GDDR7 RAM nedir? Bu yeni nesil VRAM ne gibi yenilikler getirecek?
Birçok büyük şirket, şu anda 2024'te piyasaya sürülmesi beklenen GDDR7 bellekler üzerinde çalışıyor. Peki bu yeni nesil grafik kartı belleği, ne gibi avantajlar sağlayacak?
Nvidia 2000, AMD ise 5000 serisinden bu yana neredeyse her GPU'sunda GDDR6 veya GDDR6X bellekleri kullanıyor. Ancak 2024 yılında piyasaya sürülecek olan yeni nesil grafik kartı belleği GDDR7'nin, bir sonraki GPU nesli için çok daha hızlı işlemlerin yolunu açacak temel unsurlardan biri olması bekleniyor.
Peki bu yeni nesil, GDDR6 ve GDDR6X'e göre ne gibi yenilikler getirecek? İşte GDDR7 hakkında bilmeniz gereken tüm detaylar.
GDDR7 Nedir?
GDDR7 bellekler, GDDR6 ve GDDR6X destekli birimlere göre performans artışı sağlamak için veri çıkışını iyileştirecek, bant genişliğini artıracak ve daha iyi güç verimliliği sunacak önemli performans yükseltmeleri getirecek.
Şimdilik yeni nesil Nvidia veya AMD GPU'ların GDDR7 bellek kullanması yüksek bir olasılık olsa da henüz hiçbir şey doğrulanmadı. Ancak eğer bu durum gerçekleşirse, önceki nesillere göre önemli bir güç artışı sağlaması bekleniyor. Örneğin GDDR6X bellek maksimum 24Gbps, GDDR6 ise maksimum 20Gbps kapasiteyle çalışıyor. GDDR7 de ise bu kapasite 32Gbps'ye çıkacak; bu nedenle yeni grafik kartı belleğinden elde edilen performans artışı oldukça yüksek olacak.
GDDR7, GDDR6X, GDDR6: Ne farkları var?
Elbette GDDR7'nin özellikleri sadece tahminlerden ibaret değil. JEDEC Solid State Technology Association (JEDEC) , Mart 2024'te GDDR7 RAM özelliklerini yayınlayarak yeni standardı onayladı, dolayısıyla yeni neslin getireceği spesifik iyileştirmeleri biliyoruz.
GDDR7'nin oyunlar için ilk avantajı sahip olacağı yüksek hızı olacak. GDDR6 pin başına 20Gbps'ye kadar işlem yapabilirken ve GDDR6X bunu 24Gbps'ye çıkarıyor. GDDR7 ise 32Gbps'ye kadar çıkabilecek. Veri hızındaki bu artış, GPU ile bellek arasında daha fazla verinin hızlı bir şekilde taşınabileceği, darboğazların azaltılabileceği ve grafiksel olarak yoğun senaryolarda bile daha akıcı kare hızları sağlanabileceği anlamına geliyor.
Daha yüksek veri hızları
Kısacası oyuncular için bu; daha yüksek çözünürlüklü dokuların daha hızlı yüklenmesi ve gecikmenin azalacağı anlamına geliyor. Ayrıca oyunun genel akıcılığı ve tepkiselliği de artacak.
Daha yüksek çip yoğunluğu
Çip yoğunluğu, tek bir bellek çipinde depolanan veri miktarını ifade ediyor. Çip yoğunluğu ne kadar yüksek olursa, çip o kadar fazla veri tutabilir. GDDR7, çip başına 64 Gb'a kadar çip yoğunluğuna sahip olabilecek, bu da GDDR6X çiplerinde tipik olarak görülen 32 Gb'ın tam olarak 2 katı.
Oyunlar için bu artan çip yoğunluğu, daha iyi performans ve daha karmaşık grafiklerin daha verimli bir şekilde işlenmesini sağlayacak. GDDR7'deki gibi yüksek yoğunluklu çipler, oyun konsolları ve bilgisayarların daha fazla doku, gölgelendirme ve oyun verisini doğrudan grafik kartında depolamasına olanak tanıyarak işlem süresini kısaltacak.
PAM3
PAM3 veya üç seviyeli Pulse Amplitude Modulation, grafik belleğin performansını artırmak için GDDR7'de kullanılan bir sinyal teknolojisi. Geleneksel ikili sinyalizasyon yöntemlerinin aksine PAM3 üç farklı voltaj seviyesi kullanıyor. Bu, her bir sinyalin daha fazla bilgiyi, yani üç olası değerden birini kodlamasına olanak tanıyarak saat hızında karşılık gelen bir artış olmadan veri iletim hızını etkili bir şekilde artırabiliyor.
GDDR7'de PAM3'ün kullanılması, eski nesillere kıyasla önemli ölçüde daha yüksek veri aktarım hızlarını mümkün kılacak. Oyuncular için bu, grafiklerin daha hızlı ve sorunsuz bir şekilde işlenmesi, daha yüksek çözünürlüklerin ve daha ayrıntılı görsel efektlerin sisteme daha az yük bindirerek desteklenmesi anlamına geliyor.
GDDR6X'in dört farklı voltaj seviyesine imkan tanıyan PAM4 kodlamasını kullandığını öğrenmek sizi şaşırtabilir. Ancak JEDEC, PAM3'ü GDDR7 için daha kararlı ve verimli bulduğunu belirtiyor.
Daha iyi güç ve ısı yönetimi
GDDR7, verimliliği artıran ısı ve güç yönetiminde önemli iyileştirmeler sunacak. GDDR7 bellek GDDR6'ya göre yaklaşık yüzde 20 daha az güç kullanıyor ve bu da anlık bir enerji verimliliği tasarrufu anlamına geliyor. İkinci olarak GDDR7, GDDR6 ve GDDR6X'te tipik olarak kullanılan 1,35 volta kıyasla çekirdek ve I/O için 1,20 voltluk daha düşük bir çalışma voltajı kullanıyor. Daha düşük voltaj seviyeleri genel güç tüketimini azaltarak enerji verimliliğini daha da artırıyor.
Güç tüketiminin azaltılması, en yeni GPU'lardan bazıları için sorun olan ısı yönetimine de yardımcı olacak. Samsung'un GDDR7 belleği, ısı oluşumunu azaltmak için tamamen yeni paket malzemeleri ve optimize edilmiş devre tasarımları kullanıyor; bu da donanımınızın daha uzun süre en yüksek verimlilikte çalışmasını sağlayacak.
GDDR7 ne zaman piyasaya çıkacak?
Belirli bir GDDR7 çıkış tarihi olmasa da yeni belleğin 2024'ün sonlarında ve 2025'in başlarında çıkması bekleniyor. O tarihte piyasaya sürülecek GPU'ların konfigürasyonu ve kapasitesi henüz belli değil; Nvidia ve AMD'nin her ikisi de muhtemelen GDDR7 bellek kullanacak, ancak bu yazının yazıldığı sırada kesin bir bilgi yok.
Bununla birlikte Kepler adındaki bir sızıntı kaynağı, geçtiğimiz haftalarda X'te AMD'nin yakında çıkacak olan RDNA 4 mimarisinin hala GDDR6 bellek kullanacağını ve Nvidia'nın zaten güçlü olan GDDR6X bellekten GDDR7'ye geçmesi durumunda önemli bir dezavantaja sahip olacağını öne sürmüştü.