Google'da aramanızı kolaylaştırmanın 25 yolu!

Google'daki aramalarınızı daha iyi hale getirmek istiyorsanız bu ipuçlarına mutlaka göz atın!

Google'ın en iyi özelliklerinden biri de aramasının oldukça basit olması ve ayrıntılara girmeniz gerekmemesi.

Yine de bazen aramalar istenen sonucu vermeyebiliyor, örneğin belirli bir şeyi ararken bulamayabiliyorsunuz. Tüm uğraşlarınıza rağmen aradığınızı bulamıyorsanız, bu ipuçlarına bakmadan geçmeyin.

1. Aramanıza içerik ekleyin

Genelde sadece arama terimini girip aratmanız yeterli olsa da aramanıza bazı içerikler ekleyerek daha iyi sonuçlar alabilirsiniz.

'+' ve '- operatörlerini kullanarak bir kelimeyi aramaya ekleyebilir veya çıkarabilirsiniz. Joker karakter olarak '*' ve aradığınız cümleyi tam olarak bulmak için tırnak işareti içine alabilirsiniz.

2. Sadece belirli siteleri arayın

Bütün internet yerine sadece bir sitede arama yapmak istiyor olabilirsiniz. Bunun için aramanızı 'site: site_adresi' şeklinde yapın.

Dört işlem yapın

Standart aramayı yazım denetimi için kullanabilirsiniz...

3. Yazım denetimi yapın

Google, İngilizce sözlük görevi de görebiliyor. 'define: sözcük' şeklinde yapacağınız bir arama, Wikipedia, Wikitionary gibi farklı kaynaklardan alınan sonuçları size sunacaktır.

Yazdığınız bir kelimenin doğru olup olmadığını anlmak için normal bir Google araması yapın. Eğer yanlış yazdıysanız, arama sonuçlarının üzerinde kelimenin doğru yazılışı görüntülenecektir.

4. Dört işlem yapın

Google, hesap makinesi işlevini de görebiliyor. Örneğin arama kutucuğuna 3*25 yazıp Enter'a bastığınızda 75 sonucunu alacaksınız.

Dahası da var. Örneğin 100 Fahrenhayt'ın kaç Santigrat derece olduğunu görmek için şunu yazabilirsiniz: '100 degrees Fahrenheit in Celsius'

Google'a soru sorun

İstediğiniz bir yerin saatini Google'a sorabilirsiniz...

5. Google'a soru sorun

Örneğin "What is the time in San Francisco?" yazarak San Francisco'da şu an saatin kaç olduğunu hesaplama yapmanıza gerek kalmadan öğrenebilirsiniz.

6. Konuma göre arayın

Konuma göre arama şu an kısıtlı da olsa bu özelliği deneyebilirsiniz. Aramanızın sonuna posta kodunuzu eklediğinizde Google size aramanıza en yakın yerleri, telefon numarası ve haritayla beraber gösterecektir.

7. Sonuçlarınızı filtreleyin

Google'ın Görsel aramasını kullanırken sonuçları filtrelemeniz mümkün. Sol tarafta bulunan yüz, fotoğraf, küçük resim gibi seçeneklerden birini seçerek aramanızı sınırlandırabilirsiniz. Aramanızı renklere göre sınırlandırmak da mümkün.

Konuya göre arama ve Wonder Wheel

Wonder Wheel ile konular arasında dolaşmanız mümkün

8. Konuya göre gözatın

'Wonder Wheel' ise bu seçenekleri kullanmanın başka bir yolu. Aramada sol tarafta bulunuyor ve tıkladığınızda size bir grafik sunuyor. Bu grafikte size bazı anahtar sözcükler sunuluyor ve bunlara tıklayarak ilgili konular arasında dolaşıyorsunuz.

Neyi aradığınızdan emin değilseniz veya amacınız sadece gezinmekse oldukça faydalı olabilir.

9. Aramalarınızı kaydedin

Google aramalarınızı 'Web Geçmişi' özelliğini kullanarak kaydedebilirsiniz. adresinden deneyebileceğiniz özellik, Google araç çubuğu bilgisayarınızda yüklü ise sadece arama değil tüm etkinliklerinizi kaydedebiliyor ve size bir zaman çizelgesi sunabiliyor.

Zamana göre sıralayın

Aralamalarınızı zamana göre sıralayabilirsiniz...

10. Zamana göre sıralama

Canlı haber siteleri, Twitter ve blog'ların artmasıyla aramalarda zaman kavramı önemli hale geldi. Google arama sonuçlarında sol sütünda aramanız için bir zaman tercih etmeniz mümkün. 'En son', 'son 24 saat', 'geçen hafta', 'geçen yıl' seçenekleri mevcut. Aradığınız şeyin tarihini biliyorsanız, 'Özel aralık' seçeneğini kullanarak bir tarih aralığı da belirtebilirsiniz.

11. Google'ın ön belleğini kullanın

Bir web sitesi geçici olarak kapandığında veya çöktüğünde hala o sitenin içeriğine ulaşmanız mümkün. Google birçok sayfayı ön belleğinde kayıtlı tutuyor. Örneğin CHIP Online'ın Google ön belleğine erişmek için 'cache:chip.com.tr' yazabilirsiniz.

Not: Ön bellekten görüntülediğiniz sayfada herhangi bir link'e tıkladığınızda ön bellekten çıkılacağı için aramayı her sayfa için tekrarlamanız gerekmektedir.

