Ferrari, neredeyse yarım asır sonra Le Mans'a dönüyor: İşte Ferrari'nin geri dönüş "canavarı"

Ferrari neredeyse yarım asır sonra Le Mans yarışlarına geri dönüyor. Kullanılacak otomobilin prototipi tanıtıldı.

Ferrari, 50 yıllık aranın ardından yeni bir hibrit prototip yarış aracı ile üst seviye dayanıklılık yarışı Le Mans'a geri dönüyor. Bu yeni prototip, 499P olarak adlandırılıyor ve Ferrari, 2023 yılında 24 saatlik Le Mans ile zirveye ulaşan Dünya Dayanıklılık Şampiyonası’nda bir çift otomobille sahneye çıkacak.

2023 yılı, prototip yarışlarını sevenler için heyecanlı bir yıl olacak. LMP1h’nin sürdürülemeyen bütçeler ile ortadan kaybolmasının ardından, Dünya Dayanıklılık Şampiyonası’nda son birkaç yıldır Toyota’nın büyük bir rakibi yoktu. Ancak Le Mans yarışını yöneten Automobile Club de I’Ouest, LMH (Le Mans Hypercar) adı verilen yeni bir kural seti belirledi. Yeni kurallar ile masrafları daha mantıklı bir noktada tutarak (LMP1h’deki 80-200 milyon Euro ile karşılaştırıldığında mütevazı bir 30 milyon Euro) otomobil üreticilerinin ilgisinin çekilmesi amaçlanıyor. Ayrıca, aerodinamik tarafındaki değişiklikler de yola çıkan ürünlerine daha yakın bir görsel tasarım oluşturmalarına da imkan tanıyacak.

Bu değişikler şimdilik işe yaramış gibi gözüküyor. Toyota, GR010 aracı ile LMH’ye katılan ilk şirket olurken, arkasından butik üretici Glickenhaus geldi ve geçtiğimiz yıl Peugeot yeni 9X8’i ile dayanıklılık yarışına katıldı. Şimdi de en son 1965 yılında bir Le Mans kazanmış olan ve hâlâ en fazla birinciliğe (dokuz) sahip markalardan biri olan Ferrari geri dönüyor. Toyota (beş) ve Peugeot (üç) toplamda Ferrari’den daha az galibiyete sahipken, ilk iki sırada Audi (on üç) ve Porsche (on dokuz) bulunuyor.

Tabii ki bu kural değişikliği tek başına gelmiyor. LMH’nin yanı sıra, LMDh adında yeni bir hibrit prototip dayanıklılık yarışı kural seti daha başlatıldı. LMDh, teknik olarak daha sınırlayıcı bir yapıya sahip ve her katılımcının, onaylanmış dört karbonfiber şasiden birini kullanarak başlamalarını, sonrasında da belirli özelliklere sahip vites kutusu, elektrik motoru ve bataryaları kullanmalarını istiyor. Bu kural seti de işe yaramış gibi gözüküyor ve 2023 yılında, Porsche, BMW, Acura ve Cadillac yeni otomobilleriyle katılım gösterecek. Audi’nin dönüş planları bir Formula 1 programına öncelik verilmesi ile ertelenmiş olsa da, Lamborghini 2024 yılında katılmayı planlıyor…

Sonraki Haber

Forum