Google Glass hakkında her şey!

Google Glass, gerçekten hayatımızı değiştirebilecek bir icat mı? İşte A'dan Z'ye sihirli gözlük...

Bazılarına göre teknolojinin geleceği, bazılarına göre ise korkulacak bir şey. Google Glass'ın bizi robotumsu bir görüntüye barındırdığı da bir gerçek.

Peki, bir süredir kullanıcılar tarafından test edilen Google Glass gözlükleri gerçekten çalışıyor mu, işe yarıyor mu? Ondan çekinmemiz gerekli mi? İsterseniz gelin, bu soruların cevabını beraber keşfedelim, Glass'ı daha yakından tanıyalım.

Google Glass'ın ekranı nasıl bir şey?

Google Glass'ı deneyenlerden teknoloji editörü Tim Stevens, gözlüğün ekranını "havada uçan parıltılı bir resim oluşturuyor" sözcükleriyle tarif ediyor. Google'a göre ekran, yaklaşık 2.5 metreden 25 inç'lik bir ekrana bakmakla aynı etkiyi sağlıyor. Çözünürlükten bahsedilmese de geliştiricilerin "640x360" çözünürlüğü için çalışmaları tavsiye ediliyor.

Görüntü iyi, ancak muhteşem değil: Detaylar, modern bir akıllı ceptekilerden uzak. Renkler tutarsız ve Stevens'a göre eski, neredeyse pasif-matriks LCD ekranlarınkine benziyor.

Stevens, kontrast çok iyi olsa da parlak güneş ışığının altında ekrandakileri görmenin sorun olabileceğini söylüyor.

Glass'ı normal gözlüğünüzle giyebilir misiniz?

Google Glass'ı normal gözlüğünüzün üzerine giyebilir misiniz?

Evet, ancak muhtemelen sonuç sizi memnun etmeyecek: Gözlüğün çerçevesi normal gözlükler üzerine yerleşecek şekilde tasarlanmadığından, 3D bir filme gidip, gözlüğünüzün üzerine 3D gözlük giymiş gibi hissedeceksiniz.

Görme bozukluğuna sahip olanların bazılarının, Google Glass'ın ekranına odaklanmakta sorun yaşadığı veya hiç odaklanamadığı söyleniyor.

Google Glass'ın pili nerede?

Google Glass'ın pilleri hemen arkasında, yani sağ kulağınızın arkasında bulunuyor.

Google Glass ile dolaşmak rahat mı?

Titanyum çerçeve, ağırlığı azaltıyor. Piller kulağınızın arkasında durduğundan gözlüğün ön kısmı çok ağır değil. Engadget, gözlük bandının çok esnek olmasının, onu tek elle giymeyi zorlaştırdığını vurguluyor. Ancak gözlüğü gözünüze taktıktan sonra kafanız ister küçük, ister büyük olsun size rahatsızlık vermiyor.

Titanyum çerçeve bükülebildiğinden burnu küçük veya büyük olan kullanıcılar, burun kısmının şeklini kendilerine göre değiştirebiliyorlar. Bununla birlikte gözlük katlanmıyor, yani onu kapatıp normal bir gözlük kutusuna koyamıyorsunuz.

Google Glass'ın hoparlörü nasıl çalışıyor?

Glass'ın arayüzü oldukça basit

Google Glass'ın hoparlörü nasıl çalışıyor?

Kafanızın arkasındaki bir hoparlör başta size garip gelebilir. Ancak Glass'ın sesi kemik üzerinden taşıması, yani kulağınız yerine kafatasınızı kullanması sesi duymanızı sağlıyor. Anlatılanlara göre sesi kulaklıkla olduğu kadar yüksek olmasa da duyabiliyorsunuz.

Google Glass'ın ne kadar çok ayarı var?

"Çok değil" diyor Stevens. "Uyanma açısını" (ekranın açılması için kafanızı eğmeniz gereken açı) değiştirmeniz, kafa algılamayı kapatıp açmanız mümkün. Bunun dışında ses seviyesini, parlaklık seviyesini değiştirmeniz, Wi-Fi'ı ve Bluetooth'u açıp kapatmanız, ara yüzdeki uygulama kartlarının sırasını değiştirmeniz, varsayılan ekran zaman aşımını ayarlamanız mümkün değil. Gözlüğün bir sessiz modu da bulunmuyor.

Google Glass'ın teknik özellikleri neler?

Gözlüğün içinde bir TI OMAP 4430 işlemci, 1GB RAM ve 16GB'lık depolama alanı bulunuyor (12GB'ı kullanılabiliyor). İçerik, varsayılan olarak Google+ hesabınıza aktarılıyor ancak isterseniz microUSB portundan almanız da mümkün. Bu arada Google Glass'ı microUSB portundan şarj ettiğinizi de söyleyelim. Pilin kapasitesi bilinmiyor, ancak pil ömrünün "kötü" olduğu biliniyor.

