Google, Chrome'u satmak zorunda mı kalacak?

Google, web tarayıcısı Chrome'u satmak zorunda kalacağına dair ortaya çıkan haberlere büyük tepki gösterdi. İşte Google'dan gelen Chrome açıklamaları ve yaşananlar...

Bloomberg’in bildirdiğine göre ABD Adalet Bakanlığı (DOJ), yargıya sunacağı bir tedbir teklifinde Google'ı, Chrome’u zorunlu olarak satmaya zorlayacak. Google ise, dünyanın en popüler web tarayıcısı Chrome'u satmak zorunda kalması durumunda bunun tüketicilere ve işletmelere zarar vereceğini söylüyor.

Yargıç Amit Mehta , Ağustos ayında Google’ın çevrimiçi arama tekeli işlettiğine hükmetti ve hangi çözüm yollarını veya cezaları uygulayacağını değerlendiriyor. ABD Adalet Bakanlığı haber hakkında yorum yapmadı ancak Google, bunun karşı çıktığı bir teklif olduğunu açıkça belirtti.

Bu arada Google’ın yapay zekası, Android işletim sistemi ve veri kullanımı konusunda da yeni önlemler almasının isteneceği iddia ediliyor. Google yöneticisi Lee-Anne Mulholland yaptığı açıklamada, “Adalet Bakanlığı, bu davadaki hukuki meselelerin çok ötesine geçen radikal bir gündemi dayatmaya devam ediyor” dedi.

Mulholland, açıklamasına “Hükümetin bu şekilde terazinin kefesine parmağını koyması, tam da en çok ihtiyaç duyulan anda tüketicilere, geliştiricilere ve Amerikan teknoloji liderliğine zarar verecektir” diyerek devam etti.

Chrome’un Dünya genelinde en çok kullanılan internet tarayıcısı olduğu rahatlıkla söylenebilir ve web trafiği izleyicisi Similarweb’in Ekim ayında bildirdiğine göre, küresel pazar payı %64,61 seviyesinde yer alıyor. Ayrıca Statcounter’ın bildirdiğine göre Ekim ayı itibarıyla Google, arama, küresel arama motoru pazarında yaklaşık %90’lık bir paya sahip. Google, Chrome’un yanı sıra iPhone’lardaki Safari de dahil olmak üzere birçok akıllı telefon tarayıcısının varsayılan arama motoru olması sayesinde geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşıyor.

Yargıç Mehta’nın Ağustos ayında verdiği kararda, varsayılan arama motorunun Google için “son derece değerli bir varlık” olduğunu belirtmiş ve eklemişti: “Yeni bir katılımcı, bir anlaşma sona erdiğinde temerrüde düşmek için teklif verebilecek bir kalite konumunda olsa bile, böyle bir firma ancak ortaklarına milyarlarca doların üzerinde gelir payı ödemeye hazırsa rekabet edebilir.” 

Google daha önce de çevrimiçi aramada tekel olduğu iddialarını reddetmişti. Şirket, Adalet Bakanlığı’nın Ekim ayında yaptığı başvuruya yanıt olarak, Chrome veya Android gibi iş birimlerinin bölünmesinin kendilerini “bozacağını” söylemişti.

Şirket tarafından yapılan açıklamada, “Onları ayırmak, iş modellerini değiştirecek, cihazların maliyetini artıracak ve Android ile Google Play’in Apple’ın iPhone ve App Store’uyla olan güçlü rekabetini zayıflatacaktır” denildi. Ayrıca Chrome’un güvenliğini sağlamanın daha da zorlaşacağı belirtildi.

Sonraki Haber

Forum