FIFA 16'yı tüm detaylarıyla inceliyoruz!
Futbol oyunlarının son birkaç yıldır tartışılmaz lideri olan FIFA, bakalım bu yıl ne kadar iyi?
Geçen hafta yayınladığımız PES 2016 incelemesinden sonra, şimdi sıra geldi FIFA 16'ya...Tıpkı PES 2016'ya olduğu gibi, FIFA 16'ya da bolca vakit harcadık. Hangisinin daha iyi olduğunu bulmaya çalışmaktan ziyade, elimizin altında iki farklı futbol oyunu olduğu için her taraflarını didik didik etmek istedik. Açıkçası biz 2016 senesinin iki futbol oyununu da çok beğendik ama bir şekilde FIFA 16'dan ayrılamadık.
Uzun zamandır süren rekabette PES beş yıldır geriden geliyordu. Hatta lisans sorunu yüzünden bolca ağzı yanan PES, bu yıl aradığı çıkışı yakaladı diye düşünüyoruz. Nitekim FIFA cephesinde de birçok gelişme var ve bu yıl gerçekten hangi oyunun daha iyi olduğunu söylemek geçmişe göre çok daha zor. O zaman buyurun, CHIP Online ailesi olarak FIFA 16 hakkında gözümüze neler takıldı, neleri beğendik, neleri beğenmedik; buradan okuyun...
Bildiğiniz üzere FIFA serisi futbol oyunu konusunda büyük atılımlar yapan bir seri. Her yıl kendisini hatırı sayılır miktarda geliştirmeyi, değiştirmeyi başardı. Fakat geçen yıl, daha önceki üç yıla göre bir tökezleme yaşandığını söyleyebiliriz. Pek tabi FIFA 15 yine yılın açık ara en iyi futbol oyunuydu ama bu FIFA'nın kendisini geliştirmesinden değil, rakibi PES'in geride kalmasından kaynaklı bir avantajdı. Her ne kadar ileri seviye bir futbol deneyimi sunuyor olsa da bazı pas, kaleci ve top sorunları ancak peşi sıra çıkan yamalar ile düzeltilebilmişti. Şimdi yiğidi öldürdük ama hakkını da verelim; nihayetinde atmosferi, grafikleri, seslendirmeleri ve Ultimate Team modunda yaşanan farklılıkları ile dolu dolu bir oyundu. Hal böyle olunca bizler de oyuncu koltuğumuza daha büyük bir heyecanla oturduk ve haliyle daha farklı ve bir FIFA görmeyi umduk. Aslında aradığımızı bulduk ama beklediğimiz kadarını bulduğumuzu söyleyemeyiz...
Yeniliklere temelden başlayalım; FIFA serisi, ilk kez FIFA 2016 ile Türkçe arayüz sunmaya başlıyor.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da başlangıçta FIFA oynamakta zorlandık. Bildiğiniz üzere yapımcı ekip oyunun mekaniklerinde düzenli olarak büyük değişiklikler gerçekleştiriyor. Bu sebepten ilk olarak pas vermekte ve almakta bazı zorluklar yaşadık. Fakat oynadıkça alıştık ve aslında ne kadar da dinamik bir sistem kurulduğuna şahit olduk. Paslar eskiye göre çok daha farklı şekilde aktarılıyor. Özellikle Precision Passing System sayesinde hızlı ve net paslar vermek mümkün. Peki, bu hızlı paslar bize ne kazandırıyor? Şöyle ki FIFA 16 fazlasıyla orta sahanın kullanıldığı bir oyun olmuş. Tüm maçlarda ağır bir orta saha macerası yaşandığını söyleyebiliriz. Oyunun kurulduğu orta saha gibi noktalarda bu net paslar büyük iş yapıyor. Kulağa sanki yüzde yüz isabetli bir pasmış gibi gelse de aslında bu şekilde yolladığımız paslar, akıllı bir rakip tarafından anında kapılabiliyor. İşte bu da işin riski; yapacak bir şey yok.
Kadınlar ilk kez sahaya çıkıyor!
Savunma her geçen oyun giderek zorlaşıyordu ama bu sefer iş biraz tersine dönmeye başlamış. Eskiye nazaran hemen her türlü savunma yapmak mümkün. Seçili oyuncuyu değiştirdiğimiz zaman en yakın oyuncu yerine, başkalarının seçilmesi gibi garip durumlar olmadığı sürece, rakibi engellemek çok daha kolay. Kolay çünkü kayarak top alma, 2000'lerin FIFA'sındakine benzer şekilde yeniden hayat bulmuş. Hatta daha da iyiye gitmiş diyebiliriz. Artık çok daha uzak mesafelerden topa müdahale etmek mümkün ve kayarak sadece rakipten topu uzaklaştırmıyor, aynı zamanda da rakibin ayağından topu resmen çalabiliyoruz. Ayrıca artık orta sahada top kaptırdığımız zaman savunma oyuncularımız hızlı bir şekilde yerlerine dönüyorlar ki bu "tehlikeyi anlama" sistemi oyunun her noktasına yayılmış durumda.
