Genesis'ten İflas Koruma Başvurusu

Digital Currency Group’un kripto kredi şirketi Genesis, iflas koruma başvurusunda bulundu.

Digital Currency Group’un kripto kredi şirketi Genesis, iflas koruma başvurusunda bulundu. FTX krizine bağlı sektördeki son zaiyat Genesis oldu. İflas belgelerine göre şirket iflas başvurusunda 100 binden fazla alacaklı listelerken, toplam yükümlülükleri 1.2 milyar dolar ile 11 milyar dolar arasında değişti. FTX’in iflasından sonra para çekme işlemlerini askıya alan Genesis Global Capital, kısa süre önce kripto para borsası Gemini’nin kurucuları Winklewoss ikizleriyle yaşadığı gerginlik ile gündeme gelmişti.

Kripto kredi kuruluşu Genesis Global Capital’in ana şirketi Genesis Global, 2022’nin en büyük iki sektör çöküşünden sonra Bölüm 11 iflas koruması için başvurdu. Genesis Global ve yan kuruluşları Genesis ve Genesis Global Capital iflas mahkemesine üç gönüllü dilekçe verdi.

Gemini’nin kurucusu olan Winkleboss gibi alacaklıların önceden planlamış iflas başvurusu kapsamında ödemelerin çoğu için bir ila iki yıllık bir süre tanıyacağı belirtildi. Bununla birlikte bekleme karşılığında alacaklılar, Genesis’in ana şirketi olan Digital Currency Group’da nakit ödemeler ve hisse alacaklar.

Genesis’in Kimlere Borcu Var?

Genesis’in en büyük 50 alacaklıya ise 3.5 milyar dolardan fazla borcu olduğu belirtildi. Borçlular arasında Gemini, Cumberland, Mirana, MoonAlpha Finance ve VanEck bulunuyor. Şirketten yapılan açıklamada, iflas başvurusu “Değeri en üst düzeye çıkarmak ve gelecek için güçlenmek amacıyla küresel bir çözüm için stratejik eylem” ifadeleriyle duyurdu.

Genesis’in Gemini’ye 766 milyon dolar, Cumberland’a 18.7 milyon dolar, Mirana’ya 151.5 milyon dolar, MoonAlpha Finance’e 150 milyon dolar ve VanEck’in New Finance Income fonuna 53 milyon dolar borcu var. Ayrıca şirketin kimliği belli olmayan iki alacaklıdan birine 462.2 milyon dolar, diğerine ise 230 milyon borcu bulunuyor. DGC’ye bağlı medya kuruluşu Coindesk’in de satışının planladığı belirtiliyor.

En Hızlı Tepki Winklevoss'tan

Haftalardır süren Gemini-Genesis gerginliği iflas koruma başvurusu haberlerinin ardından yeniden gündeme geldi. Genesis’in iflas koruma başvurusuna en hızlı tepkilerden birini Gemini kurucusu Cameron Winklevoss verdi. Winklevoss, daha önce görevden alınma çağrısı yaptığı DCG CEO’su Barry Silbert’i yasal işlem başlatmakla tehdit etti. Genesis ise iflas dilekçesinde Gemini‘nin iddialarını reddetti.

Winklevoss, ocak ayında Genesis ile ilgili Twitter’dan iki kritik paylaşım yapmıştı. İlk paylaşımda Genesis’in Gemini’ye 900 milyon dolar borcu olduğunu açıklamıştı. İkinci açıklamada ise DCG’nin yönetim kuruluna Barry Silbert’i görevden alması için çağrı yapmıştı.

İflas koruma başvurusunu Gemini varlıkları için önemli bir adım olarak niteleyen Winklevoss, Silbert’in alacaklılara adil bir teklif yapmadığı takdirde yasal işlem başlatacaklarını açıkladı. Winklevoss, “340 binden fazla Earn kullanıcına zarar veren Barry ve DCG için yasal işlem başlatmaya hazırlanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Winklevoss, daha önce Barry Silbert’in ‘kötü niyetli’ oyalama taktikleri kullandığını ifade etmişti. Winklevoss, twit’lerinde Silbert’in geri ödeme için Gemini ile iş birliği yapmadığına dair iddialarını da tekrarladı. Genesis Global Capital ise Bölüm 11 iflas dilekçesinde Gemini’in iddialarını reddetti. Şirket, 900 milyon dolarlık kredinin yürürlükteki yasaya uygun olup olmadığına vurgu yaptı.

FTX'in En Büyük Alacaklısı Genesis

Gemini ile Genesis arasındaki ilişki 2021 yılına dayanıyor. Gemini, Earn programındaki yatırımcı varlıklarını Genesis’e borç vermişti. Genesis ise ilgili parayı diğer kripto şirketlerine kredi olarak kullandırmıştı. Daha sonra kredi alan Three Arrows Capital ve FTX gibi şirketler iflas açıklayınca Genesis, zor duruma düşerek para çekim işlemlerini dondurmuştu. SEC, kayıt dışı menkul kıymetler satışı iddiasıyla Gemini ve Genesis’e dava açmıştı.

Genesis Global Capital, bir diğer iflas koruma başvurusu yapmış olan kripto para borsası FTX’in en büyük teminatsız alacaklısı olarak kayıtlara geçmiş durumda.

Bu haber Chip Online ve BTCHaber iş birliği ile hazırlanmıştır.
Sonraki Haber

Forum