Google Glass, 802.11b/g Wi-Fi veya Bluetooth ile bağlantı kuruyor.

Google Glass, uygulamaları çalıştırıyor mu?

Google Glass, uygulama çalıştırıyor mu?

Evet, geliştiricilere yönelik resmi bir API mevcut. Google Play'in aksine, Google Glass uygulamaları Google tarafından dikkatle inceleniyor. Söylenene göre Google, uygulamalarda reklama izin vermiyor.

Google Glass, hangi yazılımla çalışıyor?

Google Glass, tabi ki Android'le ve Google'ın kendi hizmetleriyle çalışıyor. Glass'ı bir Google hesabınızla eşleştirmeniz gerekiyor. Uygulamalar indirilmiyor, Android'deki MyGlass uygulamasıyla siz farkına varmadan yükleniyor. Uygulamalar, şu an daha çok işlev ve push hizmetleri gibi çalışıyorlar. Örneğin The New York Times uygulaması, şu an sadece haber başlıklarını gösteriyor. Cihazın şu anki kullanım olanakları kısıtlı, ancak büyük bir potansiyeli mevcut.

Google Glass'ın pili bir gün dayanabiliyor mu?

Gözlük buna yaklaşamıyor bile. Stevens, e-postaları okuduğunuz, birkaç fotoğraf ve video çektiğiniz ortalama bir kullanımda yaklaşık 5 saat sonra pilinizin bittiğini söylüyor.

Bir diğer rapor ise 6 dakikalık bir video kaydının cihazın pilinin yüzde 20'sini götürdüğünü söylüyor. Google Glass ile video kaydederken pil simgenizin kırmızılaştığını görmeniz, sıkça rastlayacağınız bir durum (en azından şimdilik).

Google Glass'ın en önemli işlevleri hangileri?

Google Glass'ın en önemli işlevleri hangileri?

Öncelikle hala bir prototip hakkında konuştuğumuzu hatırlatalım. Cihazın en önemli özellikleri arasında hava durumu, navigasyon (yakındaki yerler için öneriler dahil), hangout, e-posta,  mesajlaşma ve tabi ki arama var. Şu an e-posta oluşturamasanız da, gelen e-postaları cevaplayabiliyorsunuz.

Sunulan işlevler, şu an oldukça temel seviyede. Örneğin "Google Chip Online" dediğinizde, CHIP Online'ın bir açıklamasını görüyorsunuz; sayfanın kendisiyle veya teknolojik haberlerle karşılaşmıyorsunuz.

Google'da ünlü bir ismi aratırsanız, Wikipedia sonucuyla karşılaşıyorsunuz. Ancak aramalarınızı biraz karmaşık hale getirmeniz, hayal kırıklığına uğramanız demek olabilir.

Google Glass'ı nasıl kontrol ediyorsunuz?

Glass'ın sağ tarafındaki geniş, düz kenar, bir touchpad ve dört yönlü dokunmayı ve kaydırmayı algılayabiliyor. Glass'ı açmak için bir kere dokunuyorsunuz (veya daha önceden belirlediğiniz açıda başınızı eğiyorsunuz).

Google Glass, ses tanıma ve hareket algılama işlevlerine de sahip. Varsayılan ekranda bir saat ve "OK Glass" yazısı bulunuyor. Saat oldukça faydalı, ancak size gözlükle nasıl iletişime geçeceğinizi hatırlatan OK Glass metnini kaldıramıyorsunuz.

Google Glass kullanmak nasıl bir tecrübe?

Google Glass'ı kullanmak nasıl bir tecrübe?

CNet'ten Scott Stein, Kinect ve Siri'yi kullanmayı sevmeyenlerin, Google Glass'tan da hoşlanmayacağını düşünüyor. Ses algılama çalışsa da, zaman zaman sorunlar yaşayabiliyorsunuz. Kinect'te olduğu gibi gerçekleştirebileceğiniz eylemlerin bir listesini görüyorsunuz. Görevlerin çoğunu hızlıca gerçekleştirebilmek için, Google Glass ile konuşmanız gerekiyor. Yani parmağınızı gözlük üzerinde kaydırmak yetmiyor.

Stein, Google Glass'taki her şeyin bol miktarda konuşmaya, kafa eğmeye ve bir miktar sabra ihtiyacının olduğunu söylüyor.

