Geleceğe yönelik yatırım yapmak isteyenlere!

CHIP Online okurlarından Ufuk ÖZDEMİR tarafından gerçekleştirilen tarafsız bir okur incelemesi...

CHIP Online notu: CHIP Online tarafsız okur incelemeleri programı çerçevesinde hazırlanan bu incelemenin ilginizi çekeceğini düşünüyoruz. Sizler için, sizlerden biri tarafından hazırlanan bu inceleme merak ettiğiniz bir çok sorunun yanıtını veriyor. Sözü fazla uzatmıyor ve sizleri okurumuzun sizin için hazırladığı çalışması ile baş başa bırakıyoruz...

ZyXEL - P-660HN-F1Z ADSL 2+ Kablosuz 4 Port Ethernet Modem,24Mbps Modem ve ZyXEL NWD-271N 300Mbps Kablosuz USB Adaptör İncelemesi

Dünya çapındaki teknolojik gelişmelere paralel olarak dünyanın en büyük bilgi paylaşım ağı olan internete de yatırımlar sürüyor. Bu bağlamda internet ve bilgisayar teknolojileri günden güne gelişmekte.Ülkemizde Türk Telekom'un tek elinde bulunan internet servis sağlayıcılığı ise bu gelişmeleri oldukça geriden seyretmekte.Öyle ki biz daha ADSL2 ile tanışamamışken 24 mbpslik hıza sahip ADSL2+ kullanıma sunuluyor.Haliyle ADSL2+ destekli modemler piyasada yerini almaya başladılar.

Biz bu yazımızda dünyanın önde gelen modem/router üreticilerinden ZyXEL'İN P-660HN-F1Z modelini ele alacağız.

İncelemeyi yaptığımız sırada ürünün piyasaya yeni çıkmış olmasından dolayı ZyXEL'in Türkiye sayfasında modemin tam özellikleri bulunamamakta fakat ZyXEL'in global internet sitesinde modemin detaylı teknik özelliklerine ulaşabilmekteyiz.

CHIP Online notu: Ürün çok yeni olduğu için teknik özellikler okurumuzun incelemesinden sonra ZyXEL Türkiye sitesine kondu. Ürünün detaylı teknik özellikleri için buraya tıklayabilirsiniz.

Okurumuza incelemesi için gönderdiğimiz ZYXEL - P-660HN-F1Z Kablosuz router ve Zyxel NWD-271N WLAN USB Adaptör

Ürün elimize oldukça sağlam bir şekilde paketlenmiş halde ZyXEL'İN özel karton poşeti ile birlikte ulaştı. Modeme ulaşmak için 2 kutu açmak zorunda kaldık. Bu denli sağlam paketlenmiş bir ürünün kargoda hasar görmesi diye bir şey imkan dahilinde olamaz.

Ürünün aparatları için de ayrı ayrı kutucuklar ana kutunun içine düzenli bir şekilde yerleştirilmiş şık bir kutu dizaynı oluşturulmuş.
Ürünün kutu içeriğine baktığımızda standart modemlerden farklı olarak gelen pek bir şey yok.

Fakat evine ilk defa internet bağlatıp modem kuracak bir kişi için gerekli her türlü parça mevcut. Ürünlerle (okurumuz iki ürünü ortak bir yazıda incelemeyi tercih etmiştir) birlikte gelen aparatlar:

  • 1 adet Ethernet kablosu (sarı renkte)
  • 1 adet splitter (ayraç)
  • 1 adet telefon kablosu
  • 2 Adet Çıkarılabilir Anten
  • 1 Adet USB uzatma kablosu
  • Hızlı Kurulum Kılavuzu
  • Modem kurulum CD-ROM
  • USB Adaptör Kurulum CD-ROM

Modeme genel bir bakış yaptığımızda oldukça estetik bir yapıya sahip olduğunu ve güven veren malzemelerden imal edildiğini görmekteyiz.Kullanım sırasında ısınma, hattan düşme, ısınmaya bağlı performans kaybı yaşamadık. Bunda kaliteli malzemenin şüphesiz katkısı büyük.Dış tasarımı oldukça estetik olan ZyXEL P-660HN-F1Z'nin üzerinde bulunan havalandırma delikleri modemin saatlerce kullanımından sonra dahi serin kalmasını sağlıyor.

Bunların yanı sıra çıkarılabilir anteni ile esnek bir kullanım alanı sağlıyor. Modemin konumlandırılacağı alan yükseltisi az dar bir alan ise antenleri devre dışı bırakarak ergonomik bir tasarım sağlanabiliyor.

Ürünün ön yüzünde Wlan on/off tuşu power göstergesi,1-2-3-4 numaralı port göstergeleri, wlan göstergesi, adsl ve internet göstergeleri bulunmaktadır. Göstergelerin şekilleri çok iyi düzenlenmiş, ışıkların ne işe yaradığını anlaşılır bir şekilde belirtir nitelikteler. Arka yüzde ise adsl hat girişi, 4 adet ethernet portu, modem on/off tuşu ve güç girişi bulunmakta. Bazı marka ve modellerde bulunmayan on/off tuşunun düşünülmüş olması çok iyi.
Bu özelliklerin yanı sıra modemin ön panelinde wlan on/off tusu bulunmakta bu tuş sayesinde gereksiz olduğu durumlarda modemdeki kablosuz özelliği devre dışı bırakarak güç tasarrufuna geçmesini sağlayabiliyoruz.

Bir özellik olarak da kolay ve hızlı güvenli kablosuz yapılandırması için wps butonu mevcut ve wireless gücünü web arabiriminden istediğimiz gibi ayarlayabiliyoruz.

Üründeki en büyük özelliklerden birisi de kablosuz özelliğin hangi saatlerde devreye gireceğini kendiniz ayarlayabiliyor olmanız.

