ödeme yöntemlerinin kullanılmasını öneriyor. Almak istediğiniz evcil hayvanın gerçek olduğundan emin olmak için satıcı tarafından size gönderilen tüm fotoğraflarda ters görsel araması da yapmalısınız.

Son olarak, satıcı firma adını, telefon numarasını ve sokak adresini sorarak kesinlikle internet üzerinde aramalısınız. Google Arama'yı kullanarak, şirketin adının ve adresinin sahte olmadığından ve satıcıdan evcil hayvan satın alanların incelemelerini okuyabildiğinden büyük ölçüde emin olabilirsiniz…

Sonraki Haber

Forum