Facebook'un eski patronundan şok itiraflar!
Facebook'un eski yöneticilerinden Alex Stamos; iğneyi kendilerine, çuvaldızı başkalarına batırdı.
Gerek güvenlik uzmanlarına, gerek Amerika Birleşik Devletleri Kongresi'ne, gerek ABD'nin özel ajanlarına göre Facebook, Rusya olayında ciddi anlamda başarısız oldu. Skandal sonrasında pek çok kişinin özel verileri kötü niyetli kişiler tarafından ele geçirildi.
Eskiden Facebook'un güvenlik ekibinin başındaki isim Alex Stramos, Washington Post'a verdiği röportajda, gündem oluşturacak itiraflarda bulundu. Alex Stramos'un açıklamaları gerek Mark Zuckerberg, gerekse ikinci adam konumundaki Sheryl Sandberg'e kadar uzanıyor.
The Times geçtiğimiz yıl yayınladığı makalede, seçimlere Rus bilgisayar korsanları tarafından hile karıştırabileceğini ancak Zuckerberg ve Sandberg'in bu iddiaları görmezden geldiğini iddia etmişti.
Alex Stamos, bu iddialar ilgili yorum yapma kararı aldı. Stamos, "Facebook'un 'inkar' ve 'görmezden gelme' politikaları güttüğünü söyleyebilirim. Tehditlere karşı çok daha şeffaf davranmalı ve onları kamuoyu ile paylaşmalıydık. Ancak şunu da vurgulamalamak isterim: Hiç kimse bizi Rus korsanların ciddi bir problem olduğu konusunda uyarmadı. Bulgularımızın yalan olduğunu da söylemediler."
Bu ifadeler şu gerçeği işaret ediyor: "ABD İstihbarat Ajansı ve diğer devlet kuruluşları da tehlikeyi fark edip, gerekli önlemleri almakta zayıf kaldılar."
Alex Stratos'un görüşlerini "doğru" olarak kabul edersek Facebook, ciddi anlamda çuvalladı ama diğer siber-güvenlik örgütleri ve devlet kuruluşları da bir o kadar başarısızı oldular. Bilgisayar korsanları küçümsendi ve kibir yüzünden, gözlerin önünde duran gerçeklik fark edilemedi.
Stamos, 2020 yılında da benzer bir durumun gerçekleşebileceğinden endişeli. Bununla birlikte Facebook, Google ve Twitter; sorunların hiç olmadığı kadar farkındalar.
Alex Stamos'a göre ülkeler arasındaki işbirliği ciddi düzeye ulaştı. Stamos, "Siber güvenlikteki pek çok alan için hükümetler ve şirketler işbirliği talep ediyor. Fransa ve Almanya'daki müttefiklerimiz, demokratik bir savunmada siber güvenlik sorumluluğunun nasıl kurulabileceğine dair modeller sunuyor." açıklamasında bulunarak, sözlerini noktalıyor.