Ürünle birlikte gelen kolay kurulum kılavuzu ve cd içinde bulunan kurulum programı sayesinde ilk defa modem kuran bir kişi bile modemi zorlanmadan kurabilir.

Eğer bu işlerden biraz anlayan biri iseniz 192.168.1.1 yazarak oldukça hızlı bir arayüze sahip olan ürünümüzün arayüzüne ulaşabilir internet kullanıcı adınızı ve şifrenizi yazarak internete programsız bir şekilde bağlanabilirsiniz.

Ürün arayüzündeki son değişiklikleri görmek için Firmware güncellemesi gerekiyor. Bunu, ürünün sitesinde linkler kısmından güncel firmware'i yükleyerek gerçekleştirebilirsiniz.

Ürünü kullandığımızda eski kullandığımız modemlere nazaran bir hızlanma olduğunu fark ediyoruz. Özellikle benim gibi iki senelik bir modemin ardından bu modeme geçtiyseniz sayfaların açılışındaki seriliği fark edeceksiniz. Eski modemimde de Adsl2+ desteği olmasına rağmen bundan sonraki tercihimi ZyXEL'den yana olacak.

Wireless modemlerde en sık karşılaştığımız problemlerden biri olan zayıf sinyaller ve aynı daire içinde bile tam çekim gücü alamama gibi sorunlar incelediğimiz ürün de bulunmamaktadır. Zira ZyXEL P-66HN-F1Z yine ZyXEL NWD-271N kablosuz USB adaptör ile sınıfındaki ürünlerden çok daha hızlı "g" teknolojisinden ise yaklaşık 4 kat daha fazla bağlantı performansı sunuyor ve karşı apartmandan dahi ağınıza rahatça ve yüksek bağlantı kalitesinde bağlanabilme imkanı sunuyor.

Eski kullandığım modem


ZYXEL P-660HN-F1Z

Artılar - EksilerÜrünün artıları

  • KALİTELİ MALZEME
  • GÜÇ TASARRUF MODU
  • 7/24 TEKNİK DESTEK HATTI


Ürünün eksileri

  • GÖRECE OLARAK YÜKSEK FİYATI

Teknik özelliklerini bu adresten alabileceğiniz ZYXEL NWD-271N 300Mbps Kablosuz USB Adaptör bizlere belki de bu zamana görmediğimiz ve kullanmadığımız bir kablosuz bağlantı hızı sunuyor.

USB portlarından bağlantı kurulan adaptör ürünün kutusundan çıkan kolay kurulum cdsinden gerekli yazılımları yükledikten sonra ağa kolayca bağlanabiliyor şunu söylemek gerekir ki 300mbpslik kablosuz bağlantı hızı sunan adaptörümüz bu zamana kadar kullandığımız laptopların entegre wireless adaptörlerinde çok daha hızlı bir ve etkili bağlanma sağlıyor.

Öyle ki yaptığımız testlerde dizüstü bilgisayarımızın entegre wireless adaptörü ile ağa 4 yeşil çizgi ile bağlanabilirken incelemekte olduğumuz ürün ile aynı noktadan ağa 5 yeşil çizgi ile tam bir bağlantı sağlayabiliyoruz. Bunların yanı sıra uzak sayılabilecek mesafelerden bile kopma sorunu yaşamadan yüksek boyutlu dosyaları hızlı bir şekilde transfer edebiliyoruz.

Veri transferinde (300 Mbps'i test edecek bir ortam olmadığı için) tam olarak 300mbps hıza ulaşmadıysak bile çok yakın değerlere çıkıp oldukça hızlı bir veri paylaşımı sağlayabildik. Ürün diğer ürünlere nazaran sürekli kullanımlarda yüksek ısılara ulaşıp performans kaybına neden olmuyor bu da sürekli kullanımlar için kesinlikle göz ardı edilmeyecek bir özellik...

ZyXEL'in geleceğe yönelik bir model olarak ürettiği ve incelememizde oldukça başarılı bulduğumuz P-660HN-F1Z ADSL2+ Modem/Router 300 mbps kablosuz bağlantı hızı desteği ile son derece hızlı internet tecrübeleri yaşatıyor.

Gerek estetik tasarımı gerekse teknik özellikleri dikkate alındığında muadili birçok modelden üstün bir ürün olduğu göze çarpıyor. Ürünün web sitesinde ürünün güncel firmware sürümleri de indirip yükleyebiliyorsunuz. NWD-271N kablosuz USB adaptör ile birlikte çok iyi bir takım çalışmasına imza atan bu iki ürün kesinlikle çok başarılı bir ağ deneyimi sunuyor.

ZyXEL ürünlerinden herhangi birine sahip olduğunuzda 0 212 444 1150 nolu telefon numarasından 7 gün 24 saat teknik destek alabilirsiniz.Ayrıca ürününüzün arızalanması durumunda 3 yıl garanti kapsamında tamir ettirebilir ya da tamirin mümkün olmadığı durumlarda birebir değişim sağlayabilirsiniz.Bütün bu imkanlarıyla ve başarılı bir ürün olması dolayısıyla ZyXEL P-660HN-F1Z tüm internet kullanıcılarına tavsiye edebileceğimiz bir ürün.

Ufuk ÖZDEMİR
CHIP Online Forum Kullanıcısı

Not: Bu yazı bir tarafsız okur incelemesidir. Bu yazıdaki tüm bilgiler kullanıcının kendi fikirleri ve görüşleridir. CHIP Online bu yazının içeriği hakkında hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

"Ürün incelemelerde ben de varım" mı diyorsunuz? CHIP Online tarafsız okur incelemeleri programı hakkında ayrıntılı bilgiyi bu sayfadan alabilirsiniz.

Sonraki Haber

Forum