Google Kadar İyiler

Google arama motoru kadar iyi, nokta sonuçlar alabileceğiniz alternatif motorlar yazımızda.

Google arama motorları kullanımları içinde uzak farkla ilerde. Ancak günümüzde onun kadar iyi, kesin ve başarılı sonuçlar ortaya koyan arama motorlarının sayısı da yadsınamayacak kadar fazla.

Sizler için Chaca, Hakia, Kartoo, Pagebull, Diigo, Digg ve Collarity arama motorlarını ve verdikleri sonuçları inceledik. Yazımızda bu adı sanı pek duyulmamış arama motorları hakkındaki genel bilgileri ve kullanım alanlarını bulacaksınız.

Google rakipsiz ama...

Nielsen/NetRatings araştırma bölümünün Amerika Birleşik Devletleri sınırları içersinde yaptığı arama motorları kullanımı mayıs ayı sonuçlarına göre Google %56.3'lük kullanımla lider durumda bulunuyor ve en yakın takipçisi Yahoo ise %21.5 ikinci sırada yer alıyor.

Microsoft'un MSN Search'ü ise üçüncü sırada yer alıyor ancak %8.5'luk kullanım ile çok çok gerilerde kalmış durumda. Geriye kalan %15'lik kısmı ise yüzlerce arama motoru kendi arasında bölüşüyorlar.

Ancak bu çok gerilerde kalmış ve ülkemiz dahilinde ismi hiç duyulmamış arama motorları doğru arama kriterleri kullanılarak hedefe yöneltildiğinde Google'dan da iyi sonuçlara imza atabiliyorlar.

Chacha.com

Google'a ciddi rakip olabilecek bir arama motoru olan Chacha, basit ama oldukça etkin bir motordur. Arama motorunda aramak istediğiniz kelimenin kriterlerine bir rehber robot sayesinde ulaşıyor ve en verimli sonuçları elde edebiliyorsunuz.

Tamamen canlı chat mantığına dayalı Chacha, size aradığınız konu hakkında sorular sorarak, verdiğiniz cevaba göre sizi, bakmanız gereken yöne doğru yönlendiriyor. Ancak Chacha arama motorunu kullanabilmeniz için İngilizce bilginizin olması gerekiyor.

Hakia.com

2004 yılında nükleer fizikçi Dr. Rıza Can Berkan tarafından kullanıcıların hizmetine giren Hakia.com Google ve Yahoo gibi basit indeksleme kurallarını kullanıyor.

Ancak Yahoo ve Google'dan en büyük farkı soru cevap yöntemini de kullanıyor olması. Hakia arama motoruna merak ettiğiniz bir konu hakkında bir soru cümlesinde hem sorunuzla ilgili isabetli cevaplar alıyor hem de cevabınızla ilgili seçenekler indekslenerek karşınıza seriliyor.

Kartoo.com

Kartoo.com kavramlar arası linkler oluşturan ilginç bir arama motoru olarak kullanıcılara hizmet veriyor. Siteye ilk girdiğinizde sizi normal bir arama motoru.

Aramak istediğiniz kelimeleri yazdıktan sonra Flash tabanlı, bol hareketli bir sayfa açılıyor. Bir arama motorunda hiç beklemeyeceğiniz bir ara yüz ve renk paleti kullanılan sayfada aradığınız kelime küçük sayfalar halinde kategorize ediliyor.

Aradığınız kelimenin içinde yer alan web sayfalarının thumbnail'leri de bu küçük sayfaların simgelerini oluşturuyor. Sol bölümde ise aradığınız kelimelerin klasörlerdeki kategorisini görebilirsiniz.

Pagebull.com

Pagebull görsel ve oldukça kullanışlı bir arama motorudur. Arama motoru ana sayfası yine gayet sade bir HTML sayfası görünümündedir ancak motorun vitamin içinde saklı. Bulmak istediğiniz kelimeyi yazdığınızda arama sonuçları sizlere web sayfalarının o anki güncel sayfalarının resimlerini sıralanmış haliyle geliyor.

Yüzeysel kelimeler aranmak istendiğinde kullanımı oldukça hoş olan Pagebull için olabildiğince büyük bir monitör ve hızlı bir internet bağlantısı tavsiye ediliyor. Çünkü yapılan her arama sonrasında 12 adet site resmi sayfada beliriyor ve haliyle bunların yüklenmesi de zaman alabiliyor. Pagebull daha çok Amerika Birleşik Devletleri'ndeki kullanıcılara hitap ediyor.

Diigo.com

Üyelik sistemli bir arama motoru olan Diigo ikinci versiyon Beta sürümüyle kullanıcılarına hizmet veriyor. Aslında arama motorunda üyeliğin ne alakası var diyebilirsiniz.

Diigo aslında bir arama motorundan öte birçok insanın kendisine arkadaşlıklar ve sosyal gruplar edinebileceği bir merkez. Kendinize Blog sayfaları oluşturabilir ve tartışmalara da katılabilirsiniz. Bununla birlikte herhangi bir şeyi arayacağınız zamanda kriterlerinizi doğru belirleyerek sonuca en kestirme yoldan ulaşabilirsiniz.

Diigo'da arama yaparken Tag'lar oldukça fazla belirleyici ve yardımcı oluyor. Eğer ince işi ve uğraşmayı seviyorsanız bu arama motoru sayesinde aradığınız pek çok şeye ulaşabilirsiniz.

Digg.com

Ülkemizde birçok kullanıcının yakından tanıdığı Digg.com kısaca bir sık kullanılanlar koleksiyonudur. Herkesin kullanımına açık olan ve tam bir bilgi okyanusu haline gelen Digg ile sık kullandığınız linkleri, blogları, sayfaları, müzikleri ve sayfaları saklayabilir ve daha sonra dilediğiniz yerden sık kullanılanlarınıza ulaşabilirsiniz.

Sık kullananlarınızı da diğer kişilerle paylaşarak bilgi okyanusunu daha da genişletebilirsiniz. Diğer kullanıcılarla da sürekli etkileşim içinde olacağınız Digg.com'da aradığınızdan çok daha fazlasını bulmanız an meselesi.

Collarity.com

Collarity.com da üyelikli bir arama moturudur. Ancak üye olmadan da kesintisiz sonuçlar elde edebilirsiniz. Arama kutusuna herhangi bir kelime yazdığında kutunun altında bir diyalog penceresi açılmaktadır.

Bu pencerede 3 seçenek bulunmaktadır. Bu üç seçenek sizlere aradığınız kelime ile alakalı başka kelimeler sunacaktır. Bu sayede kullanıcı net olarak bilemediği kelimenin alakalı kavramlarını görebilecek ve çağrışım yoluyla sonuca hızla gidebilecektir.

Personal, Community ve Global olarak üç kısma bölünmüş diyalog kutusunun Personal seçeneğinin açılması için siteye üye olunması şartı aranıyor.

Sonraki Haber

Forum