Google Play Store kavgasında işler yeniden karıştı

Epic Games, Google Play Store hakkında açtığı davayı kazanmıştı. Ama Google beklendiği gibi karara itiraz etti ve şimdi oyuncular, yıllarca daha temyiz mahkemesinin kararını beklemek zorunda kalacak gibi görünüyor.

Unreal oyun motorunun mimarı Epic Games, Google ve Apple uygulama mağazalarında kendi oyun mağazası uygulamasını yayınlamak ve buradan yaptığı satışlarda Google ve Apple'a komisyon ödememek için iki şirkete de dava açmıştı.

Epic iki davayı da kazandı ancak Apple'ın yaptığı gibi, Google da sonucu temyiz mahkemesine götürdü. Temyiz sürecinin yaklaşık 3 yıl daha sürmesi bekleniyor ve mahkeme bu süre içinde, Google'ın mahkeme kararına uyması zorunluluğunu, idari bir kararla ortadan kaldırdı. Yani Google 3 sene daha Epic oyun mağazasını Google Play Store'da yayınlayamayabilir.

Bu durum aynı zamanda, Epic dışındaki diğer uygulama mağazalarını da ilgilendiriyor. Örneğin Microsoft Xbox uygulamasını Google Play Store üzerinde yayınlayacağını duyurmuştu ama artık karar ertelendiği için Google, Xbox mağazasını da 3 sene boyunca Play Store'a sokmamaya devam edebilir.

Google, herhangi bir Android uygulaması üzerinden telefon kullanıcısına satılan her ürün için %30 komisyon istiyor. Ancak Epic bu komisyon oranının tekelci bir uygulamanın sonucu olduğunu iddia ederek bazı oyunlarını Apple veya Google uygulama pazarında yayınlamıyor.

Temyiz sürecinin de 2027'den önce sona ermesi beklenmediğinden, Epic'in CEO'sunun Apple ve Google hakkında sosyal medyada yayınladığı zehir zemberek açıklamaların, 2027'ye kadar devam edeceğini de tahmin etmek zor değil.

Sonraki Haber

Forum