Stevens ise Glass'ta hem iyi ve kötü tecrübeler elde ettiğini söylüyor. Navigasyon'un iyi olduğunu söyleyen Stevens, hangouts'un "çalıştığında" iyi olduğunu iletiyor. Olumsuz yönler arasında ise sesin yeterince iyi olmaması var. Stevens, gürültülü yerlerde bazen hiçbir şey duyamadığınızı, bu durumda kulağınızı tıkamak zorunda kaldığınızı söylüyor. Pil ömrünün kötü olduğuna değinen Stevens, düşük ışıkla aydınlanan alanlarda fotoğraf kalitesinin kötü olduğunu, e-postaların size okunmasının uğraşlı olduğunu ve özelleştirme seçeneklerinin eksikliğinin şaşırtıcı olduğunu söylüyor.

Google Glass'ın kamerası ne kadar iyi?

Google Glass'ın kamerası ne kadar iyi?

5 megapiksellik, 720p video kaydı yapabilen kamera, teknoloji blog'u yazarı Robert Scoble'a göre çok iyi. Düşük ışıkta iyi olmasa da kamera, "anları yakalamanızı sağlıyor." Elinizi cebinize götürüp, telefonunuzu açıp, kamera uygulamasını açmakla uğraşmanıza gerek kalmıyor.

Google Glass, yanlış bir hareketle verilerimi silebilir mi?

Öyle görünüyor ki bu mümkün. Stein, birkaç videosunu kaza eseri, yanlış sırayla sürüklediği için sildiğini söylüyor. Ancak gözlüğün henüz bir prototip olduğunu ve bu tür sorunların kolaylıkla ortadan kaldırılabileceğini hatırlatalım.

Google Glass'ta gizlilik sorunları var mı?

Gözlük üzerinde kayıt yapıldığını gösteren bir LED bulunmaması, önemli bir sorun gibi görünüyor (ekranda kayıt yapıldığını görüyorsunuz, ancak bu kırmızı LED gibi bariz değil). Bu nedenle gözlüğün başkalarını rahatsız edecek biçimde kullanılması mümkün görünüyor.

Stevens'e göre Google'ın gizlilik sorunlarını hızla gidermesi gerekiyor. Yazara göre eğer Google hızlı davranmazsa, gözlük yaygınlaştığında şüphe ve korkular, giderek daha büyük bir hal alabilir.

Google Glass sizi garip mi gösteriyor?

Google Glass sizi garip mi gösteriyor?

Gözlüğü kullananlar, onun tamamlanmış bir cihazdan çok prototipe benzediği konusunda hemfikirler. Google Glass'ı giydiğinizde size merakla bakan gözlere rastlamanız mümkün. İlk başlarda muhtemelen aşırı teknolojik bir tip gibi görüneceksiniz.

Google'ın son ürünü ortaya çıkarmadan önce Glass tasarımını geliştirmesi tabi ki mümkün.

Google Glass ne zaman çıkacak?

Muhtemelen bu senenin sonunda. Google henüz kesin bir tarih vermiyor.

Google Glass'ın kutusunda başka neler var?

Glass birimi, Glass üzerine takılabilen güneş gözlüğü vizörü, saydam vizör ve bir micro-USB şarj cihazı.

Google Glass'ın fiyatı ne kadar olacak?

Google, Glass'ın fiyatını henüz açıklamıyor. Explorer Edition'ın fiyatı 1.500 dolar, ancak satışa sunulacak final sürümün fiyatı daha düşük olacaktır.

Google Glass, 1.500 dolara değer mi?

Engadget, "değmez" diyor ve ekliyor: "Glass'ın gelecekteki sürümlerinin çok daha ucuz olması gerekiyor. Gözlüğün ne kadar iyi olduğunu geliştirici desteği belirleyecek."

Google Glass, geleceğin ta kendisi mi?

Google Glass, geleceğin ta kendisi mi?

Robert Scoble öyle düşünüyor: "Artık onsuz bir gün geçirmiyorum. Bu önemli... Bu iPhone'dan bu yana en önemli ürün." Bütün mesele, Google'ın gözlüğün fiyatını 200 dolar seviyesine çekmesi.

Scott Stein ise daha temkinli konuşuyor. "Beta aşamasında olan bir üründen bahsediyoruz, aynı zamanda bir deneyden. Bu bir sosyal etkileşim projesi, giyilebilir teknoloji hakkında devam eden bir tartışma. Aynı zamanda uygulamalara ihtiyacı olan bir platform. Var olması şart bir cihaz değil, ancak onu kullanılacak alanlar olabilir. Bu kullanımların bazıları henüz icat edilmemiş de olabilir."

Stevens, en önemli sorulardan birinin Google'ın gizlilik endişelerini giderip gideremeyeceği. "Google'ın Project Glass'ı için gelecek, inanılmaz derecede parlak. Eğer bu, kullanıcıların endişeleri yüzünden gölgelenirse gerçekten çok yazık olacak."

Sonraki Haber

Forum