Gitmesine üzülmediğimiz 6 Windows işlevi!

Bir zamanlar Windows'la birlikte gelen ama zamanla ortadan kaybolan 6 Windows işlevi...

Windows, uzun geçmişi olan, işlev sayısına yetişmesi zor bir işletim sistemi. Öyle ki en uzman kullanıcılar bile tüm gizli Windows işlevlerini keşfetmiş değiller. Ancak bazı klasik özellikler, yenilerine yer açmak için kaldırılabiliyor.

Aşağıda ise Windows'tan kaldırılan, muhtemelen kaldırıldığına pek üzülmediğiniz 6 işlevi sıraladık.

Clippy

Bugün Cortana gibi dijital asistanlar moda ancak Office 97, belge hazırlamanıza yardımcı olan Clippy ile geliyordu. Kağıt ataşı şeklindeki karakter, aslında birçok Office asistanından sadece bir tanesiydi. Karakter, siz çalışırken yaptığınız işe göre faydalı ipuçları gösteriyordu. Ancak sıkça araya girmesi, çoğu kişinin Clippy'den sıkılmasına neden oldu. Asistan, Office XP'de varsayılan olarak kapalıydı. Office 2007 ise tamamen kaldırıldı.

Masaüstü araçları

Windows Vista ve Windows 7'deki masaüstü araçları, Android'de bugün bulunan widget'lara benziyordu. Bu araçlar sayesinde masaüstünüzde hızlı bilgiler ve işlevler içeren araçlara sahip olabiliyordunuz. Masaüstü araçları faydalı olsalar da çoğu kullanıcı daha farklı çözümleri tercih etti. Windows 8'le birlikte masaüstü araçları tamamen ortadan kalktı. Bu araçları halen kullanmak istiyorsanız, onları Windows 10'da tekrar etkinleştirmenin bir yolu bulunuyor.

Windows Deneyim Dizini (Windows Experience Index)

Windows Deneyim Dizini, bilgisayarınızın işlemci, RAM ve grafik kartını test ederek onun çeşitli görevlerde ne kadar olduğunu ölçüyordu. Bileşenlerin aldığı en düşük puan, sisteminizin WEI puanı haline geliyordu. Çoğu kullanıcının varlığından bile haberdar olmadığı işlevin maksimum puanı, Vista'da yükseltildi ve işler daha da karışık bir hal aldı. Ne bilgisayar üreticileri tarafından ne de oyun meraklıları tarafından kullanılan WEI, Windows 8.1'de kaldırıldı.

Modern Skype uygulaması

Windows 8, birçok işlevleri iki farklı yoldan yapmanıza izin veriyordu. Bazı işlevler, iki farklı araç arasında bölünmüşü (Ayarlar uygulaması ve Denetim Masası gibi). Skype'ın da bir Metro uygulaması ve masaüstü sürümü bulunuyordu.

Skype'ın masaüstü sürümü, Metro sürümüne göre elbette daha iyiydi. Metro uygulaması bütün ekranı kaplıyordu ve dokunmatik ekranlar için tasarlanmıştı. Bu yüzden bazı ayarları can sıkıcı parmak hareketlerinin arkasına saklamış, bazılarını ise tamamen kaldırmıştı. Microsoft, Skype'ın Metro sürümünü Windows 10'da tamamen çöpe attı ve geriye yalnızca tek bir sürüm, yani masaüstü sürüm kaldı.

Windows Messenger

Windows XP'ye dahil edilen Windows Messenger, arkadaşlarınızla sohbet etmenizi sağlayan bir sohbet istemcisiydi. Yaygınlaşmayı başaramayan Windows Messenger, birkaç sene içinde gözden kayboldu ve yerini Windows Live Messenger'a, daha sonra Microsoft Lync'e bıraktı.

Charms çubuğu

Windows 8'de dokunmatik cihazlarla gezintiyi kolaylaştırmayı amaçlayan Charms çubuğu, fare ve klavye kullanıcıları için pek anlam taşımıyordu. Windows 8'e yeni geçen kullanıcıların çoğunun ise kafası, çubuk yüzünden karıştı. Charms çubuğu, bilgisayarınızı kullanırken bir öğeyi seçmek için fareyi ekranın kenarına götürdüğünüzde siz istemeden karşınıza çıkabiliyordu.

Windows 8.1, çubuğun işlevlerini daha mantıklı yerlere kopyalarken Windows 10, dokunmatiklerle ilgili işlevleri ön plandan çekti ve Charms çubuğunu kaldırdı. Çubuk üzerindeki bilgisayarı kapatma ve arama gibi kısayollar ise çoğunlukla yenilenen Başlat Menüsü'ne eklendi.

Charms çubuğuna alıştıysanız Windows 10'a ilk geçtiğinizde onu özleyebilirsiniz. Ancak onun yerini alan Hızlı İşlem Merkezi'ni keşfettiğinizde değişikliğe alışmanız daha çabuk olacak.

Sonraki Haber

Forum