Giden veri geri gelmiyor!
Cihazdan çok içindeki verilerin güvenliğini önemsiyoruz. Peki bunun gereğini yapıyor muyuz?
Cihazdan çok içinde sakladığımız verilerin güvenliğini önemsiyoruz. Oysa Kaspersky Lab ve B2B'nin araştırmalarına göre geçen yıl, kullanıcıların %61'i, kötü amaçlı yazılım saldırıları sonucu kaybettikleri verilerini kurtaramadı...
Zararlı yazılım saldırıları, kişisel ve kurumsal veriler üzerinde yıkıcı etkilere neden olabiliyor. Dahası bu değerli verileri geri alabilmenin maalesef bir garantisi yok. Online güvenlik şirketi Kaspersky Lab ve araştırma şirketi B2B tarafından yapılan ankete göre, kullanıcıların yalnızca %39'u kötü amaçlı bir yazılım saldırısı sonucu kaybettikleri verinin tamamını kurtarmayı başarmış durumda. %61'i ise bu bilgilerin en azından bir bölümünü tamamen kaybettiğini açıklıyor.
Veri, cihazdan kıymetli
Anketin diğer sonuçları da oldukça çarpıcı... Örneğin, her beş saldırıdan biri, gizli verileri çalma veya bozma konusunda başarı gösteriyor. Kurbanların %17'si için bu veriler geri dönüşü olmayan bir şekilde kaybolurken, %44'ü kaybolan verinin yalnızca bir kısmını kurtarabilmiş durumda...
Öyle ki böyle bir durumda kullanıcılar cihazlarından çok veri kaybı konusunda endişe yaşıyor. Kullanıcıların %56'sının veriyi, onu depolayan bilgisayardan çok daha fazla değerli olarak konumlaması, bunu açıkça gösteriyor. Kullanıcılar, veri kurtarma işlemi için para harcamaya da hazır ve on kişiden biri kaybolan baytları geri almak için dışarıdan bir uzman tutuyor.
Artık çok geç olabilir
Artık çok geç olabilir
Ancak veri kurtarmak için genellikle çok geç oluyor ve maalesef tüm veriler geri yüklenebilir olmuyor. Örneğin, eğer kullanıcının bilgisayarına dosyaları şifreleyen zararlı bir program olan şifreleyici isimli bir dosya bulaştıysa, bu durumda bir uzman dahi çaresi kalıyor. Bu dosyaların şifresini çözmek için özel bir anahtar gerekiyor. Bu anahtarı ele geçirmenin tek yolu, genellikle fidye talep eden suçlularla uğraşmak.
Bu tür zararlı yazılımların en tehlikeli örneklerinden biri Seftad olarak adlandırılıyor. Başarılı bir Seftad saldırısı, kullanıcının yalnızca fotoğraf ve videolarını şifrelemekle kalmıyor, aynı zamanda ana önyükleme kaydını (MBR) da şifreleyebiliyor. Bilgisayara erişimi tamamen engelleyen bu saldırı, sabit diskteki tüm programlara geri dönüşü olmayan bir şekilde zarar verebiliyor.
Ne yapmalı?
Peki, kötü amaçlı saldırılar sonucu önemli bilgileri kaybetmeyi engellemenin herhangi bir yolu var mı? Dijital cihazlarda değerli veri depolamamak da dahil olmak üzere tabii ki birçok yöntem var. Ancak sadece ikisi gerçekten uygulanabilir – düzenli yedekleme ve güvenilir bir koruma çözümü.
Kaspersky Lab'in bu konuda siber tehditlere ait özelliklere uygun güvenlik çözümleri bulunuyor. Örneğin, Windows'un siber suçlular tarafından en sık saldırıya uğrayan masaüstü platformu olduğunu biliyoruz. Saldırganlar, rootkit teknolojileri, güvenli uygulamalardaki zayıf noktalar gibi hedeflerine ulaşmak için gelişmiş birçok teknik kullanıyor. Onlarla mücadele etmek için Kaspersky Internet Security, en tehlikeli tehditleri geri püskürtmek üzere, yazılımların açık noktalarına karşı koruma sağlayan Otomatik Açıklardan Yararlanma Amaçlı Kod Engelleme ve Anti-rootkit sistemleri gibi çeşitli proaktif teknoloji özelliklerine sahip. Veri koruması için kullanılan diğer teknolojilere örnek olarak, Mac için Kaspersky Internet Security ve Android için Kaspersky Internet Security olarak sıralanıyor.