Gelecekte bulaşıkları farklı bir şekilde yıkıyor olabiliriz

Bulaşıkları elde yıkamak mı daha çevre dostu yoksa bulaşık makinesi kullanmak mı? tartışması çok uzun süredir gündemde. İki yönteminde de artı ve eksileri var. 2020 tarihli bir araştırma bulaşık makinesinin daha verimli olduğunu söylüyor. Ancak gelecekte yeni bir yöntem gündeme gelebilir.

Bulaşık yıkama için gelecekte yeni bir yöntem söz konusu olabilir. Çünkü bir araştırmaya göre aşırı ısıtılmış buharlı bulaşık makinesiyle bulaşık yıkamak, uzun döngü süreleri gerektiren geleneksel bulaşık makinelerine kıyasla su ve elektrik tasarrufu sağlayabilir. Araştırmaya göre bu yöntemle deterjan kullanımı da olmaz. Araştırma aşırı ısıtılmış bir buharlı bulaşık makinesinin potansiyel olarak zararlı bakteriler de dahil olmak üzere patojenleri verimli bir şekilde ortadan kaldırabileceğini söylüyor.

Almanya'daki Dortmund Teknik Üniversitesi'nde Profesör Natalie Germann, çalışmada bir hesaplama modeli geliştirdiklerini anlatıyor. Model ile aşırı ısıtılmış buharın yüksek hızda tabakları dezenfekte eden şok dalgaları oluşturabileceği bulundu.

Yazarlar, şokların gücünü ve bulaşıkları etkili bir şekilde dezenfekte edebilecek yoğuşma oranını belirledi. Ancak çalışma henüz başlangıç ve model aşamasında. Yani aşırı ısıtılmış buharın aynı anda çok sayıda bulaşık temizlemede ne kadar etkili olduğunu görmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Çalışma şu an için aşırı ısıtılmış buharın bakterileri etkisiz hale getirmeye ve hesaplamaya odaklandığı için bulaşıklara yapışmış yiyecek kalıntılarını yok etme yeteneği hakkında net bir bilgi yok. Yine de çalışmanın yazarları buharın bu gıda artıklarını kolaya çıkarabileceğini düşünüyor.

Geleneksel bulaşık makineleri de kirli tabaklarda oluşan bakterileri etkili bir şekilde öldürebilir ve ortalama mikroorganizma kolonisi sayısını yüzde 99'dan fazla azaltabilir. Popular Science'a göre bu elle yıkayıp küçük bir havluyla kurutmaktan çok daha iyidir.

Bununla birlikte, aşırı ısıtılmış bir buharlı bulaşık makinesinin bakterileri öldürmedeki etkinliği bir avantaj olabilir. Germann, söz konusu teknolojinin hastanelerde, restoranlarda, bakım evlerinde ve yüksek temizlik ve bakteri güvenliğinin gerekli olduğu diğer ortamlarda kullanılabileceğini söylüyor.

Sonraki Haber

Forum