Google'dan kendini sildirdi...
Avrupa Birliği'nde çıkan "unutulma hakkı yasası" ilginç kullanım amaçlarına sahne oluyor!
Avrupa Birliği'nde yürürlüğe giren "İnternette unutulma hakkı" lakaplı yasa nedeniyle, Avrupa vatandaşları Google'a başvurarak kendileri hakkındaki eski haberlerin veya linklerin yer aldığı sayfaların arama sonuçlarından çıkarılmasını talep edebiliyorlar.
Google'ın karşı olduğu bu uygulama, yasalar nedeniyle uygulanıyor ve Google her gün çok sayıda linki arama sonuçlarından çıkarıyor.
Silinen sayfalar arasındaki ilginç bir istatistik ise dikkat çekiyor. Bazı Avrupalı sanatçılar, kendi hakkında yazılmış olumsuz eleştirilerin yer aldığı sayfaların da kaldırılmasını talep ediyorlar. Google da bu istekleri yerine getirmek olduğu için linkler arama sonuçlarından kaldırılıyor. Fakat, bir diğer ilginç silme talebi, Dan Roach isimli bir sanatçıdan geldi. Beş yıl önce bir gazetede hakkında yayınlanmış övgü dolu makalenin kaldırılmasını talep eden sanatçının bu isteğine anlam verilemedi. Sanatçının çok yetenekli olduğunun vurgulandığı yazının arama sonuçlarından kaldırılmasını isteyen Dan Roach'ın hareketine anlama veremeyen gazete yöneticileri, bu "unutulma hakkı yasasının" çok tehlikeli bir sansüre dönüşmeye başladığını ve insanların sadece basit bir başvuru ile gazeteleri sansürleyebildiklerini vurguladılar.
Sanatçının, hakkındaki övgü dolu makaleyi niçin kaldırtmak istediği ise hala bilinmiyor. Bazı yorumlara göre, Dan Roach'ın Streisand Etkisi yaratmak için böyle bir talepte bulunduğu düşünülüyor. Streisand Etkisi, ünlü şarkıcı Barbara Streisand'ın malikanesinin fotoğraflarının internetten kaldırılması için yaptığı başvurularla ortaya çıkmıştı. Bu talep İnternet kullanıcıları arasında merak uyandırmış ve malikanenin fotoğraflarının milyonlarca kullanıcı tarafından sosyal medyada paylaşılmasına neden olmuştu. Bu olayın ardından, internette silinmek isteyen verilerin daha hızlı çoğaldığını anlatmak için Streisand Etkisi terimi ortaya çıkmıştı.