Google'ın iOS'a cevabı Android 3.0...

Android 3.0, iPad ve iOS'u yıkmak için geliyor. Peki ama bunu gerçekten başarabilir mi?

Google'ın Las Vegas'taki Consumer Electronic Show'da yeni işletim sistemi Android 3.0 Honeycomb ile ilgili bilgiler vermesiyle yeni işletim sistemi detaylarıyla tanıtıldı.

Honeycomb tabletler için özel olarak optimize edilmesiyle eski versiyonlarından ayrılıyor. Android 3.0 tabletlerde sadece yüksek çözünürlük değil aynı zamanda güçlü donanımlar kullanıyor. Dual Core hızlanması sayesinde ara yüzü sayısız 3D efektleriyle mükemmel bir görünüm sunuyor.

Android 3.0'ın benzer özelliklerle cep telefonlarına da gelmesi bekleniyor ama bunun için özel bir optimizasyon işleminin gerekeceği açıkça ortada. Google, bu optimizasyonun sinyallerini arada sırada, söz aralarında vermeyi ihmal etmiyor.

Honeycomb yenilikleri şu an kısmen kullanılabilir

Android tarayıcısı üzerinde komple çalışılmış. Ama küçük değişikliklerin yanında aynı zamanda tamamen yeni özellikler de geliyor: Bilgisayarlarda standart olan sekmeli tarayıcı artık tabletlere de geliyor. Formlar otomatik doldurmayla dolacak ve hatta yer imleri bilgisayarla eşitlenebilecek.

Motorola Xoom, Samsung Galaxy Tab 2 veya Acer Iconia A500 için tanıtılmış, Google Mail ve YouTube'un tablet versiyonu, Google kitap mağazası , genişletilmiş Android market ve 3D efektleri bulunan Google Maps 5 gibi yenilikler de yeni işletim sisteminin özellikler arasında.

Diğer yeni işletim sistemine sahip tabletlerde olduğu gibi Android 3.0 Honeycomb'da da Google Maps 5.0 için bir müddet beklenilmesi gerekiyor. Google Maps 5 şuan için Android telefonları ve bazı diğer telefonlar için kullanılabilir durumda.

İlk Android 3.0 tabletleri yolda...

Şu an satışta olan ve yakın zamanda satışa sürülmesi beklenen Anroid işletim sistemine sahip olan tabletlerin büyük çoğunluğu 3.0'ı yükleyebilecekler. Önümüzdeki haftalarda gelecek tabletlerin çoğu 2.2, 2.3, 2.4 ile donatılmış olacak olsa da özellikleri uygun olduğu sürece Honeycomb yüklenebilecek.

İlk Android 3 tablet CES2011 fuarında görülen Motorola Xoom olabilir. Ondan sonra ise 8.9 inçlik ekranıyla T-Mobile G-Slate gelebilir. Tabi her şey bu kadarla kalmayacak, bugün nasıl 2.2 yüklü tabletler yağmur gibi yağıyorsa, çok yakında aynı şeyi Android 3.0 yüklü tabletler konusunda da yaşayacağımız kesin. Bunun ilk sinyalleri, CES 2011 fuarında zaten verilmişti.

Honeycomb sadece tabletler için mi?

Honeycomb sadece tabletler için mi gelecek yoksa smartphone'larda da kullanılabilecek mi? Android ara yüzünün gelişiminden sorumlu olan şef Matias Duarte Ocak ayının başları için umut olabileceğini söylemişti. Ama bu söylem, daha sonra Dave Burke tarafından düzeltilmişti. Honeycomb her şeyden önce tabletler için geliyor. Telefonlar için 2.x sürüleri öncelikli. Ancak makalemizin başında da söylediğimiz gibi, 3.0'ın da tabletlere geleceğinden kimsenin şüphesi yok.

Biz de Honeycomb'ı çok yakın zamanda bir akıllı telefon için beklemiyoruz. Çünkü donanım olarak böyle telefonlar beklenmiyor. Ama buna rağmen Dual-Core işlemcili ilk telefonlar geliyor (Lg Optimus Speed, Galaxy S II gibi). Telefonlarda bile çift çekirdek seçimi kullanılabilir ama muhtemelen Google Honeycomb'ın akıllı telefonlar için özel bir sürümünü yakın gelecekte sunmayacak.

CHIP Online diyor ki...

Kısacası Honeycomb, Google'ın büyük umutlarından biri olarak, uzun zamanlardan beri rakipsiz olan iPad'a rakip olabilir. Tabii ki bu düşünceler kişiden kişiye değişebiliyor. Bazılarına göre Android 3.0 şu ana kadar sadece ideal şartlarda test edildi. Bazıları ise Blackberry Playbook ve Hp Palmpad tabletlerini ve kendi geliştirdikleri işletim sistemlerini söylüyor.

Android 3.0'ın yl sonunda en iyi tablet işletim sistemi olup olmayacağı bilinmiyor ama 2011 tablet kullanıcıları için iyi bir yıl olacak; orası kesin. iPad 2, Android 3.0 yüklü tabletler, BlackBerry tablet ve fazlası... Daha fazla ne isteyebilirdik ki?

Sonraki Haber

Forum