Google, yapay zekanın da yardımıyla beyin dalgalarını müzik parçalarına dönüştürdü
Yapay zekanın yeni mucizesi: Google, yapay zekanın da yardımıyla beyin dalgalarını müzik parçalarına dönüştürmeyi başardı.
Her ay karşımıza çıkan yeni ürünler, programlar ve deneyler bize üretken yapay zekanın potansiyelinin gerçekte ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. Google da şimdi, bu teknolojinin etkileyici bir yanını gösteren farklı bir örnekle karşımıza çıkıyor.
Japonya’dan araştırmacılarla birlikte çalışan Google, işlevsel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) kullanılarak yakalanan ve Google’ın MusicLM müzik oluşturma modeliyle yeniden oluşturulan insan beyni aktivitesinden müzik üretmenin bir yolunu buldu.
Google’ın “Brain2Music: İnsan Beyin Aktivitesinden Müziği Yeniden Oluşturmak” başlıklı bir araştırma makalesinde açıkladığı gibi, on farklı türe yayılan 540 müzik parçasından 15 saniyelik klipler rastgele seçildi. Beş katılımcı, klipleri bir çift MRI uyumlu kulaklıkla dinledi ve bu sırada beyin aktiviteleri tarandı.
Araştırmacılar, “insan deneğin maruz kaldığı müzik türlerini tahmin etmek ve yeniden yapılandırmak” için verileri MusicLM’ye yükledi. Elde ettikleri sonuçta, oluşturulan müzik, deneklerin orijinal olarak dinledikleri müzikle “anlamsal düzeyde” benzerlikler taşıyordu.
Yeniden oluşturulmuş beyin aktivitesi müziklerinden bazılarını dinlemek isterseniz, Google'ın çalışma için orijinal uyaranları ve yeniden yapılandırmaları içeren web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Ayrıca araştırma ekibi, AI müziğinin kalitesini sınırlayan üç faktörü de şu şekilde belirtiyor:
- fMRI verilerinde yer alan bilgiler zamansal ve uzamsal olarak çok seyrektir (gözlenen bölgeler 2×2×2 mm3 boyutundadır, birçok büyüklük mertebesi insan nöronlarından daha büyüktür).
- Müziği yeniden oluşturduğumuz müzik gömmelerinde yer alan bilgiler (on saniyelik müziğin yalnızca 128 sayıyla temsil edildiği MuLan'ı kullandık).
- Müzik üretim sistemimizin sınırlamaları. MusicLM'yi incelediğimizde, hem metin istemine bağlı kalma biçimi hem de üretilen sesin aslına uygunluğu açısından iyileştirmeye açık olduğunu gördük.
Çoğu dil modelinde olduğu gibi, bu çalışmanın da çok daha fazla gelişmesi mümkün. Yine de, AI’nin duyduğunuz sesleri yeniden oluşturmak için beyin aktivitenizi etkili bir şekilde kullanabileceği şimdiden gösterilmiş durumda. Ancak bir yabancının beyin dalgalarınızı taramasından ve düşüncelerinizi çalmasından endişe ediyorsanız, muhtemelen – en azından şimdilik – endişelenmenize gerek yok. Ekip, gönüllülerin bu çalışma için büyük bir fMRI tarayıcısında saatler harcamak zorunda kaldığını belirtiyor.