Çocukları etkileyen gizemli hastalığın olası bir nedeni bulunmuş olabilir
Gizemli hastalık bir süredir bilim dünyasının gündemindeydi... Çocukları etkileyen ve koronavirüsle bağlantılı olabileceği düşünülen gizemli hastalığın olası bir sebebi bulundu.
Birleşik Krallık'taki bilim insanları, kısa bir süre önce ortaya çıkan ve dünya genelinde küçük çocukları etkileyen gizemli karaciğer hastalığı salgınının olası nedenini belirlediklerini söylüyor.
Yeni araştırmalar, Covid-19 salgını sırasında iki yaygın virüse maruz kalmamanın, çocukların akut hepatit ile ciddi hastalık ihtimalini artırmış olabileceğini düşündürüyor.
Salı günü yayınlanan çalışmalarda, University College London ve Glasgow University'den iki araştırma ekibi, karantina kısıtlamalarının bazı bebeklerin hem adenovirüse hem de yeni bağlantılı adeno-ilişkili virüs 2'ye (AAV2) karşı erken bağışıklık geliştirememesine neden olabileceğini söyledi.
Belki de daha önemli bir şekilde, her iki ekip de hepatit vakalarındaki artış ile Covid-19'un nedeni olan koronavirüs enfeksiyonu arasında doğrudan bir bağlantı olduğuna dair hiçbir kanıt bulamadıklarını söyledi.
35 ÜLKEDE 1000'DAN FAZLA ÇOCUK...
Ocak ayında ilk vakanın bildirilmesinden bu yana, 35 ülkede 1.000'den fazla çocuk, tanımlanamayan bir tür şiddetli akut hepatit veya karaciğer iltihabı geçirdi. Vakaların çoğu 5 yaş ve altı çocuklarda görülürken, bazı vakalar 16 yaşına kadar olan çocuklarda da görülüyordu. Bazı çocuklara karaciğer nakli yapıldı.
Etkilenen çocuklardan alınan örneklerde en yaygın olarak bulunan virüs olduğu için, tipik olarak hafif soğuk algınlığına veya grip benzeri hastalığa neden olan adenovirüsün bu gizemli salgından kısmen sorumlu olduğuna inanılıyordu.
Ancak yeni araştırma, normalde hiçbir hastalığa neden olmayan ve adenovirüs veya herpes virüsü gibi "yardımcı" bir virüs olmadan çoğalamayan adeno-ilişkili virüs 2'nin, her iki çalışmada incelenen bilinmeyen hepatit vakalarının %96'sında mevcut olduğunu gösterdi.
Araştırmacılar artık bu iki virüsle (AAV2 ve bir adenovirüs veya daha az yaygın olarak herpes virüsü HHV6) aynı anda enfekte olmanın son salgın için en iyi açıklama olabileceğini söylüyor.
HALA CEVAPLANMAMIŞ SORULARIMIZ OLSA DA...
UCL GOS Çocuk Sağlığı Enstitüsü'nden Profesör Judith Breuer, "Akut hepatitte bu artışa tam olarak neyin yol açtığına dair hâlâ cevaplanmamış sorularımız olsa da, her iki ekip de SARS-CoV-2 enfeksiyonu ile doğrudan bir bağlantı bulamadığından dolayı, Covid-19 konusunda endişelenen ebeveynleri bu sonuçların rahatlatacağını umuyoruz" diyor.
Bulgular, bazı sağlık uzmanları arasındaki Covid karantinalarının bir dizi yaygın hastalığa karşı halk bağışıklığını azalttığına dair teorilere katkıda bulunuyor.
Araştırmacılar, bu salgının koronavirüs aşılarıyla hiçbir bağlantısı olmadığını da ekledi.
DAHA FAZLA ARAŞTIRMAYA İHTİYAÇ VAR
Bu iki çalışma, İngiltere örnekleri kullanılarak bağımsız ve eşzamanlı olarak yürütüldü. UCL'nin GOS Çocuk Sağlığı Enstitüsü profesörü Dr. Sofia Morfopoulou, bulgularını diğer ülkelerde tanımlanan akut hepatit vakalarıyla karşılaştırmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu belirtti: "Farklı ülkelerden gelen hastalarda AAV2'nin ve pediatrik açıklanamayan hepatitte birlikte enfekte olan virüslerin rolünü daha fazla araştırmak ve aydınlatmak için uluslararası işbirliklerine artık ihtiyaç var."