Fransa'dan yeni karar: Arabanı elektrikli bisikletle değiştir, 4.000 Euro parayı kap!

Fransa, otomobilini elektrikli bisiklet ile değiştirmek isteyenler için hatırı sayılır bir destek ödemesi yapmaya karar verdi.

The Times'ın bildirdiğine göre, Fransa hükümeti benzinli otomobillerini elektrikli bisikletlerle takas eden kişilere sunduğu ödenek miktarını kişi başına 4.000 Euro'ya kadar artırdı. Bu ödenek, insanları kirletici ulaşım biçimlerini terk ederek daha temiz, daha çevre dostu alternatiflere yönelmelerini teşvik etmeyi amaçlıyor.

Düşük emisyonlu kentsel bölgelerde düşük gelirli hanelerde yaşayan ve arabalarını takas eden kişiler, bir e-bisiklet satın almak için 4.000 Euro'luk ödeneğin tamamına hak kazanacak. Ayrıca geleneksel, motorsuz bisikletler de bu teşvik için kabul edilecek. Daha yüksek gelir grubunda yer alan Fransız vatandaşları için ise daha düşük ödenek verilebilir.

İlk olarak geçen yıl uygulanmaya başlanan ödenek, yetkililerin Hollanda, Almanya ve Danimarka gibi bisiklet tutkunu rakiplerine yetişmek için daha fazlasının yapılması gerektiğine karar vermesinin ardından kısa süre önce artırıldı. Fransız hükümeti, şu anda ülkenin sadece yüzde 3’ü bisiklet kullanırken, 2024 yılına kadar yüzde 9'unun bisiklete geçmesini istediğini söyledi. Hollanda bu alanda yüzde 27 gibi büyük bir paya sahip.

Bu karar, Litvanya'da vatandaşların eski araçlarını değiştirdikten sonra yeni bir elektrikli bisiklet, scooter, moped, motosiklet ve hatta toplu taşıma kredisi satın almaları için 1.000 Euro'ya kadar bir ödenek almaya hak kazandığı son derece başarılı bir program üzerine modellenmiş gibi gözüküyor.

Ancak Fransa sadece bireysel teşvikler için ödenek ayırmıyor. Emmanuel Macron hükümeti, Paris şehrini tamamen bisiklete gezilebilir hale getirmek için 250 milyon Euro yatırım yapacağını söyledi. Şehrin belediye başkanı Anne Hidalgo da, önümüzdeki beş yıl içinde bisikletler için 130 kilometre güvenli yol ekleme sözü vererek geçtiğimiz yıl yeniden seçildi.

Sonraki Haber

Forum