Diğer taraftan no-touch dribbling isimli yeni mekanik ise savunmanın işini en çok zorlaştıran başlıklardan bir tanesi zira artık oyuncular Step over ya da Body Feint denen çalım hareketi ile hızlarını kaybetmeden rakipten sıyrılabiliyor. Bu noktada oyuncumuzun farklı yöne bakarak rakibi kandırıyor olması da cabası! Mekaniği kullanmaksa çok basit; eğer oyunu PS4 üzerinde oynuyorsanız önce sağ analog ile hareketi bir yöne doğru başlatıp, akabinde sol analog ile bitmesini istediğimiz yöne doğru yönlendiriyoruz. Özelikle topla sıkışmadan hızlı hareket etmek için biçilmiş kaftan! Bir defa alıştığınız zaman tüm FIFA 16 deneyiminizi derinden etkileyen bir yapı.
FIFA 16'nın şüphesiz en büyük yeniliği tarihte ilk defa kadınlar futbolunu bir oyuna koyması oldu. Birçok futbol seven erkek için neredeyse görünmez olan kadın futbolu (niye kadın futbolunu niteliyor ve erkek futboluna sadece futbol diyoruz işte orası çok daha farklı bir mevzu), esasen büyük bir kitleye sahip. Özellikle Avrupa'da ziyadesiyle ilgi çeken konunun sonunda bir oyun yapımcısı tarafından kullanılıyor olması harika. Evet, harika ama bu yenilik için çok ama çok geç kaldığını da söylemeden edemeyeceğiz. Öyle görünüyor ki bir alanda daha kadın erkek eşitliği az da olsa sağlanabildi.
Kadınlar futbolu için FIFA 16'nın düşünülenden de fazla yer ayırdığı için ayrıca mutlu olduk. Oyun ile birlikte tam tamına 12 adet uluslararası kadın takımını kontrol edebiliyoruz. Kadın futbolu, erkek futbolundan tamamen ayrı şekilde tasarlanmış, bir anlamda farklı bir oyun. Olabildiğince kadınların oynadığı futbolu baz alan modda, paslar ve şutlar yüzde yüz farklı çalışıyor. Aynı şekilde top alma, çalma ve sahip olma ihtimalleri de özel olarak hesaplanmış. Modellemeler konusunda yine harika bir iş çıkaran EA ekibi, her kadın oyuncuyu harikulade şekilde karşımıza çıkarmayı başarmış. Herhangi bir şekilde erkek ve kadın takımlarını karşı karşıya müsabakaya çıkaramadığımızı da söylemekte yarar var.
Ultimate Team şimdi daha zevkli
FIFA 16'nın bir diğer kayda değer yeniliği de Ultimate Team olarak bilinen ve milyonların ilgisini çekmeyi başaran modundan geldi. Özellikle dünyaca ünlü Magic the Gathering isimli kart oyunun en sevilen formatlarından olan Draft (ki bu modu Hearthstone'da Arena olarak görüyoruz.), Ultimate Team'de resmen yerini almış ama bazı farklılıklarla. Bildiğiniz üzere eskiden bu modda farklı oyuncu kartlarına ulaşır, takımımızdaki en iyi oyuncu kimyasını bulmaya çalışırdık. Bunun için sürekli yeni maç yapar, kendimizi geliştirirdik. Draft modundaysa, elimizin altında hali hazırda açılmış oyuncu kartları bulunuyor. Moda girmek için 15.000 coin ya da 300 adet microtransaction FIFA puanı kullanmamız gerekiyor. Malum, önümüze açılan rastgele kartlardan en iyi kimyayı oluşturmak bir hayli zor ama şunu da belirtmek istiyoruz ki bu mod esnasında kazandığınız maçlar, büyük miktarda coin olarak geri dönüyor. Yani draft'ta kullandığımız kartlar yok olup gidiyor ama kazandığımız para yanımıza kar kalıyor. Özetle draft demek, kendisine güvenenin cirit attığı risk ve ödül dolu bir ortam anlamına geliyor.
EA Sport sonunda şut çekme konusunda da büyük bir atılıma imza atmayı başarmış. FIFA 16'da oyuncuların ayaklarını vücutlarından harici olarak 3D modelleyen EA Sports ekibi, oyuncunun topa ne şekilde vuracağı konusunda üst seviye bir deneyim yaşamamıza imkan sunuyor. Doğrudan yapılan vuruşların ne şekilde gerçekleştirildiği artık hiç olmadığı kadar önem arz ettiği gibi vuruş hissiyatı en üst seviyede yaşanıyor. Özellikle duran top ve gelen topa yapılan vuruşlar arasında bu farkı net şekilde deneyim etmek mümkün...
Evet sevgili CHIP Online okurları; bizim FIFA 16'da gözlemlediğimiz farklılıklar bu şekilde sıralanıyor. Oyun yine harika şekilde tasarlanmış ve FIFA'ya yakışır şekilde sergilenmiş. Ha, eskiye oranla beklediğimizden daha az yenilik olduğunu belirtmek isteriz. Umuyoruz önümüzdeki yıl daha dolu, daha farklı ve bizi gerçekten şaşırtacak özelliklerle bezenmiş bir FIFA ile karşılaşırız.
Peki Pes 2016 mı; FIFA 16 mı? Bu sorunun cevabını aslında PES 2016 incelemesinde vermiştik ama gözden kaçıranlar için tekrar edelim: Bu yıl karar tamamen size kalıyor. Çünkü ikisi arasında ilk kez bu kadar az bir kalite farkı var...