"Genç" gökadalara bakan gökbilimciler, beklemedikleri bir sürprizle karşılaştı
Gökbilimciler, gözlemledikleri "genç" galaksilerde hiç beklemedikleri bir elementin varlığını tespit etti.
Evrenin derinliklerine bakmak, zamanda geriye bakmak gibidir. Uzak gökadalar (galaksiler), bizlere iki ila üç milyar yıl önce oldukları şekilde gözükür. Ve şimdi gökbilimciler, Büyük Patlama’dan sonraki üç milyar yıl içinde var olan “genç” gökadalarda nikel gibi daha ağır elementler tespit ettiler.
Bu uzak gökadaların tamamı, evrenin erken dönemlerine dair uzun süredir cevabı aranan bilmecenin bir parçasını oluşturuyor. Araştırmacılar, evrenin gelişimi hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu eski gökadaların gözlemlerini kullanmaya çalışırken, neredeyse her zaman daha fazla soruyla karşılaşmaya devam ediyorlar.
Northwestern Üniversitesi liderliğindeki astrofizikçilerden oluşan bir ekibin liderliğindeki yeni gözlemlere göre, James Webb uzay teleskopundan elde edilen veriler, Büyük Patlama’dan iki ila üç milyar yıl sonra var olan erken “genç” gökadalarda şaşırtıcı derecede yüksek miktarda nikel bulunduğunu ortaya çıkardı. Bu gökadalar, daha ağır elementler içermelerinin yanı sıra beklenenden çok daha sıcak görünüyorlar.
Araştırmacılar sürekli 30 saatlik bir dönem boyunca 33 uzak gökadaya baktılar. Gökbilimciler daha sonra 23 gökadadan toplanan ışığın dalga boylarını birleştirerek çeşitli ortalama sıcaklıkları ve bu gökadaları yuvaları olarak görebileceklerine inandıkları elementleri gösteren ilgi çekici bir bileşik resim oluşturdular.
Gökbilimciler, bileşimde bulunan daha ağır elementler arasında bu “genç” gökadaların, yakınımızdaki daha yaşlı gökadalar da dahil olmak üzere gökadalarda nadiren gözlemlenen bir element olan nikel açısından zengin olduğuna inanıyorlar. Ayrıca gökbilimciler, gökadalarda meydana gelen birçok süpernova serisinden sonra bile bu seviyelerin hala çok yüksek olduğunu söylüyor.
Keşifle ilgili bir makale The Astrophysical Journal Letters dergisinde yayınlandı ve bu makale, ekibin yaptığı gözlemlerin yanı sıra bu sonuçlara nasıl ulaştıklarını da detaylandırıyor. Ayrıca bu bileşim, hidrojen, helyum, nitrojen, oksijen, silikon, kükürt ve argonun eser miktarda bulunduğunu gösterdi. Bu daha hafif elementlerin varlığı bekleniyordu, ancak gökbilimciler bu “genç” gökadalarda bu kadar yüksek miktarlarda nikel bulmanın gerçekten şaşırtıcı olduğunu belirtiyorlar.