Ferhat Arıcan 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda bronz madalya kazandı!

Ferhat Arıcan 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda 3. olarak bronz madalya kazandı. Artistik Cimnastik Paralel Finali'nde bronz olimpiyat madalyası kazanan Ferhat Arıcan kimdir? Nereli ve kaç yaşında? İşte detaylar...

Milli cimnastikçi Ferhat Arıcan, 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda Artistik Cimnastik Paralel Finali'nde bronz olimpiyat madalyası kazandı. Daha önce Avrupa Erkekler Artistik Cimnastik Şampiyonası'nda paralel bar aletinde altın madalya kazanmıştı. 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda yer alan Arıcan'ın hedefi madalya ile dönmekti ve başardı.Heyecanla Beklenen Olimpiyat Oyunları, Mobil Kullanımı Nasıl Etkileyecek?Geçtiğimiz yıl yapılması planlanan ancak tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi nedeniyle bu yaza ertelenen 2020 Yaz Olimpiyatlarını tüm dünya heyecanla bekliyor.

Ferhat Arıcan, 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda finalde 15.633 puan aldı ve bronz madalya aldı. Türkiye, artistik cimnastikte ilk kez Olimpiyatlarda madalya almış oldu.

Peki 2020 Tokyo Olimpiyatları Cimnastik Ferhat Arıcan kimdir? Ferhat Arıca kaç yaşında ve başarıları nelerdir?

Ferhat Arıcan Kimdir?

  • 1993 doğumlu Ferhat Arıcan 28 yaşında, 68 kg ve 1,78 m boyunda. 
  • Ferhat Arıcan, Avrupa Erkekler Artistik Cimnastik Şampiyonası'nda paralel bar aletinde altın madalya kazanmıştı.
  • 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda bronz madalya kazandı.
  • İlk defa kendine ait tescilli 3 hareketi olan sporcu unvanına sahiptir.
  • Cimnastik sporuna ilkokulda beden eğitimi öğretmeninin teşviki ile 10 yaşında başladı.
  • 2008 yılında paralel aleti, 2013'te atlama masasında ve 2014 yılında Çin'de düzenlenen 45. Artistik Cimnastik Dünya Şampiyonası'nda gerçekleştirdiği 3 hareketi kendi adına tescilletti ve dünya cimnastik literatüründe kendi adına tescilli 3 hareketi olan ilk sporcu oldu.
  • Singapur'da düzenlenen 2010 Gençlik Olimpiyatları'nda atlama masasında gümüş madalya kazandı.
  • 2013 Akdeniz Oyunları paralel bar kategorisinde bronz madalya kazandı.
  • 2014 yılında Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi tarafından yapılan açıklamada Arıcan, 2016 Rio Olimpiyatları yolunda destekleyeceği, madalya vadeden 16 "altın" çocuğu arasında yer almıştı.
  • 2016 Yaz Olimpiyatları kota müsabakalarında kulplu beygir,  yer hareketleri, atlama, paralel bar ve barfikste toplam 86,131 puan elde etti ve 11. sırada yer aldı.
  • Arıcan, 18 yıl aranın ardından, Aleko Mulos'tan sonra Türkiye adına Olimpiyatlar'da mücadele edecek ikinci erkek cimnastikçi oldu.
  • 2019 yılı Ocak ayında, Göztepe'ye transfer oldu.

"Bugün Sahip Olduğum Her Şeyi Cimnastiğe Borçluyum"

Arıcan, 5 Mayıs 2021'de verdiği bir röportajda kariyer öyküsünü şöyle anlatıyor:

"Aslında cimnastik çok erken yaşta başlanması gereken bir spor. Erken yaştan kastım; 3-4 yaş. Oysa benim cimnastikle tanışmam, 10 yaşında beden eğitimi öğretmenim sayesinde oldu. Bir veli toplantısında aileme 'Geç kaldık diye du¨şu¨nmeyin, bu çocuğu hemen cimnastiğe başlatın, çok bu¨yu¨k bir yeteneği ve potansiyeli var' demiş. Ailem de bu tavsiyeye uyup beni hemen cimnastiğe başlatmış. Bugu¨n, paralel bar du¨nya sıralamasında en iyi 3 cimnastikçiden biriyim. Son 12 yılın Tu¨rkiye, 2020 ve 2021 yılının Avrupa şampiyonuyum. 4 Du¨nya Kupası kazandım. Cimnastik literatu¨ru¨nde Arıcan hareketi diye adlandırılmış 2 hareket var. Tu¨rkiye'yi Cumhuriyet tarihinde Olimpiyat Oyunları'nda cimnastik branşında temsil etmiş ilk sporcuyum. Ailesinin spor bilincinin olmasının, bir çocuğun hayatında ne kadar önemli bir yer tuttuğuna bakar mısınız? 'Ferhat, matematik notların neden du¨şu¨k' diye de dönebilecekleri bir veli toplantısından, 'Cimnastiğe başlamak ister misin?' diye döndu¨ler. Ve ben bugu¨n sahip olduğum her şeyi cimnastiğe borçuyum."

"Spora Devam Edemezsin Dediler"

Ferhat Arıcan, 5 yıl önce verdiği bir röportajda ise kendisiyle ilgili çarpıcı bir olayı şöyle anlatmış:

"2008 yılında, sporu bırakmanıza neden olacak bir kol sakatlığı geçirip oradan geri dönüyorsunuz. Fakat o üzücü olay sizi motive etmiş gözüküyor"

15 yaşındaydım, tam yükseliş dönemlerimdi, hatta adımla anılan 'Arıcan Hareketleri'ni o zaman çıkartmıştım. Antrenmanda kolumdan sakatlandım. Bir anda doktorlar, "Spora devam edemezsin" dediler. İnanın, acımı unuttum ve spordan uzak kalacağım için üzüldüm. Ama hırslı bir sporcuyum. "Yapamazsın" demeleri beni motive etti. Altı ay sonra platin çıktı, yedinci ayda da çok az antrenmanla Türkiye şampiyonu oldum.

Sonraki Haber

Forum