Firefox'tan beklenmedik bir hamle!

Firefox'un evi Mozilla'dan, beklenmedik girişim! Kullanıcılar ya sevecek, ya da nefret edecek!

Mozilla gelecek yıl Firefox için bir eklenti dükkanı açabileceğini açıkladı.

Eklenti ürünler yöneticisi Justin Scott, Mozilla'nın evi olan Mountain View, Kaliforniya'da düzenlenen konferansta "Büyük olasılıkla 2010 yılında bir market pilot uygulaması yapacağız" dedi.

Scott detay vermedi ancak Mozilla'nın DRM kullanmayacağını söyledi. DRM: Digital Rights Management yani kopya koruma uygulaması oluyor.

Bu eklenti dükkanının Mozilla için hassas bir konu olduğu ortada. Ücretsiz yazılım devi, imajının bozulmasından ve kullanıcıların tepkisinden çekiniyor. Bir yandan da "Gerçekten daha fazla kullanıcı yorumu gelse iyi olurdu. Bu eklentileri alacak olan tüketicilerden bir bilgi alamıyoruz. Bu konuyu henüz tartışmaya açamadık. Bildiğimiz şu ki, geliştiricilerin hepsi bir eklenti dükkanı istiyorlar. Kullanıcıların bu konudaki duygu ve görüşlerinden emin değiliz" diyor Scott.

Peki bu dükkan nasıl bir şey olacak?

Tilki ücretsiz eklentileri ücretli mi olacak?

Mozilla Firefox eklentileri için merkezi bir indirme sayfası sunuyor: addon.mozilla.org. Ama burada yazılım satılmıyor.

Geliştiriciler Mozilla'nın sitesinde ücretsiz indirmeye sunabildikleri yazılımlarda ancak bağış rica edebiliyor. Ama para kazanamıyorlar, işte bu yüzden bir dükkan istiyorlar. Geliştiriciler Apple'ın App Store örneğini işaret ederek, bunun geliştiriciler için gerekli olduğunu belirtiyorlar.

Konferansa ev sahipliği yapan Robert Reich, Scott'u sıkıştırarak Mozilla'nın online pazar fikrini açığa çıkartmasını sağladı. Soru yağmurunu sürdüren Reich, bu pazarda üçüncü parti geliştirici dükkanlarına erişim olup olmayacağını sordu ve olumsuz yanıt aldı. Firefox pazarına herkes eklenti ekleyebilecek ama işler çok da karıştırılmayacak.

Sonraki Haber

Forum