İkinci Dünya Savaşı'ndan kalan bu fotoğraftaki ağaçlar neden "uçuyor?"
Finlandiya'nın İkinci Dünya Savaşı'nda kullandığı etkileyici kamuflaj teknikleri, ortaya bu garip "uçan ağaçları" çıkartmıştı. Peki, fotoğraftaki bu ağaçlar nasıl oluyor da uçuyor gibi görünüyor?
Finlandiya Savunma Kuvvetleri’nin fotoğraf arşivindeki bazı eski bir fotoğraflar, çok dikkat çekici olması nedeniyle sosyal medyada zaman zaman tekrar ortaya çıkıyor.
Finli fotoğrafçı Osvald Hedenström tarafından çekilen fotoğraf, Finlandiya’nın II. Dünya Savaşı sırasında bir yolu Sovyet güçlerinden gizlemek için kullandığı bir tür kamuflajı gösteriyor. Atlas Obscura’nın açıkladığına göre fotoğraflardaki ağaçlar yolu uçaklardan gizleyemezken, bölgeye bir gözetleme kulesinden bakan biri kesintisiz bir ağaç sırası görecektir. Yer seviyesinden bakıldığında ise, havada asılı duran bir sürü uçan ağaç göründüğü için muhtemelen çok daha şüpheli bir görüntü yaratıyor.
Bunun nedeni basit: Nazi Almanyası ile Stalinist Rusya arasındaki çatışmada garip bir yer işgal eden Finlandiya, çatışma sırasında çok daha güçlü bir düşmanı boşa çıkarmak için sayısız numara kullandı. Ordunun, Rus uçaklarını ve gözetleme kulelerini aldatmak için kelimenin tam anlamıyla her şeyi ağaçlar ve yapraklarla kamufle etmesi yaygındı. Hedenström'ün fotoğrafa iliştirdiği başlığa göre, "Finliler, Rusya'ya yaklaşık 10 km uzaklıktaki Raate yolunu havada asılı çamlarla kamufle ettiler, çünkü tam sınırda Ruslar tarafından dikilmiş bir gözetleme kulesi vardı."
Finliler, yüzde 75'i ağaçlarla kaplı olan ülkelerinde bulunan doğal kaynakları kullanma konusunda oldukça etkiliydiler.
Finlandiya Ulusal Savunma Üniversitesi’ndeki askeri tarihçi Albay Petteri Jouko, Atlas Obscura’ya “Finlerin büyük miktarlarda ağ gibi yapay kamuflaj satın alacak paraları yoktu, bu yüzden düşmanın kafasını karıştırmak için ağaçları, yaprakları ve yeşillikleri kullandılar” dedi ve ekledi: "Kuzey Finlandiya’da faaliyet gösteren Alman askerlerinin aksine, vahşi doğaya alışmışlardı ve ormandan yararlanıyorlardı.”
Ağaçlar, tanklardan ağır toplara kadar her şeyi gizlemek için kullanılırken, karda araçları gizlemek için beyaz çarşaflar kullanıldı.
Finlandiya, ilk önce Sovyetlerin 1939’da işgal başlattığı Kış Savaşı’nda Sovyetlerle savaşırken, ardından da 1941- 44 yılları arasında Finlandiya ve Nazi Almanyası tarafından Sovyetlere yönelik bir taarruz olan Devam Savaşı sırasında Nazi Almanyası ile ittifak kurdu. Hedenström, Devam Savaşı’nın ilk birkaç haftasında, yolun üzerinde uçan ağaçların gerçeküstü görüntüsünün fotoğrafını çekti.