Dosya türüne göre arama

12. Dosya türlerine göre arayın

Google sadece web sayfalarını değil bazı diğer dosya biçimlerini de arayabiliyor. Örneğin 'filetype:doc' yazdığınızda sadece .doc biçimindeki dosyalar aranacaktır. Bu tür arama PDF, ofis formatları, Flash ve birkaç dosya biçimini daha destekliyor.

13. Arama sonuçlarınızı iyileştirin

Arama sonuçlarınız istediğiniz gibi değilse bir de bunları deneyin. Sol sütunda 'İlgili aramalar' adlı seçeneği bulun ve tıklayın. Aramanın üst bölümünde, baktığınız sayfayı arayan diğer kullanıcıların aramalarını göreceksiniz.

14. Aramalarınızı kişiselleştirin

Google'da oturum açmışsanız, arama yaptıkça sizin hakkınızda daha çok şey öğrenir ve önceden ziyaret ettiğiniz web sitelerini hatırlayarak işinizi kolaylaştırır. Ama bunu istemediğiniz zamanlarda tabi ki oturumunuzu kapatabilirsiniz.

Zaman çizelgesi

Google, çeşitli kaynaklardan topladığı bilgilerle zaman çizelgesi oluşturabiliyor.

15. Zaman çizgelgesi ile arama

Zaman çizelgesi, istediğiniz bir zamana yaklaşıp Google Books, gazeteler ve web sayfaları gibi çeşitli kaynaklara göz atabilmenizi sağlar. Bunun için de aramanızı yaptıktan sonra sol tarafta bulunan sütundan 'Timeline' seçeneğini seçmelisiniz.

16. Aramanızı özelleştirin

Google kenar çubuğu faydalı özelleştirme seçenekleri sunuyor. Örneğin ziyaret ettiğiniz veya etmek istediğiniz sitelere öncelik tanıyabilir, sadece bir bilgi arıyorsanız alışveriş sitelerini aramanın haricinde tutabilir, veya bir şey satın almak istiyorsanız tam tersini yapabilirsiniz.

17. Daha fazla sonuç görüntüleyin

Genel olarak kullanıcıların ilk bir kaç sonuçtan sonrakilere bakmadığı söyleniyor, fakat siz daha fazlasını görmek istiyorsanız bunları yapın: Tercihler sayfasına gidin ve sonuç sayısını örneğin 100 olarak değiştirin. Arama sonuçlarını artırmak aramanızı biraz yavaşlatabilir.

Sosyal siteleri takip edin

'Güncellemeler', sosyal sitelerdeki güncellemeleri anında ekrana getiriyor

18. Aramanızı güvenli hale getirin

Bilindiği gibi SafeSearch özelliğini kullanarak uygunsuz içeriği filtrelemeniz mümkün. Fakat daha da güvende olmak istiyorsanız 'Arama Tercihleri'ndeki SafeSearch seçeneğini de değiştirebilirsiniz. Bu ayarlar, sadece şu an kullandığınız internet tarayıcısına özel olacaktır.

19. Dosya uzantısına göre arama

Aradığınız dosyanın uzantısını biliyorsanız işiniz oldukça kolay. Örneğin 'inurl:view/view.shtml' şeklindeki bir arama web kamerasından yayın yapan web sitelerini önümüze getiriyor.

20. Sosyal yayınları takip edin

Twitter veya Facebook kullanmasanız da güncelleştirmelerden haberiniz olabilir. Bir arama yapın ve sol bölümden 'Güncellemeler' link'ine tıklayın. Bu arama türünde arama sonuçları otomatik olarak güncellenmekte.

Arama eğilimlerini takip edin

Google aramasını web sitenize ekleyebilirsiniz

21. Eğilimleri takip edin

Sade bir blog veya web siteniz olsa bile SEO için biraz zaman ayırabilirsiniz. Google Trends size kullanıcıların en çok neyi arattığını ve ilgi çeken konuları gösterecektir.

22. Sayfa başlıklarını aratın

Google sadece sayfa metnini aramakla sınırlı kalmıyor. Web sayfalarının başlıkları içersinde arama yapmak için 'intitle: arama metni' biçiminde bir arama yapabilirisiniz.

23. Google'ı web sitenize ekleyin

Web sitenizdeki aramaları Google'la yapmak için, Google'ı sayfanıza ekleyebiliriniz. Bunu yapmak için sayfasına gidin. Google'ın arşivine sayfa eklemeniz, arama kutularını istediğiniz yere yerleştirmeniz mümkün. Hizmetin reklamsız sürümü ise 100 dolar.

Gelişmiş aramalar

Arama operatörlerini elle oluşturmak zor geliyorsa Gelişmiş Arama'yı kullanabilirsiniz...

24. Gelişmiş aramalar

Yapacağınız aramayı oluşturmakta zorlanıyorsanız, 'Gelişmiş Arama' sayfasına gidip aramanızı sadece boşlukları doldurarak kolayca yapabilirsiniz. Sayfanın alt tarafında bulunan link'e tıklayarak daha fazla seçenek görmeniz de mümkün.

25. Daha fazla ayrıntı

Google'ın sayfa açıklamaları size yeterli gelmediyse, kenar çubuğunda bulunan 'Sayfa ön izlemesi' link'ine tıklayın. Böylece Google size aradığınız sitelerden resimler gösterecektir.

Sonraki Haber

Forum