Girişimciliğin başarıya açılan kapısı; Yıldız Teknopark

Yıldız Teknik Üniversitesi Yıldız Teknopark, Ar-Ge faaliyetlerini yürütmek isteyen girişimci ve akademisyenleri, yatırımcılar ile bir araya getiriyor

Yıldız Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Mesut Güner, teknoparkların ülkemizdeki ar-ge ekosistemindeki önemli rolünü anlatıyor:

Türkiye'de Teknoloji Geliştirme Bölgeleri kanununa göre kurulan ve inovatif girişimleri buluşturan teknoloji merkezleri olan teknoparklar, hem girişimcilere, hem üniversitelere, hem de ülke ekonomisine sağladıkları katkılardan ötürü, ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşmadaki lokomotifi haline geldiler.

Teknoparklar özellikle yeni kurulma aşamasında olan şirketlere, fiziksel bir mekan sağlamaktan çok daha fazlasını sunuyorlar. Bu anlamda Türkiye'nin en kapsamlı ve büyük kuluçkası olan Yıldız Kuluçka henüz kurulma aşamasında olan veya gelişmekte olan şirketlerin, yenilikçi fikirlerini hayata geçirebilecekleri ortamı sağlayarak, hedeflerine ulaşmalarına destek oluyor.

Kendini sürekli yenileyen, sorgulayan, araştıran, üreten, yaratıcı girişimciler, inovatif iş fikirleri geliştiren ve bunu ticarileştirebilecek zeka ve özveriye sahip gençlerden oluşuyor. Bu fikirlerini bir projeye dönüştürebilmek için belli başlı ihtiyaçları var; bir ofis, üretim atölyeleri, danışmanlar bunlardan sadece bir kaçı. Girişimcilerin daha hızlı hareket etmek adına ihtiyaç duydukları tüm bu bilgilere, konunun uzmanlarına, sektördeki diğer önemli firmalara ve kaynaklara doğrudan ulaşabilecekleri, tüm bu kaynakların aynı çatı altında olabileceği bir yapıya ihtiyaçları var. Teknoparklar da bu ihtiyaçlara cevap vermek için varlar.  

İşte tam da bu ihtiyaçtan yola çıkarak şunu diyebilirim ki, Yıldız Kuluçka bir girişimcinin ihtiyaç duyabileceği pek çok şeyi sunan ve başarıya ulaşmasında hızlandırıcı rolü görecek en kapsamlı adres. Burada,  girişimcilere ücretsiz çalışma alanları, eğitim, hızlandırma ve mentörlük programları, şirketleşme desteği, temel makine ve teçhizatların bulunduğu Prototip Atölyesi,  süper bilgisayar, YTÜ merkez laboratuvarını kullanma hakkı gibi çok değerli imkanlar sunuluyor. Sunulan tüm bu imkanlar sayesinde  geliştiren girişimler için, yatırım kapıları daha kısa bir sürede açılabiliyor ve Türkiye'de bir ekonomik değer olarak büyüme fırsatını yakalamış oluyor.

Yıldız Teknopark, toplam 11 binada 125 bin m2'lik alanda hizmet vererek Türkiye'nin en kapsamlı ve büyüğü olma özelliğini taşıyor. Ar-Ge ofislerinde 380'den fazla firmada 7 binden fazla ar-ge ve yazılım personeline ev sahipliği yapıyor. Bunlardan 100'ü kuluçkada yer alıyor. Aralarında Ulusal ve uluslararası hibe desteklerden faydalanan NASA tarafından da kullanılacak olan "Dokunma Hissine Sahip Yapay Deri" ile çığır açan HTMSS yüksek teknoloji firması, "Genetik işletim sistemi ve DNA kodlama dili" geliştiren Türkiye'nin ilk gen ve hücre mühendisliği GEEN Biyoteknoloi, "Üç boyutlu yazıcı" projesine sahip Katı Hal gibi gurur verici birçok kuluçka firması bulunuyor. Bu yıl 4 girişim yüksek değerlemeler ile yatırım aldı, yakın zamanda da 1 girişim daha yatırım alıyor olacak.

Yıldız Teknopark'ın asıl hedefi; bu çatı altında toplanan büyük şirketlerin, startupların, kuluçka ve ön kuluçkaların faaliyetlerini en verimli şekilde yürütebilmesini sağlayacak alt yapı desteği sağlamak. Ayrıca teknolojik girişim hayallerini gerçeğe dönüştürmek isteyen tüm diğer girişimcilerin Türkiye'de ve tüm dünyada çığır açacak yeni projelerine bu ekosistemde yer vermek.

Sonraki Haber

Forum