Google'dan tartışılan sansür!
İnternette sansür tartışmaları tam gaz devam ederken, yeni bir haber de Google'dan geldi...
Hüseyin Cem Köylü
Google, çeşitli ülkelerdeki içerik yasaklarına uygun esnekliği sağlayabilmek için kullanıcıları o ülkeye özgü yöresel domainlere yönlendiriyor. Bu hamle, internet şirketlerinin yerel yasalara uyması için yapılıyor. Çeşitli ülkelerde pornografi ve çeşitli politik ve dinsel içerikler üzerine yasalar mevcut.
Google'ın bu güncellemesi, 9 Ocakta Twitter'ın, yasalara aykırı gönderileri o ülkede yasaklayıp diğer ülkelerde göstermesinin ardından gündeme geldi. Gelecek haftalarda, kullanıcıların okudukları blogun URL'sinin bir ccTLD'ye taşınacağı hakkında uyarılacaklarını söyledi Google, Bloggler'ın destek sayfasında: "Yerel domainlere göç, bize serbest ifade hakkının zedelenmeden sorumluluklarımız dahilinde yayım yapabilmemiz için büyük esneklik sağlayacak ve ülkelerin yerel yasalarına aykırı bir durum oluşmayacak." diyor Google. Yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle silinen içerik, sadece o ülkeyle alakalı ccTLD'deki blogdan silinecek, diye ekledi.
Google'ın Hindistan'da yasal sorunlarla karşılaşması bu hamlenin de yolunu açan etmenlerden. Hindistan hükümeti, Ocak ayında Delhi'deki bir mahkemeye Google, Facebook ve 19 farklı siteye dava açma hakkı verdi. Yerel bir gazetenin editörü olan Vinay Raj, bu sitelerde uygunsuz içerik bulunduğu gerekçesiyle dava açtı. Hindistan hükümeti ayrıca Google'ı sitelerine koyulan uygunsuz içerikleri kısa sürede kaldırabilecek bir sistem geliştirmeleri konusunda uyardı.
Hindistan'la ilgisi yok!
Fakat durumla yakından ilgili, ismini açıklamayan bir kaynak, Blogger'da yapılacak olan değişikliğin Hindistan'daki durumla ilgisinin çok az olduğunu söyledi. Blogger, YouTube ve Google+ gibi servisler, kullanıcılara kendilerini ifade etme ve kendi bakış açılarını paylaşabilmeleri için ortam sunuyor. Google Perşembe günü yayınladığı bir bildiride, Google'ın kullanım kurallarına aykırı içeriklerin şirket tarafından silinmeye devam edeceğini açıkladı.
YouTube da içerikleri IP adresine göre kısıtlıyor, bu sayede bazı içerik partnerlerinin videolarını sadece belirli ülkelerde yayınlamalarını sağlıyorlar. Ayrıca belirli içerikleri, yerel yasalara uygun olmadığı koşullarda engelleyebiliyor. Örneğin bazı Nazi videolarında, "Avrupa'nın bazı kesimlerinde yasadışı" yazıyor YouTube'un destek sayfasında.