Gelecekte sadece elinize alarak telefonunuzu şarj etmeniz mümkün olabilir
Çinli bilim insanlarından devrim niteliğinde bir buluş: Deri altına yerleştirilebilen, kablosuz bir şarj cihazı geliştirdiler.
Çinli bilim insanları, gelecekte biyolojik olarak parçalanabilen ilaç uygulama sistemlerini destekleyebileceğini umdukları, olağanüstü bir deri altı kablosuz şarj cihazı geliştirdiler. Yeni implant Science Advances dergisinde yayınlanan bir makalede açıklandı. South China Morning Post’un haberine göre sistemin prototipi hem biyolojik olarak parçalanabilir hem de esnek olduğunu gösteriyor.
Yeni makale, bilim insanlarının daha önce biyolojik olarak parçalanabilen güç kaynağı birimleri geliştirmesine rağmen yalnızca biyomedikal uygulamalar için gerekli olan gücü üretemediklerini söylüyor. Bu nedenle araştırmacılar, hem biyolojik olarak parçalanabilen hem de doğru miktarda güç üretebilen yeni bir ünite oluşturmaya çalıştıklarını belirtiyor.
Bu yeni deri altı kablosuz şarj cihazının amacı, yüksek enerji depolama performansı sağlarken aynı zamanda “tercih edilen doku arayüzeyleme özellikleri” sunmak. Bu, onu esnek ve yumuşak bir tasarım haline getirerek herhangi bir işlem sırasında doku ve organların şekline kolayca uyum sağlamasına imkan tanıyor.
Bu tür bir sistem, biyolojik olarak parçalanamayan seçeneklerin genellikle pillerini değiştirmek veya yeniden şarj etmek için ek ameliyatlar gerektirmesinden dolayı büyük bir öneme sahip. Eğer bu sistemin tamamı tıbbi cihazlara güç sağlayacak kadar güçlü ve aynı zamanda biyolojik olarak parçalanabilir hale getirebilirse, cihazı çıkarmak için ek ameliyatlara duyulan ihtiyaç ortadan kalkacaktır.
Deri altı kablosuz şarj cihazı, küçük bir devreden geçerek enerji depolama modülüne giren bir magnezyum bobinden oluşuyor. Bu modül, standart piller gibi kimyasal enerji depolamaya güvenmek yerine elektrik enerjisini doğrudan depolamasına olanak tanıyan çinko-iyon hibrit süper kapasitörlerden oluşuyor.
Bu buluş, biyomedikal cihazların çalışma şeklinde bir devrim yaratabilir. Ancak, şu anda hala erken gelişim aşamasında ve prototip umut verici olsa da, eğer araştırmacılar bunu dünya çapındaki tıp endüstrisinin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde uygun şekilde ölçeklendirmek istiyorlarsa daha fazla çalışmanın yapılması gerekiyor.
Ayrıca, bu tür sistemler, gelecekte akıllı telefonlar, tabletler ve dizüstü bilgisayarlar gibi her gün kullandığımız kablosuz cihazları şarj etme şeklimizi bile değiştirebilir.